Стейк з сьомги в духовці

2ec005e3b264ef5e91ee74872bb4a63a Стейк з сьомги в духовці

У кулінарії існує ряд продуктів, які практично неможливо зіпсувати невмілим приготуванням. До цього числа відноситься і всі сорти червоної риби. Ніжне м’ясо лососевих має слабо виражений рибний запах, приємну маслянисту консистенцію і апетитний рожевий або червоний колір. У м’якоті відсутні дрібні кістки.

В першу чергу, червона риба (і сьомга в тому числі) цінна наявністю в ній поліненасичених жирних кислот, широко відомих під абревіатурою омега-3 і -6. Крім комплексу есенціальних кислот, в ній широко представлена лінійка макро — і мікроелементів, вітамінів. Іншими словами, філе сьомги – це надзвичайно корисний продукт харчування, доступний цілий рік.

Професійні кулінари в приготуванні сьомги радять по мінімуму відходити від природного вигляду та смаку риба. Так в ній зберігається більше поживних речовин. Стейк з сьомги стане ідеальним варіантом подачі риби для недосвідченого кухаря. У рецептах страви немає складних технологічних операцій і часом для отримання ситного обіду досить витратити всього 15-20 хвилин, незважаючи на вражаючий перелік інгредієнтів.

Як грамотно зробити соковиті стейки з сьомги, детально розказано в рецептах розташованих нижче.

Стейк з сьомги по-провансальски

Ніжний стейк з апетитними половинками печеної картоплі під м’яким вершковим соусом.

Список інгредієнтів:

Для стейка:

  • Шматки сьомги – 2-3 шт.
  • Розмарин – 1 гілочка на стейк.
  • Кріп.
  • Чорний перець.
  • Лавровий лист.
  • Часник.
  • Сіль.
  • Олія рослинна.
  • Яблучний оцет – 20 мл
  • Цедра лимона – за бажанням.

Для гарніру:

  • Картопля молода – 6 середніх картоплин.
  • Кмин.
  • Суміш трав.
  • Сіль.
  • Каррі для кольори – за смаком.
  • Олія для змащування.

Для соусу:

  • Вершки – 250 мл
  • Борошно пшеничне – 1-2 ч. л.
  • Мускатний горіх.
  • Сир пармезан – 40 р.
  • Чорний перець.
  • Суміш сушених трав по-провансальски.
  • Жовток курячий – 1 шт.
  • Сіль.
Дивіться також:  Голубці в мультиварці

Спосіб приготування:

  • Шматки сьомги промити і обсушити. На 10 хвилин покласти в суміш рослинного масла, чорного перцю, яблучного оцту, товченого часнику і інших спецій.
  • Добре обмазавши рибу маринадом, обернути кожен шматок у фольгу, покласти туди по гілочці розмарину і запекти в прогрітому духовій шафі.
  • Час приготування залежить від вибраної товщини стейка. Зазвичай всі займає 20 хвилин при 180 градусах.
  • Картоплини почистити щіткою, промити і відварити до напівготовності.
  • Після розрізати уздовж, цілком змастити олією зі спеціями і сіллю. Покласти на деко розрізом вниз і запекти до золотистого кольору.
  • На суху обсмажити столову ложку пшеничного борошна до кремового кольору. Влити вершки питні, додати мускатного горіха, провансальських трав.
  • Тушкувати до загустіння, після влити курячий жовток і всипати тертий пармезан. Швидко перемішати і зняти з вогню. На 15 хвилин залишити під кришкою.
  • На порційну тарілку покласти шматок сьомги, поруч 3-4 половинки картоплі. Полити сирно-вершковим соусом і прикрасити свіжими овочами та зеленню.
  • Стейк з сьомги з гострим гарніром

    Пікантне філе, запечене в духовій шафі і подана разом з ароматним гарніром.

    Список інгредієнтів:

    • Стейки сьомги – 4 шт.
    • Спаржева квасоля – 100 р.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Перець червоний – 2 шт.
    • Баклажани – 2 шт.
    • Квасоля або боби молочної стиглості – 100 р.
    • Перець чилі.
    • Томатна паста – 1-2 ст. л.
    • Соус табаско – 50 мл
    • Цукор – 1 ч. л.
    • Сіль – за смаком.
    • Кріп сушений.
    • Томати вершки густі – 10 шт.
    • Чорний перець.
    • Сіль.
    • Масло рослинне для смаження.
    • Лимон – 1 шт.

    Спосіб приготування:

  • Віджати з лимона сік і нарізати смужками цедри. Змішати сік і цедру з невеликою кількістю томатної пасти, олії, соусу табаско. Приправити суміш сушеним кропом, сіллю, цукром і чорним перцем.
  • Кожен стейк замаринувати в отриманому соусі на 20 хвилин, після чого запекти в духовій шафі за 15 хвилин при 170-180 градусах.
  • Баклажани нарізати пластинками і замочити в солоній воді. Пару раз злити потемнілу воду. Потім пластинки підсушити і обсмажити в рослинній олії. До пори відкласти в сторону.
  • Розігріти в сковороді олію, обсмажити там спаржеву і молочну квасоля. Трохи пізніше додати півкільця цибулі і кубики солодкого перцю.
  • Як тільки овочі віддадуть маслу свій колір, додати в масу помідори – вершки. Томати потрібно очистити від шкірки і розділити на четвертинки.
  • Далі повернути в рагу баклажани, покласти томатну пасту, всі спеції, кільця перцю чилі, цукор і сіль, влити соус тобаско. Накрити кришкою.
  • За 5 хвилин до готовності за смаком всипати сушеного кропу і додати товченого часнику.
  • Подавати на порційній тарілці, поклавши кожному гостю один стейк і 200-300 р. гострого рагу. За смаком прикрасити зеленню селери або базиліка.
  • Дивіться також:  Голубці з грибами

    Стейк сьомги по-канадськи

    Соковитий стейк в медовому маринаді з легким гарніром з весняних овочів з запашним соусом песто.

    Список інгредієнтів:

    Для стейків:

    • Стейки сьомги – 4 шт.
    • Апельсин – 1 шт.
    • Винний оцет – 10 мл
    • Чорний і білий перець.
    • Петрушка сушена.
    • Сіль.
    • Мед квітковий – 1-2 ст. л. без гірки.
    • Стручок перцю чилі.
    • Олія рослинна -50 мл

    Для гарніру:

    • Горошок зелений – 100 р.
    • Молода квасоля в стручках – 100 р.
    • Бебі – морква морожена – 100 р.
    • Брокколі – 100 р.
    • Сир пармезан – 40 р.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Сіль.
    • Лавровий лист.

    Для соусу:

    • Базилік – 50 р.
    • Горіх лісовий – 50 р.
    • Часник – 2-3 шт.
    • Сир пармезан – 50 р.
    • Масло рослинне – 50-80 мл
    • Лимонний сік або оцет – 20 мл
    • Цукор – 0,5 ч. л.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • У мисці змішати апельсиновий сік, квітковий мед, винний оцет, апельсинову цедру, олію, колечка чилі та інші спеції. Опустити в цей маринад підсушені шматки риби.
  • Щоб не втратити апельсиновий аромат, цедру потрібно відразу ж поєднати з рослинним маслом, а не відкладати її до пори в бік, так як ефірні речовини, що забезпечують цитрусовий запах, швидко випаровуються.
  • Добре розігріти духовку, поставити туди замість листа підставку під гриль, змащену маслом. Під решітку можна поставити керамічну миску для збору жиру. Щоб соки не горіли і не диміли, на дно миски потрібно насипати рівним шаром 2-3 ст. л. солі.
  • Помістити на підставку шматки сьомги. Встановити програму на 180 градусів з обдувом.
  • Запікати 10 хвилин на кожній стороні.
  • Овочі відварити в підсоленій і злегка приправлений воді. Відкинути на друшляк, обдати холодною водою, після чого присипати тертим сиром і змішати з шматочком вершкового масла.
  • Для соусу прожарити ліщину і стовкти в ступці або змолоти в блендері до стану горіховою борошна або пасти.
  • У чашу блендера помістити базилік, горіхову пасту, часник і тертий сир. Влити олію і оцет, додати сіль і цукор. В імпульсному режимі приготувати грубозернистий соус.
  • На порційну тарілку покласти один стейк сьомги, 200-300 р. овочевого гарніру з сиром і маленьку піалу з соусом песто.