Стейк стріплойн

9249a834c48be6ff4182b4a0afbb6773 Стейк стріплойн

Спочатку стейками називали порційні шматки яловичої вирізки, обсмажені на сковороді або грилі. У своєму первісному вигляді це блюдо сформувалося в Британії і вже з англійської кухні перекочувало на столи колоніальних та інших країн. Для запозиченого рецепта там стали використовувати не тільки яловичину, але і інші, місцеві сорти темного м’яса, тому зараз стейком можуть назвати і страву з баранини, ягнятини, лосятини, оленини і т. д.

В залежності від того, які частини туші тварини беруться для стейку, змінюється і його назва. Наприклад, існують філе-міньйон, шатобріан, скірт-, портерхаус — і ріб-стейки. У даній статті мова піде про стріплойн-стейку – шматку м’яса з поперекової частини спини ближче до головної її частини.

Це м’ясо традиційно вважають виключно чоловічим «брутальним» частуванням, так як шматок завдовжки з долоню і товщиною в 1-1,5 см. складається з великих волокон і оточений солідної смугою жиру. При смаженні він дає розкішний м’ясний аромат, але виходить досить жирним і, відповідно, калорійним. Для людей, які уважно стежать за кількістю вживаних в їжу калорій, була винайдена модифікація стриплойна – стейк «Нью-Йорк». Той же шматок вирізки, але без жиру.

Враховуючи жирність продукту, стейк стріплойн зазвичай подають з легким гарніром з овочів або просто з соусом. Смакові приправи до страви різні. Це може бути як ніжний вершковий або сирний соус, так і більш гострі і насичені грибні, м’ясні, майонезні підливи і заправки з перцем чилі і соєю.

Важливо! Для приготування м’яса бажано використовувати не готові набори спецій, а цілісні прянощі, які треба розім’яти в ступці безпосередньо при підготовці шматка. Так стейк отримає більше аромату.

Стейк стріплойн з соусом з білого вина

Біле вино може бути не тільки гарним супроводом до морепродуктів і риби, але і відмінним інгредієнтом для вишуканого соусу до м’яса.

Перелік компонентів дано в розрахунку на 4 порції.

Дивіться також:  Жульєн з грибами і сиром

Список інгредієнтів:

М’ясо:

  • Стріплойн стейк з яловичини – 4 шт.
  • Перець чорний в горошинах.
  • Перець чилі свіжий.
  • Сіль морська.
  • Олія оливкова.

Соус:

  • Вино сухе біле – 250 мл
  • Жовток курячий – 2 шт.
  • Масло вершкове – 50-70 р.

Гарнір:

  • Молодий Кабачок – 1 шт.
  • Сир твердий – 100 р.
  • Стиглі томати – 2-3 шт.
  • Базилік – 20 р.
  • Селера – 1 стебло.
  • Часник – 1 зубок.
  • Олія оливкова.

Спосіб приготування:

  • Шматки м’яса обсушити серветкою.
  • У ступці крупно подрібнити горошини чорного перцю, свіжий стручок чилі без насіння і морську сіль. Кількість м’якоті чилі дивитися за смаком, з цілим може вийти занадто гостро.
  • Цією масою натерти шматки яловичини і відкласти на обробній дошці хвилин на 10 в бік.
  • За цей час крупно нарізати кабачок і томати. Гуртки овочів швидко обсмажити (не до м’якості) на добре прогрітому рослинному маслі з розтертим зубком часнику, потім по черзі викласти у форму для запікання.
  • Подрібнений соломкою селера також трохи припустити в маслі і покласти у форму.
  • Овочі присипати тертим сиром і запекти в духовці 15 хвилин. Перші 10 хвилин температуру тримати на рівні 180 градусів, в останні 5 хвилин підняти до 200.
  • Вино влити в глибоку сковороду і випарювати на малому вогні. Після зменшення об’єму на третину перелити в невелику ємність і продовжити випарювання на водяній бані.
  • Постійно працюючи віночком, влити до выпаренному провину курячі жовтки, а потім покласти вершкове масло. Посолити і приправити. Коли соус загусне, він готовий.
  • Шматки м’яса обсмажити на розпеченому оливковій олії. Обсушити на паперових рушниках і викласти на порційні тарілки. Полити винним соусом.
  • Поруч за смаком покласти помічених овочів з сиром і прикрасити композицію цілими листочками базиліка.
  • Стріплойн стейк на грилі в меду з овочевим гарніром

    Гоструватий стейк з апетитною вугільної ґратами і глянсовою скоринкою з гарніром з ніжною зеленої квасолі і томатів.

    Дивіться також:  Котлети з фаршу

    Важливо! Для приготування страви необхідна сковорода гриль.

    Перелік компонентів дано в розрахунку на 4 порції.

    Список інгредієнтів:

    М’ясо:

    • Стейк стріплойн з яловичини – 4 шт.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Чилі сушений – за смаком.
    • Часник сушений – за смаком.
    • Мед рідкий – 1 ч. л.
    • Сіль.

    Гарнір:

    • Квасоля стручкова свіжа – 400 р.
    • Стиглі томати – 2 шт.
    • Кедрові горіхи або кунжут – 1 ч. л.
    • Стебла зеленого лука (біла частина) – 50 р.
    • Кисло-солодкий томатний соус («Краснодар») – 2 ст. л.
    • Масло вершкове – 100 г.

    Спосіб приготування:

  • Шматки м’яса просушити і без всяких спецій та олії обсмажити на добре прогрітій сковороді гриль таким чином, щоб утворилася красива вугільна решітка.
  • У мисці з’єднати рідкий мед, перець чилі, часник сушений, сіль та інші спеції за смаком.
  • Змастити цією масою стейки з двох сторін і викласти в керамічний посуд для запікання.
  • Запекти до готовності протягом 15 хвилин при 180 градусах. Рожевий сік при проколюванні означає прожарювання медіум, прозорий – повну готовність (темно-сіре м’ясо).
  • У звичайній сковороді розтопити вершкове масло і обсмажити в ньому стебла зеленої цибулі, нарізані брусочками. Потім всипати спаржеву квасолю і тушкувати все на невеликому вогні протягом 10-15 хвилин.
  • Після того як соки трохи выпарятся, посилити вогонь і додати обкоровані і очищені від насіння томати, нарізані кубиком.
  • Обсмажити трохи і покласти до овочів томатний соус. Через 5 хвилин вимкнути і дати трохи охолонути.
  • На порційну тарілку викласти один стейк і гарніру за смаком. Перед подачею присипати овочі просмаженими на сухій сковороді кедровими горіхами або насінням кунжуту.
  • Стейк стріплойн з томатами та сиром

    Ідеальне блюдо для спекотного літнього дня, коли дуже хочеться смачного м’яса і повністю відсутнє бажання є ситний гарнір.

    Перелік продуктів дано в розрахунку на 4 порції.

    Дивіться також:  Котлети по-київськи

    Список інгредієнтів:

    М’ясо:

    • Стейк стріплойн з яловичини – 4 шт.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Кмин цілий – за смаком.
    • Кріп сушений – за смаком.
    • Сіль.
    • Перець чилі за бажанням.

    Гарнір:

    • Томати різнокольорові – 4 шт.
    • Часник свіжий – 2 зубки.
    • Базилік свіжий – 30 р.
    • Цибуля зелена (тільки стебла) – 4 шт.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Лимонний сік – 2 ч. л.
    • Вино біле – 2 ч. л.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Ропні сир (бринза, сулугуні, арістей) – 150 р.

    Декорація:

    • Оливки або маслини – за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Спочатку зробити гарнір, так як овочам потрібно настоятися близько півгодини. Так смак стане насиченим.
  • Нарізати томати великим кубиком. Також крупно порубати зелень базиліка. Стебла зеленої цибулі, тонко нашаткувати.
  • Ропні сир нарізати кубиком. Якщо він вже нарізаний і знаходиться в олійній заливці, то її потрібно ретельно злити.
  • У мисці змішати лимонний сік, вино, рослинне масло, сіль, перець і пропущений через чеснокодавку часник. У деяких рецептах для створення соусу зубки настійно рекомендують розтирати в ступці, але тут буде краще, якщо він залишиться у вигляді великих шматочків.
  • Всі інгредієнти гарніру змішати разом, залити соусом і залишити настоюватися.
  • Окремо в ступці розтовкти кмин, чорний перець в горошинах і сіль. Змішати з сушеним кропом і цією сумішшю натерти шматки м’яса. Дати стейкам полежати близько 10 хвилин, після чого швидко обсмажити на добре розігрітій сковороді.
  • М’ясо потрібно фактично обпалити, всередині воно може залишатися червоним.
  • До готовності його потрібно довести в духовій шафі протягом 5-15 хвилин (в залежності від необхідної прожарювання), виклавши у форму для запікання і встановивши температуру приготування до 180 градусів.
  • На кожну порцію покласти по одному стейку і 3-4 ст. л. гарніру.