Стейк з лосося в духовці

c3c438e9b83747c4082a7499f4ad5b44 Стейк з лосося в духовці

Спочатку поняття «стейк» відносилося до великих шматків темного м’яса, переважно баранини або яловичини. У такому ж значенні, слово «стейк» перекладається з англійської мови (дослівно – шматок). Згодом так стали називати не тільки м’ясні, але й рибні відрізи від туші.

Стейки з червоної риби і, зокрема, лосося по праву вважаються делікатесним стравою. Це обумовлено властивостями рибного філе – його смаком, ароматом і біологічною цінністю. У стейків лосося багатий смак, не обтяжений специфічним рибним запахом. У ньому багато корисного жиру з поліненасиченими жирними кислотами, благотворно впливають на роботу мозку, стан шкіри і волосся. Лососеві стейки менш калорійні порівняно з іншими сортами червоної риби.

Стейки використовують у натуральному вигляді, разом з кістками та шкірою. У деяких рецептах шкірку видаляють, так як вона скручується при смаженні і може деформувати шматок. Лосося заздалегідь маринують в кисло-солодкому маринаді або просто обмазують перед смаженням або запіканням. Приготування риби в духовці дозволяє добитися рівномірного пропікання та збереження більшої частини корисних речовин.

Як смачно запекти стейки лосося в духовці, докладно розказано нижче.

Лосось в імбирі

Відоме поєднання імбиру, пряних трав, ніжного лосося і меду завжди виправдовує себе, створюючи приголомшливий букет смаку.

Список інгредієнтів:

  • Лосось – 2-4 шматка.
  • Мед квітковий (рідкий) – 1-2 ст. л.
  • Насіння кунжуту або кедровий горіх за смаком.
  • Сушений імбир (мелений) – 0,5-1 ч. л.
  • Солодкий соєвий соус без гостроти – 1 ст. л.
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Лимон товстошкірий – 0,5 шт.
  • Яблучний сік без цукру – 100 мл
  • Листя зелені для сервірування.
  • Чорний перець.
  • Трави і спеції за бажанням.

Спосіб приготування:

  • З половини товстошкірого лимона цедровым ножем нарізати ароматною соломки. З решти м’якоті вичавити рідину і змішати її зі склянкою магазинного яблучного соку без додавання цукру.
  • В основу маринаду всипати сушений імбир та інші спеції, покласти трохи гірчиці і солі, влити солодкий соєвий соус.
  • Шматки риби щільно скласти на дно будь-каструлі, залити маринадом і залишити в холодному місці на 2 — 3години.
  • Після маринування дістати і без просушування укласти в човники з фольги.
  • Готувати 25 хвилин при 180 градусах. Протягом 10 хвилин в закритих човниках, потім у відкритих.
  • Подавати з відвареною цілком картоплею і соусом зі свіжих трав. Присипати горіхами, кунжутом.
  • Лосось в апельсинах

    Середземноморський рецепт стейків з лосося.

    Список інгредієнтів:

    • Лосось – 2-4 шматка.
    • Борошно кукурудзяна, пшенична – 1 ст. л.
    • Шафран або розмарин – за смаком.
    • Часник молодий – 3 шт.
    • Апельсин – 1 шт.
    • Запашний перець – по 1-2 горошини на шматок.
    • Апельсиновий сік без цукру – 150 мл
    • Лимонний сік – 2 ст. л.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Петрушка свіжа (тільки листя) – 30 р.
    • Сіль.
    Дивіться також:  Биточки курячі

    Спосіб приготування:

  • Стейки звільнити від шкіри, розділити по хребту на дві рівних половини, викинувши кістки. Промити і промокнути паперовим рушником.
  • Запечатати рибу з двох сторін, обсмаживши шматки на дуже сильному вогні. Для цього розжарити масло і помістити туди сухі (важливо!) шматки лосося. Після появи скоринки відразу перевернути. Тушкувати під кришкою і «доводити до готовності пором» не треба. В середині риба може залишитися абсолютно сирий.
  • Кукурудзяне або пшеничне борошно розмішати в холодному апельсиновому соку.
  • Влити в масу лимонного соку, всипати спецій, солі і пряних трав, додати зелень і молодий часник. Подрібнити блендером до однорідного стану мусу.
  • Перелити в сотейник і уварити на малому вогні до загустіння борошна. Якщо потрібно, додатково розбавити соком або водою. Залишати без нагляду соус не можна, навіть легке пригорання безповоротно псує її смак.
  • З одного апельсина спеціальним цедровым ножем зняти кілька тонких стрічок цедри (буквально на 2-3 шт. на кожен шматок риби). Зняти шкірку і всю білу частину, зрізавши її до самої м’якоті. Очищений нарізати плід на півкола і вибрати з них кісточки.
  • Обсмажену рибу помістити в човники з фольги, обкласти по краях півколами апельсина. Зверху залишити 2-3 стрічки цедри, одну розчавлений горошина запашного перцю. Додатково приправити крупною сіллю і залити апельсиновим соусом.
  • Запікати в закритому вигляді протягом 15 хвилин при стандартних налаштуваннях, охолодити, не відкриваючи човників, щоб не пішла цінна волога.
  • Лосось в сирі

    Вишукане блюдо за лічені хвилини. Рецепт підійде для швидкої організації святкового вечері і зустрічі друзів. В авторському варіанті серед спецій присутні бутони гвоздики. Приправа володіє специфічним і стійким букетом, тому вводити її в блюдо варто обережно.

    Список інгредієнтів:

    • Лосось – 2-4 шматка.
    • Кріп свіжий (сушений) – 30 р.
    • Плавлений сирок – по 0,5 шт. на шматок.
    • Бульйон або вершки – по 30-50 мл на шматок.
    • Сіль.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Лимон.
    • Чорний перець.
    • Помідори черрі – по 3-4 шт. на шматок.
    • Гірчиця за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Шматки риби звільнити від шкіри і кісток, по хребту розділити на дві рівні частини. Промити, обсушити рушником.
  • Обсмажити на вершковому маслі, прихопивши тільки краю, щоб закрити всі соки всередині. У процесі приготування збризнути соком з половинки лимона, трохи присолити.
  • Перекласти в човники з двошаровий фольги. Всипати всередину кожної рубаного кропу і трохи крупної солі.
  • На поверхню шматка покласти пару роздавлених горошин перцю і увіткнути 1-2 бутона гвоздики, з двох боків розмістити по одному тонкому полукружью лимона.
  • В олію покласти наколені помідори і посилити вогонь. Акуратно обсмажити до рум’яних бочків (не до готовності!) і обережно вибрати ложкою. У кожну човник потрібно за 2-3 помідори.
  • Перші 10 хвилин готувати рибу у відкритому вигляді, потім всередину всипати 2-3 ст. л. подрібненого плавленого сиру і влити 20-30 мл. бульйону або жирних вершків. Човники закрити і запікати ще 10-15 хвилин.
  • Подавати з гарніром.
  • Дивіться також:  Фрікасе з кролика

    Лосось з грибами

    Ситні стейки з густим грибним соусом з печериць і гливи.

    Список інгредієнтів:

    Риба і маринад:

    • Біле вино – 30 мл
    • Лосось – 2-4 шматка.
    • Цукор – 1 ч. л.
    • Лимонний або лаймовий сік – 20 мл
    • Сіль.
    • Розмарин.
    • Рослинна олія – 30 мл
    • Чорний перець.

    Соус грибний:

    • Сир плавлений – 1-2 сирка.
    • Гливи – 200 р.
    • Печериці – 200 р.
    • Цибуля – 200 р.
    • Чорний перець. Сіль.
    • Мускатний горіх.
    • Бульйон або вершки питні – 350 мл

    Спосіб приготування:

  • Стейки промити, видалити серветками вологу і замаринувати в суміші солі, лаймового соку, рослинного масла, цукру, білого вина і спецій.
  • Лосось викласти на деко і запекти до готовності, періодично збризкуючи маслом або поливаючи выделившимися соками.
  • У сковорідці обсмажити до м’якості дрібно искрошенные гливи, цибулю та печериці. Приправити за смаком.
  • Гриби і цибулю залити бульйоном або вершками і п’ять хвилин тушкувати під кришкою. Всипати терті сирки «Дружба», перемішати і оцінити густоту соусу. Якщо маса надто густа, ще раз розбавити рідиною.
  • Спробувати соус і довести сіллю до потрібного рівня. Після додавання всіх інгредієнтів тушкувати пару хвилин і зняти з плити. Кришку не прибирати.
  • Приготувати будь-який гарнір.
  • На тарілку викласти 150-200 р. гарніру, один шматок риби і гірку густого грибного соусу.
  • Лосось «Новорічний»

    Розкішне блюдо для особливих випадків. Мало хто встоїть перед найніжнішим рибним філе, политою вишуканим ікорним соусом і поданим з тушкованим шпинатом у французькому стилі. Зелень тушкують разом з сиром «Пармезан». Морква потрібна сама свіжа і молода. Саме тонкі і соковиті коренеплоди краще всього поєднуються з молодим шпинатом. Овочі не ріжуть, тушкують в цілому вигляді з додаванням вершкового масла.

    Дивіться також:  Рибні котлети

    Список інгредієнтів:

    Риба:

    • Лосось – 2-4 шматка.
    • Олія оливкова – 40 мл
    • Чорний перець.
    • Панірувальні сухарі – 100 р.
    • Сіль.
    • Розмарин.
    • Біле вино – 40 мл
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Інші спеції за смаком.
    • Подрібнений горіх – 50 р.

    Гарнір:

    • Морква молода – 200 р.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Шпинат морозиво – 400 р.
    • Сир «Пармезан» — 50 р.
    • Часник – 2 шт.
    • Черемша листя – 100 р.
    • Чорний перець.
    • Сіль.

    Соус:

    • Ікра тріски (минтая) – 1 б.
    • Вершки – 70-100 мл
    • Борошно пшеничне – 1 — 2 ч. л.
    • Суміш сушених трав.
    • Кріп свіжий – 30 р.
    • Сіль.
    • Плавлений сир – 100 р.
    • Чорний перець.

    Спосіб приготування:

  • Аналогічно двом попереднім рецептами підготувати шматочки лосося. Трохи обсмажити на оливковій олії, окропивши білим вином, лимонним соком і приправте спеціями. Остудити до кімнатної температури.
  • Змішати яйце з невеликою кількістю (2-3 ст. л.) молока або вершків. Вмочити туди охолоджену рибу і ретельно запанірувати її в сухарях з подрібненим горіхом. Для отримання товстого шару панірування процедуру можна повторити два рази.
  • Викласти на змащене деко і запекти при 200 градусах.
  • Тонку морква обскоблить і нарізати на брусочки довжиною 3-4 див.
  • У сковороді обсмажити пригнічені зубки часнику. Викинути їх і покласти в часникова олія морква.
  • Смажити до м’якості, потім всипати рубану черемшу. Через пару хвилин додати свіжий або морожений шпинат (отживать від соку не потрібно).
  • Додати солі і спецій, покласти трохи вершкового масла. На п’ять хвилин залишити під кришкою на малому вогні.
  • Потім всипати тертий сир «Пармезан», рівномірно перемішати, відразу вимкнути вогонь і залишити під кришкою, щоб рівномірно розподілилися всі соки.
  • Для приготування икорного соусу на іншій сковороді обсмажити трохи пшеничного борошна. Залити її вершками і бульйоном, розбити грудочки віночком і відразу додати рубаного кропу і спецій. Не солити.
  • Гасити три хвилини до легкого загустіння.
  • Додати в соус ікру тріски або минтая, один-два плавлених сирка, натертих на дрібній профілі. Потримати на слабкому вогні 3-5 хвилин і вимкнути його.
  • На велику плоску тарілку покласти шматок лосося в горіховій паніровці, викласти гірку тушкованого шпинату і моркви. Соус можна влити безпосередньо на рибу або поставити поруч у маленькій піалі.