Стейк зі свинини

d29386e39fedf4c9d79fcb010c18f0e4 Стейк зі свинини

Темне м’ясо завжди вважалося джерелом сили і здоров’я. У ньому багато заліза в органічно доступній формі, що робить його дуже цінним і навіть незамінним харчування в повсякденному меню будь-якої людини. Історично склалося, що в російській кухні з усіх різновидів темного м’яса найбільше поширення отримала саме свинина. По-перше, тому, що м’ясо володіла прекрасними смаковими якостями і легко готувалося, а по-друге, тому, що воно було більш доступним, адже свинину було легше робити.

Готували свинину на Русі з найдавніших часів і вже в той період існували досить складні рецепти з рубленого напівфабрикату або відбитих шматочків вирізки. Простіше всього було приготувати свинину великими шматками, обсмаживши її в жиру на сковороді. Зараз це блюдо називається на англійський манер стейком, що дослівно означає шматок свинини (англ. «stake» — частина, шматок, частка).

Незважаючи на очевидну простоту рецепта, кулінари все одно вивели кілька правил ідеального страви. Шматки для стейків завжди нарізають перпендикулярно розташування м’язових волокон (поперек), щоб вони краще тримали свою форму при смаженні. М’ясо для виробів не відбивається, тому потрібно правильно вибрати частину туші – зазвичай використовується або корейка, або лопаткова, шийна частина. Не підходить для стейків і погано розмерзається м’ясо, воно неодмінно вийде жорстким. Найкращими супутниками свинини в страві є чорний перець, мед, коріандр, перець чилі, цедра і соки лимона та апельсина, кмин і часник.

Якими стейками можна побалувати своїх рідних, детально розказано в розміщених далі рецептах.

Свинячі стейки під мексиканським соусом

Солодкувате і гостре блюдо, чудово поєднується з овочевими салатами і будь-якими гарнірами.

Список інгредієнтів:

  • Корейка – 8 шматків філе.
  • Стиглі томати – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Солодкий перець – 1 шт.
  • Кукурудза – 1 ст. л.
  • Часник – 4-6 шт.
  • Чебрець – 1 ст. л.
  • Пекучий перець.
  • Коріандр мелений.
  • Чорний перець.
  • Бальзамічний оцет.
  • Соус тобаско – 20 мл
  • Паста томатна – 1 ч. л. або
  • Сік томатний – 100 мл
  • Масло рослинне – 40-50 мл
  • Петрушка сушена – 1 ч. л.
Дивіться також:  Запіканка з фаршем і картоплею

Спосіб приготування:

  • У невеликій широкій мисці змішати рослинне масло, чорний і пекучий перець, коріандр і чебрець. В цю ароматну масу вмочити шматочки корейки (можна залишити в маринаді хвилин на 10).
  • Підготовлене м’ясо обсмажити на розпеченій сковороді — гриль, формуючи на поверхні шматочків красиву вугільну решітку. Всі стейки скласти в одну посуд і накрити фольгою або плівкою. Так всі соки і аромати рівномірно розподіляться, а м’ясо не покриється твердою скоринкою.
  • Після обжарювання м’яса можна зайнятися мексиканським соусом.
  • Для цього потрібно бланшувати кілька стиглих томатів і зняти з них шкірку.
  • Після імпульсно подрібнити в блендері (грубозерниста маса) і вилити на гарячу сковороду з рослинним маслом, в якому попередньо обсмажили дрібні кубики цибулі і товчений часник.
  • Стручки перцю порізати кубиками і додати в соус. Також всипати сушену зелень, влити тобаско і томатний сік, 1-2 ст. л. бальзамічного оцту, всипати сіль і цукор.
  • Тушкувати на повільному вогні до готовності перцю, після всипати кукурудзу. Поперчити за смаком.
  • До свинячим стейкам підійде будь-який гарнір. Наприклад, звичайна паста.
  • Подавати стейк, полив його гарячим соусом і доповнивши свіжими овочами.
  • Дачний стейк на кістці з кислим соусом

    Незвичайний рецепт, яким можна вразити своїх гостей під час звичайного дачної барбекю-вечірки. Пікантний смак страві додає гармонійне поєднання смаків солодкого маринаду з кислою ноткою і насиченого соусу на основі вишні (або червоної сливи) з м’якою остринкой імбиру.

    Список інгредієнтів:

    • Корейка на кістці – 8 — 10 шт.

    Маринад:

    • Бальзамічний оцет або лимонний сік – 20 мл
    • Суміш сухих трав – 1 ст. л.
    • Соєвий соус – 2 ст. л.
    • Зернова гірчиця – 2 ч. л.
    • Суміш спецій для плову з барбарисом і каррі – 1 ст. л.
    • Мед (цукор) – 2-3 ст. л.
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 40 мл
    Дивіться також:  Печінковий Торт

    Соус:

    • Імбир сушений – 1 ч. л.
    • Вода – 50 мл
    • Часник – 1-2 шт.
    • Вишня (червона слива) – 250 р.
    • Цукор – 100 — 150 р.
    • Сік лимона (апельсина) – 40 мл
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 15 мл (1 ст. л.).

    Спосіб приготування:

  • В об’ємній широкій мисці (щоб вмістилося все м’ясо) з’єднати компоненти маринаду: зерна гірчиці, соєвий соус, бальзамічний оцет, приправу для плову, сушену зелень, рослинне масло, мед і сіль.
  • Просушити стейки серветкою і щільно укласти в миску з маринадом. Вкрити її харчовою плівкою і відкласти в сторону приблизно на 20 або 30 хвилин.
  • В цей час відцідити підталу вишню і в отриманому соку розчинити весь цукор. Щоб зробити це швидше, сік можна злегка прогріти на малому вогні. Саму вишню пюрировать в кашку.
  • На сковороді в ложці олії обсмажити часточку часнику. Всипати сушений імбир і всі спеції. Залити вишневим соком з цукром і пюре. Розбавити водою. Тушкувати на повільному вогні, домагаючись поступового википання. Через 5 хвилин влити лимонний сік.
  • Як тільки соус придбає густувату консистенцію, його можна знімати з плити. Соус повинен вільно литися після охолодження, тому не варто перетримувати.
  • Мариновані стейки на кістки обсмажити в дачному грилі (або просто сковороді) і скласти в загальну посуд, яку потім накрити кришкою. Так м’ясо збереже свою соковитість.
  • Готові стейки розкласти по порційних тарілках, полити гарячим соусом. Страву прикрасити зеленню.
  • Свинячий стейк з вершково-грибним соусом

    Розкішні і ніжні стейки з шийної частини туші, приготовані з насиченим густим соусом з вершків, сиру і грибів.

    Список інгредієнтів:

    М’ясо і маринад:

    • Шийна частина – 1 кг.
    • Чорний перець.
    • Часник – 6 шт.
    • Зелень сушена за бажанням.
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 50 мл
    Дивіться також:  Рисова локшина з морепродуктами

    Соус:

    • Гливи – 200 р.
    • Сирок плавлений – 70 — 100 р.
    • Вершки – 150 – 200 мл
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Імбир сушений – 0,5 – 1 ч. л.
    • Чорний перець.
    • Мускатний горіх.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Грибний бульйон – 100-200 мл.
    • Сіль.
    • Борошно – 1 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • Вирізку нарізати на великі шматки товщиною близько 1,5 см. Кожну заготовку просушити серветкою.
  • Змішати компоненти заливки і добре обмазати їй товсті шматочки шийної частини. Скласти в миску, накрити плівкою і залишити на півгодини-годину.
  • Відварити гливи до напівготовності. Склянку бульйону залишити для соусу. Гриби подрібнити блендером в імпульсному режимі (грубозерниста маса).
  • Пасерувати цибулю в 50-70 р. вершкового масла, додати 1 ч. л. товченого часнику і імбиру. Покласти один лавровий лист і щіпку свежеизмельченного мускатного горіха.
  • Залити вершками з борошном, згасити з 1-2 хвилини і прибрати лавровий лист. Додати подрібнені гриби, половину бульйону і по частинах дрібно натертий плавлений сирок.
  • При додаванні сиру соус потрібно ретельно перемішувати, щоб не допускати осідання сиру на дно. Він повинен повністю розчинитися. При необхідності розбавити соус грибним бульйоном до потрібної густоти. Посолити.
  • В результаті повинен вийти насичений грубозернистий соус з шматочками грибів і цибулі.
  • Шматки шийної частини обсмажити в добре розігрітому смальці або на сковороді-гриль без масла. Готові шматки укласти в загальну посуд, щільно накрити і залишити «відпочивати».
  • Подавати в гарячому вигляді, поливши густим соусом. Також соус можна розмістити поруч із м’ясом у невеликій піалі-соусниці. Страву за бажанням доповнити гарніром, зеленню або овочами.