Солянка овочева

44a2d66efc4a38ba28b74ba202d1fdc6 Солянка овочева

Солянка овочева – різновид тушкованих салатів на основі капусти. Страви заготовляють на зиму, вкриваючи в скляні банки невеликого обсягу (по 0,5-1 л), а також готують для гарніру.

Як говорилося вище, основою будь-солянки служить білокачанна капуста. Краще всього для солянок підходять зимові сорти, що володіють товстими соковитими листям з великим вмістом цукру. Доповнюють капусту зазвичай морквою, цибулею, перцем, томатами, огірками і кабачками, крупами і бобовими, грибами.

Крім свіжих продуктів, в закладці можуть використовуватися і соління – квашена капуста, мариновані гриби та огірки. Іноді до традиційних для російської кухні інгредієнтів додають південну екзотику – маслини, оливки і каперси. Але подібні рецепти швидше виняток з правил.

У даній статті будуть розглянуті як прості, так і складні рецепти овочевий солянки

Лінива солянка

Заготівля з білокачанної капусти з додаванням томату і зелені.

Список інгредієнтів:

  • Капуста – 1,5 кг.
  • Томатна паста без солі – 4 ст. л.
  • Оцет – 2 ст. л.
  • Сіль.
  • Петрушка свіжа – 50 р.
  • Цукор.
  • Масло рослинне – 50-70 мл
  • Вода – 100-150 мл.
  • Горошини різних перців.
  • Лист лавровий.

Спосіб приготування:

  • Тонко нашаткувати вінок капусти і перетерти масу руками до м’якості.
  • Укласти в каструлю, залити водою і олією. Тушкувати на малому вогні до готовності.
  • Заправити томатною пастою, додати всі спеції, свіжу зелень і оцет. Підлити води за необхідності.
  • Тушкувати ще 5 хвилин і розкласти по стерильним полулитровым банкам.
  • Закатати і сховати під товстий плед, поставивши кришками вниз.
  • Збірна солянка

    Класична дачна солянка в стилі «що бог пошле». У неї можна закладати будь-які овочі (патисони, кабачки), але з дотриманням пропорцій. Основних інгредієнтів (цибуля, морква, томати, капуста) повинно бути не менше половини. Також варто враховувати, що якщо у страві томати піддаються бланшуванні, то до необхідної маси потрібно додавати ще близько 10 %.

    Дивіться також:  Суп грибний з печериць

    Інгредієнти:

    • Капуста – 2 кг
    • Цибуля – 1 кг.
    • Томати – 3 кг.
    • Огірки (кабачки) – 1 кг
    • Перець – 1 кг.
    • Морква – 1 кг
    • Масло рослинне – 200 мл
    • Цукор – 250-300 р.
    • Оцет яблучний або лимонна кислота – 30-50 мл або 1 ч. л.
    • Сіль – 70-90 р.
    • Лавр – 10-12 шт.
    • Перець в горошинах.
    • Вода – 500-700 мл

    Спосіб приготування:

  • Помідори наколоти і невеликими партіями занурити в окріп. Наколотая шкірка відокремиться і почне згортатися в трубочки (застосовується до стиглим плодом). Її потрібно повністю видалити.
  • Очищені томати розім’яти товкачиком.
  • Всі компоненти солянки нашаткувати соломкою. Капусту – в тонку павутинку, а інші овочі – великою соломкою.
  • Для прискорення процесу гасіння, капусту притиснути качалкою або перетерти руками, присипавши сіллю.
  • Всі інгредієнти помістити в емальовану каструлю, влити всередину бланшовані томати і воду.
  • Тушкувати під кришкою до м’якості овочів. Влити рослинне масло, додати всі спеції і оцет. Залишити посуд відкритою і тушкувати ще 5-10 хвилин для випаровування зайвої вологи.
  • Розкласти по стерильним банкам, закрити і відправити в «укриття» для рівномірного охолодження. Банки поставити догори дном.
  • Солянка осіння

    Класична «радянська» солянка з мінімального набору продуктів. Набір спецій теж не оригінальний – лаврові листи і горошини перцю. У складі страви є солодкий перець і томати, які добре поєднуються з такими прянощами, як гвоздика і коріандр, тому можна поекспериментувати і з цими спеціями.

    Список інгредієнтів:

    • Капуста зимова – 2 кг.
    • Морква велика – 1 кг.
    • Цибуля – 1,5 кг.
    • Томати – 2 кг.
    • Оцет – 50 мл
    • Сіль.
    • Несолона паста – 150 р.
    • Цукор.
    • Масло рослинне – 100-150 мл.
    • Спеції за смаком.
    • Гвоздика – 5-6 бутонів за смаком.
    Дивіться також:  Суп з квашеними огірками

    Спосіб приготування:

  • Нарізати соломкою капусту, моркву, томати і цибулини – півкружальцями.
  • Залити водою і тушкувати до м’якості. Додати всі спеції, томатну пасту, сіль і цукор (пропорція один до двох), влити рослинне масло і оцет.
  • Готувати ще 5-10 хвилин і закатати в невеликі банки.
  • Забезпечити рівномірне охолодження, укривши товстим пледом або ковдрою. Банки повинні стояти кришками вниз.
  • Солянка з соліннями

    Смачна солянка з маринованими огірками. Соління можна різати кружечками, але краще натерти на тертці, так вони віддадуть більше смаку.

    Список інгредієнтів:

    • Капуста зимова — 3 кг.
    • Цибуля – 700 р.
    • Морква – 1 кг
    • Томати – 2-2,5 кг
    • Морква – 700 р.
    • Огірки мариновані – 1 кг.
    • Болгарський перець – 700 р.
    • Цукор – 150-200 р.
    • Масло рослинне – 200-300 мл.
    • Несолона паста – 200 р.
    • Сіль – 30-50 р.
    • Вода – 700-800 мл
    • Парасольки кропу – 4 шт.
    • Лаврові листи – 10 шт.
    • Горошини перцю.

    Спосіб приготування:

  • Шкірку маринованих огірків промити від білого нальоту і обшпарити окропом. Натерти на тертці і скласти в миску разом з виступив розсолом.
  • Огірки додаються в блюдо в останню чергу. Білий наліт при недостатній тепловій обробці може викликати процеси бродіння і подальший бомбаж банок.
  • Томати бланшувати і пюрировать (див. другий рецепт). Капусту нашаткувати в павутинку і перетерти руками. Всі інші овочі нарізати соломкою.
  • Нарізку скласти у велику каструлю, влити всередину воду і тушкувати до м’якості.
  • У кінці покласти томатну пасту, влити трохи олії, всі спеції, приправи, покласти огірки з розсолом.
  • Тушкувати ще 10 хвилин і розкласти по стерильним банкам.
  • Солянка овочева з перловкою

    Рецепт солянки, добре відомий любителям магазинних консервів. Готується з квашеної капусти з морквою і солоних огірків, з додаванням ретельно розвареної перлової крупи. Незважаючи на те, що капуста сквашена з додаванням моркви, в закладці присутні свіжі коренеплоди. Вони виконують роль солодкого «розчинника» солінь.

    Дивіться також:  Суп мінестроне

    Перлову крупу для закаток потрібно ретельно розварити.

    Список інгредієнтів:

    • Квашена капуста зимових сортів – 2 кг.
    • Перлова крупа відварна – 300 р.
    • Сіль – 20-40 р.
    • Морква свіжа – 1 кг
    • Цукор – 100-200 р.
    • Оцет столовий – 70 мл
    • Вода – 700 мл
    • Огірки – 500 р.
    • Несолона томатна паста – 200 р.
    • Цибуля – 500 р.
    • Масло рослинне – 200 мл

    Спосіб приготування:

  • Аналогічно попереднім рецептом обшпарити окропом і натерти бочкові огірки.
  • Якщо квашена капуста зберегла свою жорсткість, то її потрібно буде трохи відбити качалкою або перетерти руками.
  • Моркву і цибулю нарізати великим кубиком. Овочі залити водою і стушкувати до м’якості.
  • Покласти до цибулі і моркви відварену перлову крупу, квашену капусту й огірки. Залити водою, приправити томатною пастою, рослинним маслом і спеціями.
  • Тушкувати 10 хвилин, розкласти по невеликим стерильним банкам.