Соус бешамель для лазаньї

85475af9f30e8a4a267a33289f12b5e8 Соус бешамель для лазаньї

Зазвичай для італійського листкового пирога готують густий томатний соус з часником або травами. Класичне поєднання м’ясо-сир-томат в цьому випадку працює бездоганно, створюючи у страві неперевершений смак і аромат.

Однак якщо хочеться чогось особливого, то можна спробувати приготувати для лазаньї вишуканий соус бешамель. Цей французький білий соус кардинально змінить звичний смак страви, надаючи йому ніжність і в той же час певну пікантність.

Простий соус бешамель

Рецепт найбільш схожий з початковим соусом бешамель, що з’явився в 19 столітті. Маса компонентів наведена приблизно, так як в залежності від їх якості сильно коливається необхідну для страви кількість.

Інгредієнти:

  • Масло вершкове – 100 г.
  • Борошно пшеничне – 70-100 р.
  • Мускатний горіх.
  • Сіль.
  • Чорний перець.
  • Молоко добірне (від 3,6 % жирності) – 200-300 мл.

Приготування:

  • У каструлі з товстим багатошаровим дном розтопити половину вершкового масла і заварити в ньому всю пшеничне борошно, безперервно помішуючи. Повинен вийти невелику грудочку блискучого і пластичного тіста.
  • Тісто посолити і приправити мускатним горіхом, чорним перцем.
  • Не припиняючи помішувати, поступово вливати молоко, поки соус не придбає бажану консистенцію.
  • Після цього дати соусу покипіти ще 5 хвилин. Потім вимкнути, закинути в каструлю вершкове масло, швидко перемішати і залишити під кришкою на пару хвилин.
  • Не даючи охолонути, залити підготовлений у формі пиріг.
  • Соус бешамель з кропом

    У первісному французькою рецепті замість кропу береться свіжа зелень фенхеля, але так як цей овоч на російських прилавках досить рідкісний гість, то його поміняли на звичайний кріп.

    Інгредієнти:

    • Молоко добірне – 300 мл
    • Кріп свіжий – 50 р.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Мускатний горіх.
    • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
    • Чорний перець.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Сіль.
    Дивіться також:  Салат з курячих сердечок

    Приготування:

  • В половині вершкового масла обсмажити до прозорого стану дрібно нашатковану цибулю. В процесі посолити його і приправити чорним перцем і мускатним горіхом.
  • Всипати борошно і добре обсмажити в олії.
  • Потім всипати кріп і влити молоко.
  • Дати соусу загуснути і покласти в нього шматочок вершкового масла.Не даючи охолонути, залити підготовлену лазанью.
  • Горіховий соус бешамель для лазаньї фруктової

    Лазанью готують не тільки як друге блюдо, але і як десерт. Зрозуміло, що в такому випадку звичайні заливки для солодкого пирога не підійдуть. Нижче представлений рецепт ніжного соусі з волоських горіхів.

    Важливо! Горіхи є дуже калорійним продуктом, тому при виборі вершків краще віддати перевагу 10%-м.

    Інгредієнти:

    • Горіхи волоські – 200 р.
    • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
    • Мед натуральний – 3 ст. л.
    • Вершки нежирні – 250 іл.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Сіль – щіпка.

    Приготування:

  • Розігріти суху сковороду (але не до горіння). Обсмажити на ньому муку до легкого золотистого кольору.
  • Волоські горіхи стовкти в однорідну масу або подрібнити блендером, Обсмажити разом з борошном.
  • До горіхової суміші додати вершкове масло. Як тільки розтопиться, покласти 3 ложки натурального меду і розпустити його на повільному вогні.
  • Дати вмісту сковороди загуснути, після чого влити нежирні вершки.
  • Повільно варити близько 5-10 хвилин і відразу залити листковий пиріг.
  • Яєчний соус бешамель

    Відмінно підійде для лазаньї з птахом.

    Інгредієнти:

    • Курячі жовтки – 3 шт.
    • Борошно пшеничне – 70 р.
    • Молоко – 300 мл
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Сіль.
    • Чорний перець.

    Приготування:

  • Розтопити суміш рослинного і вершкового масел і заварити в ній борошно. Повинен вийти грудочку блискучого і пластичного тіста. Це тісто повільно розвести молоком до потрібної консистенції, посолити і приправити за своїм бажанням.
  • Тримати на повільному вогні, постійно помішуючи. Коли почне гуснути, взяти 3 або 4 ст. ложки соусу збити з курячими жовтками.
  • Отриману масу перекласти до основної частини соусу, добре перемішати і відразу зняти з вогню.
  • Дивіться також:  Заправка для салату з морепродуктів

    Соус бешамель з маринованими огірками та каперсами

    Цей соус призначений для вегетаріанської і рибної лазаньї.

    Інгредієнти:

    • Борошно пшеничне – 100 р.
    • Каперси – 1 ст. л.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Мариновані огірки – 3 шт.
    • Бульйон овочевий або рибний – 200 мл
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Чорний перець.
    • Сіль.
    • Яєчні жовтки – 2 шт.

    Приготування:

  • Заварити борошно в розтопленої суміші вершкового і рослинного масел.
  • Отриманий грудку тіста розвести гарячим бульйоном до необхідної консистенції. Посолити і приправити соус по своєму смаку.
  • Мариновані огірки ошкуріть і дуже дрібно порубати. З каперсів злити масляну заливку, і якщо вони великі, також нарізати. Додати в соус.
  • Курячі жовтки збити окремо з невеликою частиною соусу. Після чого влити масу в загальну посуд.
  • Не даючи охолонути, залити підготовлену лазанью.