Солянка м’ясна збірна

5c54ee62af98acaefb5b393853585861 Солянка мясна збірна

У слов’янській кухні солянкою називають як перші, так і другі страви. Але для російської людини «солянка» в першу чергу означає густий наваристий суп, приготований з використанням різних домашніх солінь, ковбасних виробів і свіжих овочів.

Для збірної м’ясної солянки часто беруть міцний м’ясо-кістковий бульйон. У більш економічних варіантах його замінюють бульйонним кубиком, комбінованої приправою з пакетика, овочевий засмажкою на маслі, або просто варять дієтичний варіант супу на воді.

При приготуванні солянки варто знати, що найбільш смачним перше блюдо виходить при гармонійному поєднанні солоної, кисло-солодкою, копченої і нейтральної смакових нот.

Солоні інгредієнти — огірки, каперси, мариновані гриби, маслини, дуже рідко в рецептурах зустрічаються квашені патисони, кабачки, зелені помідори. Кисло-солодкі продукти, як правило, це томатна паста і свіжі томати, вершкове масло, сметана, сік і часточки лимона або лайма. До нейтральних компонентів можна віднести варене м’ясо, нирки, язик і серце, цибулю та моркву, картоплю, в деяких рецептах також використовують курячі яйця. Що стосується м’ясної складової, то, крім власне відвареного м’яса і вареної ж ковбаси з сосисками, потрібно закладати в страву і копчені реберця, балик та буженину.

Класична збірна м’ясна солянка постає перед дегустатором прикрашеної скибочкою лимона і листочками зелені, гіркою сметани і яскравими ягідками маслин. Тарілка такого супу гідна навіть розкішного святкового столу.

Збірна м’ясна солянка На швидку руку

Це один з найбільш економічних у всіх сенсах рецептів супу. При варінні солянки не використовується м’ясний бульйон, тому процес її приготування скорочується в два рази. До мінімуму доведений і склад інгредієнтів.

З такого варіанту варто починати готувати солянку недосвідченим господиням, які бояться «зіпсувати» продукти харчування в разі невдачі.

Час приготування – 30 хвилин.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • М’якоть свинини – 200 р.
  • Картопля – 1 великий бульба.
  • Бульйонний кубик – 2 шт. або
  • Комбінована приправа – 2 ст. л.
  • Будь-яка зелень – 10-20 р.
  • Солоні огірки чи помідори – 2-3 великих шт.
  • Середня цибулина.
  • Невелика морква.
  • Вершкове масло – 1-2 ст. л.
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Зубок часнику.
  • Ковбаса докторська – 1 шт.
  • Сервелат або салямі – 3-4 скибочки.
  • Сіль і спеції за смаком.
Дивіться також:  Суп із сочевиці

Приготування:

  • У глибокій сковороді обсмажують шматочки свинини і перекладають їх у каструлю з уже нагрітою водою. Туди ж відправляють кубики картоплі і зменшують під посудом вогонь.
  • У що залишився після свинини сік вводять вершкове масло, пасерувати в ньому цибулю, терту моркву, подрібнений зубок часнику.
  • Коли овочі добре просмажиться, то їх додають в суп, а в ароматній олії починають мучити кружечки солоних огірків і нарізаний на тонкі смужки сервелат.
  • Через 2-3 хвилини до ковбаси і огірках вводять ложку томатної пасти і 50 мл. бульйону з каструлі.
  • Потім переливають у посуд з супом, додають туди подрібнену зелень і сосиски, спеції, кришать бульйонні кубики.
  • Збільшують вогонь. Через 10 хвилин суп готовий.
  • За бажанням, в тарілку можна додати надрізані і завиті скибочки лимона, маслини і сметану.

Збірна м’ясна солянка Застільна

Наваристий суп, створений за таким рецептом, по праву буде гідний стояти на самому багатому святковому столі. Ідеальним доповненням до нього стане чарочка холодної горілки або склянку сильного хлібного квасу.

Таку страву часто називають «стравою вихідного дня», адже його приготування вимагає досить багато часу. В основному, ці витрати припадають на підготовку субпродуктів – нирок, яловичого мови. Тому краще спростити собі життя і заздалегідь почистити і відварити мову, а також замочити нирки з вечора, кілька разів змінивши воду. А ось відварювати нирки з вечора небажано, так як вони швидко стають жорсткими.

Гриби для супу можна брати будь-які, але з твердою консистенцією (білі боровики, грузді, печериці, китайські опеньки, шиітаке, сироїжки). М’які капелюшки літніх опеньки, підосичники, підберезники і маслюки в подібного роду солянці майже не будуть відчуватися.

Інгредієнти на 3 л. супу:

  • Бульйон яловичий або свинячий – 2 л.
  • Відварний язик – 200 р.
  • Варені нирки – 2 шт.
  • Копчені ребра – шматочок на 3-4 ребра.
  • Сыровяленое і варено-копчене м’ясо – по 100 р.
  • Лимон – 1 шт.
  • Маслини або оливки – 50 р.
  • Гриби мариновані – 150 р.
  • Огірки квашені бочкові – 2-3 шт.
  • Каперси без масла – 2-3 ч. л.
  • Зелень (петрушка, кінза, кріп, базилік).
  • Велика цибулина.
  • Вершкове масло – 2-3 ст. л.
  • Сіль і спеції за смаком.
  • Розсіл від бочкових огірків – 50-100 мл.
  • Борошно пшеничне – 1-1,5 ч. л.
Дивіться також:  Гур'євська каша

Приготування:

  • Каструлю з м’ясним бульйоном ставлять на невеликий вогонь. Відразу додають туди відварний язик і нирки, копчені ребра, нашинковане на смужки сыровяленое і варено-копчене м’ясо.
  • У сковороді розтоплюють частину вершкового масла і обсмажують в ньому очищені від шкірки і нарізані кубиком бочкові огірки, через кілька хвилин до них додають мариновані гриби. Маленькі екземпляри залишають цілком, а великі – нарізають на кілька частин. Якщо гриби маринувалися у великій кількості оцту, то їх необхідно попередньо промити у воді.
  • В порожню сковороду додають вершкове масло і пасерувати в ньому цибулю, до якого потім вводять рубану зелень і пшеничне борошно. Все обсмажують до легкого золотистого кольору, розводять розсолом і водою, тримають на вогні до загусання і переливають в каструлю.
  • За 5 хвилин до готовності в солянку додають маслини, спеції і каперси без масла. Якщо не вистачає кислоти, то видавлюють сік половини лимона.
  • Перед подачею видалити із супу кістки від копчених ребер і м’якоть нарізати їх на шматочки.
  • Прикрасити тарілку на свій розсуд.

Збірна м’ясна солянка Духова

Варіант порційного приготування солянки в горщиках на 600-800 мл., які витримуються у добре розігрітій духовій шафі близько 40-60 хвилин. Можна готувати і в більш об’ємною посуді, але у такому разі час потрібно продовжити до 1,5 годин.

Смачніше всього цей суп вийде у щасливих власників особистих льохів, в яких знаходяться бочкові огірочки, заквашені з часточками часнику і зелені солоні помідори. Якщо замість огірків використовуються солоні помідори, свіжі томати зі списку компонентів виключають.

Інгредієнти на 3 горщика:

  • Телятина – 300 р.
  • Бульйон або вода – 1,5 л.
  • Бульйонний кубик – 2-3шт.
  • Копчена грудинка – 150 р.
  • Шинка – 150 р.
  • Топлене сало – 3 ч. л.
  • Бочкові огірки – 3-4 шт.
  • Часник маринований – 3-6 зубчиків.
  • Стиглі помідори – 2 шт. або
  • Томатна паста – 3 ч. л.
  • Гриби свіжі – 150 р.
  • Зелень – 10-20 р.
  • Мелена солодка паприка – 3 ч. л. без гірки.
  • Сіль і спеції за смаком.
  • Тісто прісне дріжджове – 200-300 р.
  • Лимонний сік – 50 мл
  • Лимон кружальцями – 3 шт.
  • Маслини або оливки без кісточок– 20-30 р.
  • Сметана – 3 ст. л.
Дивіться також:  Рисовий суп

Приготування:

  • Злегка обсмажити нарізаний на тонкі смужки телятину. Розкласти її по горщикам.
  • В останньому м’ясному соусі обсмажити свіжі гриби і очищені від шкірки бочкові огірки. Також розкласти по порціях.
  • Копченості нарізати кубиками, маслини – кільцями, а часточки часнику – на половинки. Якщо використовуються свіжі помідори, то у них видаляють шкірку і насіння.
  • У кожен горщик розкладають інгредієнти подрібнені, а також додають туди ч. л. топленого сала, томатної пасти, рубаної зелені, меленої паприки, інші спеції і сіль за смаком.
  • Заливають вміст посуду бульйоном або теплою водою. Кришать всередину по половинці бульонного кубика.
  • Горщики накривають кришкою з тіста і ставлять у добре розігріту духовку на 40-60 хвилин при температурі 180-200 градусів.
  • Перед подачею горщикам дають злегка охолонути, надламывают навпіл кришку з тіста, вливають всередину трохи лимонного соку, прикрашають сметаною і кружечками лимона.