Суфле з сметани

2b1deaecc98670ab521b516b4317c4af Суфле з сметани

Рецепт суфле вперше зародився у Франції, де кухарі придумали додавати в перетерті продукти збиті білки і запікати отриману суміш в печі. У підсумку на столі виявлялося повітряне блюдо з дуже ніжною, однорідною консистенцією.

Перші суфле готували з риби, птиці, дичини і темного м’яса. Подавали його як гарячу закуску або основну страву. Після винаходу желатину, суфле стали не тільки запікати, але і заморожувати. У рецептах вишуканого пригощання, крім м’ясних інгредієнтів, стали зустрічатися сири і молочні продукти, фрукти, овочі, ягоди і гриби.

Суфле з сметани готують двома способами – вводять білки і запікають або змішують з розведеним желатином і охолоджують в холодильнику. Іноді замість желатину використовують агар-агар або пектин. У класичну рецептуру можуть додаватися сухофрукти, свіжі ягоди, соки, горіхи і фрукти, іноді овочі. У рідкісних випадках зустрічається несолодке сметанне суфле з курятиною або овочами.

Ніжне суфле включають в меню маленьких дітей, в число страв для профілактичного і дієтичного харчування. Сметанний десерт – це поєднання корисного і приємного, тому обов’язково варто включити цей рецепт у свою скарбничку.

Класичне сметанне суфле

Традиційна рецептура на курячих білках. В духовій шафі суфле виглядає дуже апетитно, так як маса швидко піднімається і підрум’янюється. Однак при кімнатній температурі десерт швидко опадає. Рекомендується подавати його відразу.

Список інгредієнтів:

  • Яйце куряче – 5 шт.
  • Сметана вищої жирності – 300-400 р.
  • Борошно пшеничне – 70 р.
  • Цукрова пудра – 150 р. (100 для тіста).
  • Какао-порошок за бажанням.
  • Ароматизатор ванільний або кориця.
  • Лимонна цедра – 1 ч. л.
  • Вершкове масло – 50 р.
  • Сухарі панірувальні при необхідності.

Спосіб приготування:

  • Збити охолоджені білки до твердих піків. Можна капнути до них кавову ложечку лимонного соку.
  • Цукрову пудру розтерти з ароматизатором і жовтками.
  • Розвести сметану і борошно, заварити суміш на вогні, енергійно помішуючи. Маса стане густіти і її потрібно відразу зняти з плити. Остудити до теплого стану.
  • З’єднати з розтертими жовтками і лимонною цедрою.
  • Далі поступово ввести білки, намагаючись сильно не змішувати основу суфле.
  • Підготувати форму для випічки. Обмазати до країв вершковим маслом. Якщо є побоювання, що маса пригорить, то додатково обсипати сухарями.
  • Вилити заготовку до половини обсягу (навіть трохи менше) і запекти при високих температурах. Стандартні налаштування – 200 градусів на 20-25 хвилин.
  • Гаряче суфле обсипати сумішшю цукрової пудри і какао.
  • Дивіться також:  Печиво з пісочного тіста

    Сметанне суфле з желатином

    Простий спосіб створення ніжного десерту. Технологія схожа на приготування желе, але є принципові відмінності. Суфле трохи складніше. Його можна зробити багатошаровим, якщо офарбити частина сметани какао-порошком, фруктовими соками.

    Список інгредієнтів:

    • Сметана вищої жирності – 400 р.
    • Курага – 70 – 100 р.
    • Родзинки чорний – 1 ст. л.
    • Желатин – на 500 г. продукту.
    • Цукор або пудра — 100 р.
    • Мигдальні пелюстки і бісквітна крихта для прикраси.

    Спосіб приготування:

  • Заздалегідь з вечора відцідити сметану. Для цього викласти її в щільний марлевий відріз тканини, щільно згорнути в «бомбочку» і підвісити над ємністю для збору сироватки.
  • Отриману сирну масу збити з цукровою пудрою. Вона повинна піднятися в півтора-два рази.
  • Курагу замочити в теплій воді і перебрати. Бажано спочатку відбирати не надто засушені плоди.
  • Розмоклу курагу проварити в невеликій кількості води з чайною ложкою цукру. Відвар злити в інший посуд.
  • Подрібнити фрукти блендером або перетерти ситом в однорідне пюре.
  • Ізюм також замочити і перебрати. При необхідності дрібно порубати.
  • Желатин розмочити в 50 мл води і довести до повного розчинення у відварі з кураги (близько 100 мл).
  • Сметанний крем змішати з пюре з кураги і рубаним родзинками.
  • В щільну масу поступово ввести желатин. Ще раз збити міксером, розкласти по порціях і охолодити в холодильнику до повного застигання.
  • При подачі зверху присипати бісквітної крихтою і мигдалевими пелюстками.
  • Сметанне суфле з курятиною

    Рідкісний спосіб приготування сметанного суфле, зазвичай так готують для малюків і людей, що дотримують дієту.

    Спосіб приготування:

    • Сметана вищої жирності – 400 р.
    • Окорочок курячий – 1-2 шт.
    • Борошно пшеничне – 80-100 р.
    • Сіль.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Перець.
    • Яйце куряче – 4 шт.
    • Спеції і зелень за смаком.
    • Сухарі панірувальні.
    Дивіться також:  Желе з агрусу

    Спосіб приготування:

  • Курятину відварити зі спеціями і сіллю. Відокремити від кісток і подрібнити в пюре, вливши 2-3 ст. л. бульйону.
  • Сметану змішати з борошном і заварити на невеликому вогні. Після загустіння відразу зняти з плити і охолодити до теплого стану.
  • Жовтки розтерти зі спеціями. Збити сильно охолоджені білки до міцних піків.
  • З’єднати заварену суміш з жовтками і курячим пюре. Всипати спецій, зелені, довести до смаку сіллю.
  • Поступово ввести білки.
  • Форму до країв змастити вершковим маслом і ретельно обсипати панірувальними сухарями.
  • Розподілити рівним шаром всю масу.
  • Запекти при 200 градусах протягом 25-30 хвилин.
  • Подавати гарячими з соусом бешамель.