Солянка

945ce14c3f5148bd67a27841db5dc016 Солянка

Під назвою «солянка» кулінари розуміють безліч різноманітних перших страв. Всі подібні рецепти об’єднує технологія приготування та незмінність основних компонентів – соління (капуста, яблука, огірки, кабачки мариновані), помідорів або томатних продуктів, м’ясного асорті, маслин і оливок.

Варять солянку зі свіжим і копченим м’ясом, рибою і морепродуктами, різної птахом, грибами. В одному блюді можуть химерно поєднуватися, здавалося б, повністю несумісні інгредієнти – мочені яблука і чорнослив, мариновані кабачки, патисони та відварна курятина, копчена риба і квашена капуста.

На сьогоднішній день у слов’янських кухнях існує понад 200 рецептів солянки. Тут представлені, хоч і не дуже популярні, але все ж досить цікаві приклади приготування цього першого страви.

Так як в числі інгредієнтів нерідко знаходиться розсіл, то необхідно запам’ятати, що він потребує попередньої обробки – процеживании та кип’ятінні. Справа в тому, що в ньому містяться живі молочнокислі бактерії, які власне і викликають процес бродіння капусти, огірків, яблук і т. д. Якщо влити його в блюдо «сирим» і в кінці варіння, то суп може швидко скиснути. Самі соління також обсмажують або припускають на сковороді, або додають у страву в самому початку приготування.

Солянка з куркою

Своєрідний експрес-метод варіння солянки. Курячі стегна не можна закладати в каструлю цілком, а ще сирими розділити на філе і кістки. Тоді бульйон звариться значно швидше.

Інгредієнти на 2 л. супу:

  • М’ясо куряче темний (стегна) – 400 р.
  • Ріпчаста цибуля – 2 цибулини.
  • Бочкові огірки дрібні – 6 шт.
  • Каперси дрібні – 1 ст. л.
  • Яблуко моченое – 1 шт.
  • Маслини – 50 р.
  • Вершкове масло – 50 р.
  • Томатна паста без солі – 2 ст. л. без гірки.
  • Сметана жирна – за смаком.
  • Вода – 1 л.
  • Половина лимона.
  • Зелень петрушки.
  • Сіль і улюблені спеції за вибором.

Приготування:

  • Курячу м’якоть нарізати як на бефстроганов, залити водою, додати спеції, очищені від м’яса стегнові кістки і поставити на плиту. Зварити бульйон, кістки викинути, бульйон процідити від сірих пластівців.
  • Ріпчасту цибулю нашаткувати тонкими півкільцями і пасерувати до золотистого кольору в розтопленому вершковому маслі. Після додати розведену в невеликій кількості бульйону (2 або 3 ст. л.) томатну пасту.
  • Солоні огірки і мочені яблука добре промити, очистити від шкірки і нарізати кружечками. Припустити разом з каперсами (без олійною заливки) в невеликій кількості бульйону.
  • У бульйон покласти обсмажений з томатом цибулю, нарізані колечками маслини, припущені каперси з огірками. Дати поваритися близько 5 хвилин і вимкнути.
  • Подавати з жирною сметаною, січеною зеленню і спіралями свіжого лимона.
  • Дивіться також:  Гречаний суп

    Солянка по-абхазьки

    Кавказький варіант приготування солянки. Суп виходить дуже насиченим і пряним. Як «супроводжуючого» страви до солянці нерідко подають відварну картоплю, рис або гречку.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Яловичина вирізка – 500 р.
    • Томатна паста без солі – 2 ст. л.
    • Суха аджика або баночна – 0,5 ч. л. або 2 ч. л. відповідно.
    • Часник – 3 зубчики.
    • Огірки мариновані або солоні – 3 шт.
    • Каперси без олійною заливки – 1 ст. л. без гірки.
    • Сіль і улюблені спеції за вибором.
    • Вода або будь-бульйон– 1,5 л.
    • Ріпчаста цибуля – 2 цибулини.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Лавровий лист цілий – 3 шт.
    • Чорний і запашний перець в горошинах.

    Приготування:

  • Лук нашаткувати півкільцями. Яловичину поділити на невеликі шматки. Огірки очистити від шкірки і нарізати кружечками.
  • У товстостінній каструлі або чавунному посуді добре розігріти рослинне масло. Обсмажити у ньому цибулю до золотистого кольору, після чого додати яловичу вирізку.
  • Як тільки м’ясо «схопиться», влити розведену томатну пасту. Масло повинне придбати насичений червоний колір.
  • Залити вміст каструлі невеликою кількістю бульйону і тушкувати на повільному вогні до готовності яловичини, всипати горошини перцю і поклавши в блюдо цілісний лавровий лист.
  • Потім додати в суп огірки, часникове пюре, відціджені від масла каперси, аджику за смаком. Тушкувати ще пару хвилин, після чого залити рештою бульйону.
  • Варити близько 5 хвилин і зняти з вогню.
  • Подавати з відвареною картоплею або крупою, з білим прісним лавашем.
  • Солянка овочева

    Рецепт для прихильників вегетаріанської кухні та охоронців посту. Від класичного списку компонентів можна відступати, за смаком включаючи до складу сезонні овочі, аж до кукурудзи і капусти брокколі.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Картопля – 3 шт.
    • Бульйон або будь вода – 2,5 л.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Бочкові огірки дрібні – 3 шт.
    • Морква невелика – 1 шт.
    • Капуста квашена (з морквою або без неї) – 200 р.
    • Капустяний розсіл – 100 мл
    • Рослинна олія – 30 мл
    • Масло вершкове – 30 р.
    • Паста томатна без солі – 2 ст. л.
    • Лимон для декорації.
    • Маслини без кісточок.
    • Сметана жирна за смаком.
    • Зелень петрушки або кропу свіжа – 50 р.
    Дивіться також:  Томатний суп

    Приготування:

  • Підготувати овочі. Помити, очистити і нашаткувати: картопля великим кубиком, моркву тонкою соломкою, ріпчаста цибулю півкільцями. Огірки очистити від жорсткої шкірки і нарізати кружечками. Аналогічно маслини нарізати. Зелень порубати.
  • Бульйон або воду закип’ятити. Додати в неї картоплю.
  • Олія рослинна добре розігріти на сковороді і пасерувати в ньому спочатку нашатковану цибулю, потім моркву. До обсмаженою овочам ввести розведену томатну пасту і зняти з плити, коли масло забере колір від пасти.
  • У звільнену сковороду покласти віджату від розсолу капусту і шматочок вершкового масла. Припустити капусту на невеликому вогні. Перекласти в суп, як тільки буде готовий картопля. Туди ж влити 100 мл процідженого і прокип’яченого розсолу.
  • Потім всипати колечка маслин, рубану зелень. Витримати на вогні пару хвилин і зняти з плити.
  • Подавати з жирною сметаною і чорним хлібом.
  • М’ясна солянка з капустою

    Смачна навариста солянка з мінімальною кількістю інгредієнтів. Виготовляється виключно з квашеною капустою, без використання огірків. Якщо для страви береться класична квашена капуста з морквою, то свіжа морква для супу не потрібна.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Яловича або свиняча вирізка – 400 р.
    • Картопля – 3 шт.
    • Селера – полкорня.
    • Капуста, квашена з морквою – 300 р.
    • Томатна паста без солі – 3 ст. л. без гірки.
    • Капустяний розсіл – 150 мл
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Бульйон або вода – 2,5 л.
    • Зелень кропу або петрушки – 50 р.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Масло вершкове – 30 р.
    • Каперси дрібні без олії – 1 ст. л. з гіркою.
    • Маслини – 50 р.
    • Сіль і улюблені спеції за вибором.

    Приготування:

  • Яловичу або свинячу вирізку нарізати як на бефстроганов, картоплю – кубиками, селеру – товстими брусочками, цибулю – тонкими півкільцями. Зелень петрушки і кропу порубати.
  • У товстостінній каструлі розігріти олію й обсмажити в ньому півкільця цибулі (сильно подрумянивать не потрібно), потім скибочки м’яса.
  • Обсмажене м’ясо з цибулею залити водою або бульйоном, додати сіль і улюблені спеції, томатну пасту, картопля і селеру. Варити на середньому вогні.
  • Кислу капусту тонко нашаткувати, віджати від розсолу і обсмажити в розтопленому вершковому маслі до м’якості. Розсіл окремо процідити і довести до кипіння.
  • У каструлю з солянкою перекласти пасероване капусту і влити проціджений розсіл, після того як зваряться картопля і селеру.
  • За пару хвилин до готовності покласти каперси, рубану зелень і маслини.
  • Дати настоятися, після чого подати з жирною сметаною і чорним хлібом.
  • Дивіться також:  Суп з морепродуктами

    Солянка з свіжої капусти

    Осінній варіант супу зі свіжими різноманітною їжею і грибами. Взимку можна варити з сушених грибів, попередньо розмочених в нежирному молоці або злегка підсоленій воді кімнатної температури.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Білі гриби – 200 р.
    • Капуста білокачанна – 500 р. (третину середнього качана).
    • Морква невелика – 1 шт.
    • Корінь петрушки або пастернака -1 шт.
    • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
    • Бочкові огірки дрібні – 3 шт.
    • Паста томатна без солі – 2 ст. л.
    • Картопля – 1 шт.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Оцет столовий – 3 ч. л.
    • Цукор – 2 ч. л.
    • Лимон для декорації.
    • Маслини без кісточок – 50 р.
    • Вода або бульйон – 2,5 л.
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.

    Приготування:

  • Закип’ятити воду, покласти в неї крупно нарізані бульби картоплі.
  • Гриби перебрати, очистити, відварити в трохи підсоленій воді, а потім нашаткувати тонкою соломкою. Обсмажити на сковороді добре прогрітому рослинному маслі. Додати в суп до картоплі.
  • Капусту порубати кубиками, всипати в звільнилася сковороду. Влити трохи олії, оцту, всипати солі і цукру, томатну пасту. Тушкувати на невеликому вогні до м’якості і перекласти в солянку.
  • Білі коріння і моркву нашаткувати соломкою, а бочкові огірки без шкірки – кружечками. Компоненти без будь-якої кулінарної обробки додати в каструлю з супом.
  • Ріпчасту цибулю нарізати півкільцями, потім обсмажити в маслі і додати в останню чергу разом з каперсами, маслинами і рубаною зеленню.
  • Подавати зі спіралями лимона і сметаною.