Суп гаспачо

33b9a444b01dbcbdf67af42705f4eeff Суп гаспачо

Суп гаспачо являє собою холодний тип супу, рецепт якого зародився на теренах іспанській Андалузії. Відмітною його особливістю є те, що більшість інгредієнтів в ньому ретельно перетерті вручну або пюрированы в одноманітну масу. Причому найчастіше вони не піддаються ніякої термічної обробці, тобто, залишаються у страві сирими.

Основу класичного супу гаспачо звичайно складають дуже стиглі, з цукристої крупитчатой м’якоттю, томати. Всі складові цього надзвичайно смачного страви є своєрідною візитною карткою Іспанії. Зрілі помідори, натуральне оливкове масло, пряні трави запашні цитрусові, соковиті коренеплоди – ці продукти в тій чи іншій формі можна зустріти в будь-якому рецепті гаспачо.

Початковий суп гаспачо цілком і повністю був виключно вегетаріанським стравою. Зараз у нього нерідко включають різні делікатесні сири, морепродукти і копченості. Існують і рецепти супів «а-ля гаспачо» на основі будь-яких інших видів овочів, свіжих фруктів, сиру, сирів і пряних трав.

Звичайний суп гаспачо

Смак багатьох страв, що готуються з запозиченим рецептами, багато в чому залежить від того, наскільки точно удасться кулінару підібрати необхідні для цього інгредієнти.

Ось і в наших суворих умовах приготувати хороший суп гаспачо можна, в основному, лише влітку, коли в достатку є натуральні овочі, добре визрілі під жарким сонцем. З жорстких тепличних помідорів смачне перше блюдо може вийти не таким ароматним і апетитним.

Крім того, підсумковий смак супу залежить і від якості інших інгредієнтів – оливкової олії, оцту, томатного соку і соусу тобаско. Перевагу бажано віддавати саме оригінальним продуктів, тобто, якщо це масло – то extra virgin, якщо оцет, то не звичайний 9 %-й, а справжній червоний винний. Тільки в такому випадку вийде приготувати класичний ароматний гаспачо.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Стиглі томати – 500 р.
  • Сік томатний вищої якості – 700 мл
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Цибуля зелена пером – 50 р.
  • Петрушка свіжа або кінза – 50 р.
  • Перець солодкий – 2 стручки.
  • Розмарин або базилік – 50 р.
  • Огірки свіжі – 2-3 шт.
  • Соус тобаско – за смаком.
  • Оцет винний червоний – за смаком.
  • Сіль, чорний перець за бажанням.
Дивіться також:  Бульйон курячий

Приготування:

  • Стручки солодкої паприки запекти в духовці або обпалити на вогні. Видалити з них шкірку і вибрати насіння. Замість свіжого овоча можна брати законсервований в маслі.
  • Помідори обшпарити в окропі, також як і у перцю видалити шкірку. Половину помістити в чашу блендера разом з головкою цибулі, запеченим перцем, одним огірком, зеленню розмарину або базиліка. Пюрировать і змішати з томатним соком.
  • Отриману основу для супу заправити винним оцтом, оливковою олією, соусом тобаско і спеціями за смаком.
  • Огірки, цибулеве перо, що залишилися обкоровані томати і зелень петрушки крупно нарізати і додати до супу.
  • Подавати в невеликих тарілках, прикрасивши спіраллю лимона і декількома гілочками зелені.
  • До супу зазвичай подаються грінки з білого хліба.
  • Суп гаспачо з градусом

    «Чоловічий» варіант освіжаючого овочевого супу з додаванням алкоголю – чистої горілки. Хоча дуже смачним виходить і без неї. Готується безпосередньо перед вживанням.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Паприка стигла (червона, жовта) і зелена – по 2 стручка.
    • Базилік свіжий – 50 г зелені.
    • М’ята свіжа – 20 р. зелені.
    • Лід в кубиках – за бажанням.
    • Цибуля червоний солодкий – 1 головка.
    • Томатний сік густий – 1 л.
    • Горілка – 30 мл
    • Огірки – 3 шт.
    • Томати – 4 або 4 шт.
    • Селера (стебла і листя) – 50-100 р.
    • Сіль, лимонний сік і спеції за смаком.

    Приготування:

  • Очистити і нарізати всі овочі і закласти в чашу комбайна або блендера. Додати туди всю м’яту (пару листочків залишивши для прикраси) і половину базиліка. Пюрировать весь вміст в однорідну масу.
  • Отримане пюре розвести томатним соком. Влити горілку. Посолити, підкислити і приправити за смаком. Посипати рубаним базиліком.
  • Подавати в невеликих глибоких мисках, прикрасивши листочками м’яти і цілими маслинами. За бажанням, можна покласти наверх кілька кубиків сиру фета або моцарелла.
  • Дивіться також:  Окрошка на кефірі

    Суп гаспачо з морепродуктами

    Типовий варіант звичайного гаспачо, збагаченого морепродуктів. Дари моря можна використовувати абсолютно будь-які, які будуть доступні – від устриць, гребінців і омарів до бюджетних дрібних креветок і кальмарів.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Кальмар в тушках або пакетований – 1-2 шт. або 200 р.
    • Креветки дрібні – 200 р.
    • Стиглі томати – 400 р.
    • Петрушка або кінза – 50 р.
    • Цибуля зелена пером – 50 р.
    • Паприка свіжа – 2-3 шт.
    • Часник або імбир – 3 зубки або шматочок кореня на 2 див.
    • Цибуля червоний солодкий – 1 шт.
    • Огірки – 2 шт.
    • Олія оливкова.
    • Стручок свіжого чилі (додавати за смаком).
    • Сіль, цукор, спеції.
    • Лимонний сік або винний оцет.
    • Томатний сік – 500 мл
    • Для прикраси – часточки лимона або лайма, маслини, цілі гілочки зелені.

    Приготування:

  • Відварити в підсоленій воді кальмари і креветки.
  • Помідори і паприку бланшувати в окропі, зняти шкірку. У перців вибрати насіння.
  • В чашу комбайна скласти бланшовані помідори і паприку, імбир або часник, чилі, кинзу, базилік, червоний лук, огірки. Всі пюрировать до одноманітного стану.
  • Овочеву масу розвести томатним соком. Підкислити, приправити і посолити за смаком.
  • До основі для супу додати кальмари і знову пюрировать в блендері. Бажано використовувати режим пульсації, так як кальмари повинні відчуватися, тобто, бути у формі дрібних шматочків.
  • Креветки і зелене перо дуже дрібно нарізати і додати в суп безпосередньо перед подачею.
  • Тарілку з гаспачо за бажанням декорувати часточками лайма, маслинами і зеленню.
  • Фруктовий гаспачо

    До національного іспанського супу це блюдо не має ніякого відношення і називається так лише за аналогією, тобто за принципом приготування. Для десертного супу підходять будь-які сезонні ягоди і фрукти. Також нерідко використовується алкоголь, шоколад і горіхи. Головне, щоб у складі супу були присутні компоненти, як кислим, так і з солодким смаком.

    Дивіться також:  Молочний суп

    Найпростіший варіант фруктового гаспачо – це суп на основі полуниці. Ця ароматна ягода органічно поєднується майже з усіма спиртними напоями, десертними, сиром, фруктами і ягодами.

    У даному рецепті як спиртний складової використовується апельсиновий лікер. Також його можна замінити поєднанням солодкого білого вина, апельсинової цедри і великою кількістю цукру або меду.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Стигла полуниця – 1 кг
    • Холодая кип’ячена вода (лід) – 200 мл
    • Апельсиновий лікер – 80 мл або
    • Біле солодке вино – 100 мл і
    • Цедра апельсина.
    • Цукор (мед) – 70 р.
    • Малина – 200 р.
    • Нектарини, абрикоси або персики – 200 р.
    • Листя свіжої м’яти – 20 р.
    • Для прикраси – вершкове морозиво, горіхи, листя м’яти, цільні ягоди.

    Приготування:

  • Полуницю, малину промити і очистити. Відкласти кілька гарних ягід для прикраси страви. Полуницю пюрировать разом з малиною, половиною м’яти, апельсиновим лікером і цукром. Замість апельсинового лікеру можна використовувати солодке біле вино і цедру одного апельсина. Кількість цукру або меду збільшити за смаком.
  • Отриману масу розвести до потрібної консистенції кип’яченою водою або ще раз збити разом з колотим льодом.
  • Нектарини (абрикоси, персики) очистити від шкірки і нарізати на невеликі кубики. Змішати їх з фруктовим пюре.
  • Розлити по порційних тарілках. Прикрасити кульками вершкового морозива, подрібненими горіхами, цілими ягодами і листочками м’яти.