Стейк з форелі

aa77df5ca98e9c5172eb816d6ee151f5 Стейк з форелі

Форель відноситься до делікатесних порід риб з філе червоного кольору. Її м’ясо жирне, з приємною консистенцією і легким рибним смаком і ароматом. Воно насичено поживними речовинами, в тому числі і незамінними для людини. Такі речовини можна одержати лише з їжею і без них харчування буде неповноцінним. В першу чергу форель цінують на комплекс поліненасичених жирних кислот типу Омега-3 і Омега-6, а також широкий спектр жиророзчинних вітамінів у її складі. Саме тому дієтологи рекомендують включати її в свій раціон якомога частіше.

Приготувати форель досить легко. У середовищі кулінарів навіть побутує жарт про неможливість зіпсувати червону рибу і що потрібно сильно постаратися, щоб це вийшло. Як правило, її готують в цілому вигляді, у вигляді великих стейків або розділеного безкісткового філе. Найчастіше форель смажать або запікають, рідше – відварюють у воді або на пару. Ніжне м’ясо не любить тривалої обробки і надлишку спецій, тому важливо дотримуватися певний баланс.

Стейки з форелі можуть приготувати будь-яким з перерахованих способів. В додаток до них роблять вершкові, сирні і томатні соуси. Трохи рідше рибу поєднують з грибними, соєвими соусами або підливою на основі зелені. Як гарнір подають свіжі і варені овочі, овочеві рагу або свіжі салати, каші, відварну картоплю та інші коренеплоди.

Секрети соковитого стейку з форелі розкриті трохи нижче.

Стейк з форелі з печеною картоплею

Класичне поєднання жирної риби і простого картоплі без всяких надмірностей.

Список інгредієнтів:

  • Стейк форелі – по 1 шт. на порцію.
  • Картопля – по 2 шт. на порцію.
  • Розмарин.
  • Кмин.
  • Перець.
  • Лимонний сік – 50 мл
  • Сіль.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Суміш сушених трав.
  • Томати свіжі – 2 шт.
  • Гілочки зелені.
  • Огірки – 2-3 шт.
  • Оцет яблучний або винний – 20 мл
  • Червоний цибуля — 2 шт.
  • Цукор – 1 – 2 ч. л.
Дивіться також:  Гарбузова каша

Спосіб приготування:

  • Тушку риби нарізати на товсті стейки (1,5 — 2 см завтовшки). Підсушити на паперовому рушнику.
  • Скласти стейки в глибоку посуд, побризкати лимонним соком. Посолити і поперчити, присипати будь-якими спеціями. Маринувати 10 хвилин.
  • Готові шматки риби укласти у змащену маслом форму, на дно якої помістити 1-2 гілочки розмарину.
  • Форму поставити в духовку для запікання. Якщо шафа був заздалегідь добре прогріта, то для риби потрібно приблизно 40 хвилин при середній температурі.
  • Великі молоді картоплини розрізати уздовж, підсушити рушником. Зчищати шкірку не потрібно.
  • У мисці змішати рослинне масло, велику сіль, сушені трави і перець.
  • Кожну половинку картоплі вмочити в запашну суміш і розмістити на деку, застеленому листом пергаменту.
  • Запекти до готовності.
  • Ріпчасту цибулю нашаткувати кільцями, злегка віджати руками, щоб вони стали м’якшими. Замаринувати цибулю в суміші оцту, цукор, солі, води і пари ложок рослинного масла. Після ретельно злити розсіл.
  • Красиво нарізати свіжі овочі. Зелень залишити в цілому вигляді.
  • На велику плоску тарілку покласти великий стейк форелі і 2-3 половинки картоплі. Радом зробити гірку з маринованої цибулі, декоративно розкласти свіжі овочі.
  • За бажанням гарячий картопля можна додатково полити сумішшю рослинного масла із зеленню і спеціями.
  • Подавати гарячим.
  • Стейк форелі в сирному соусі

    Апетитні стейки форелі в легкому сирному соусі з різнобарвною пастою на гарнір.

    Список інгредієнтів:

    • Стейки форелі – 4 шт.
    • Паста різнобарвна (бантики) – 300 р.
    • Плавлений сир – 1 шт. по 100 р.
    • Вершки – 100 мл
    • Бульйон – 100 мл
    • Борошно – 1 ст. л.
    • Суміш сушених трав – 1 ст. л. без гірки.
    • Товчений кмин – 0,25 ч. л.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Лимонний сік, оцет – 20 мл
    Дивіться також:  Котлети з вівсянки

    Спосіб приготування:

  • Промити стейки і просушити їх на паперових серветках. Підкислити лимонним соком або оцтом. Натерти спеціями, крупною сіллю та сушеною зеленню.
  • Обсмажити на сковороді — гриль до появи красивою решітки.
  • На іншій сковороді на суху пасерувати ложку пшеничного борошна. Потім залити сумішшю вершків і бульйону. Розмішати до розчинення грудочок. Додати солі, кмину, сушеної зелені і перцю.
  • У загустілий соус по частинах додати дрібно натертий плавлений сирок, часто розмішуючи. Як тільки сир розчиниться, його можна злити в соусник.
  • Відварити пасту в підсоленій воді, промити під струменем холодної. Заправити вершковим маслом.
  • На тарілку покласти один стейк і 150-200 р. пасти. Полити сирним соусом, прикрасити за бажанням овочами і подати до столу.
  • Стейк форелі з мексиканським гарніром

    Гострий стейк-гриль з не менш гострим гарніром по-мексиканськи.

    Список інгредієнтів:

    Для стейків:

    • Шматки форелі – 4 шт.
    • Гострий перець.
    • Гострий соус чилі з соєю.
    • Чорний або запашний перець.
    • Сіль.
    • Зіра за бажанням.
    • Масло рослинне – 50 мл

    Гарнір:

    • Квасоля консервована – 20 р.
    • Гострий перець чилі.
    • Гострий томатний соус – 3 ст. л.
    • Кукурудза – 2 ст. л.
    • Селера корінь – 150 р.
    • Солодкий перець – 2 стручка.
    • Морква – 1 шт.
    • Часник – 6 зубчиків.
    • Сушені трави – 1 ч. л.
    • Перець.
    • Сіль.
    • Вода або бульйон – за необхідності.

    Спосіб приготування:

  • Шматки червоної риби промити і просушити паперовим рушником. Щедро натерти спеціями і крупною сіллю.
  • Збризнути стейки рослинним маслом і обсмажити до готовності на решітці гриль.
  • Дрібно порізати стручок гострого чилі. Нарізати кубиками солодкий перець і цибулю. Морква і корінь селери натерти на профілі для моркви по-корейськи.
  • У глибокій сковороді розігріти жир або олію і обсмажити до хрускоту в ньому консервовану квасолю. Додати до неї товченого часнику і спецій.
  • Після появи аромату покласти соломку з коренеплодів, через пару хвилин кубики болгарського перцю і ріпчастої цибулі.
  • Тушкувати до м’якості, після всипати кукурудзу, за необхідності підлити трохи бульйону, всипати спецій.
  • Витримати на плиті пару хвилин і вимкнути жар.
  • Сервірувати один стейк форелі з 200 р. гарніру. За бажанням прикрасити часточкою лимона і зеленню.