Суп грибний з печериць

843b78616dafc62f6b07de688f7cfa86 Суп грибний з печериць

Печериці – культивовані гриби, які продають в магазинах круглий рік. Вони володіють м’яким грибним смаком і щільною текстурою м’якоті, яка зберігає свої властивості при термічній обробці. Гриби використовують для приготування різних салатів, закусок, ікри, рагу і перших страв. Чашевидних форма капелюшка грибів часто стає основою гарних святкових частувань.

З печерицями готують ті ж перші страви, що й з лісовими грибами (щі, розсольники, круп’яні та бурякові супи). Також їх можна зустріти в делікатесних рецептах кремових і пюреподібних супів. М’який смак продукту добре поєднується з овочами, сирами і молочними продуктами, темними і світлими видами м’яса.

Щоб посилити гаму смаку, печериці не відварюють, а обсмажують. Це стосується і консервованого продукту. Гриби в бульйон додають після м’яса або одночасно з ним, в залежності від сорту (птиця, свинина, яловичина) і часу його приготування.

Нижче представлені як звичайні перші страви з додаванням печериць, так і більш складні варіанти крем-супів.

Перлівка з грибами

Перловий суп з грибами та м’ясом.

Список інгредієнтів:

  • Перлова крупа – 100 р.
  • Картопля – 200 р.
  • Печериці свіжі – 200-300 р.
  • Грудинка копчена – 100 р.
  • М’ясо вирізка (будь-яке) – 200-300 р.
  • Лавровий лист.
  • Жир свинячий – 50 р.
  • Кріп сушений, інша зелень.
  • Товчений кмин за смаком.
  • Морква – 100 р.
  • Цибуля – 50 р.
  • Часник – за бажанням.
  • Томатна паста – за бажанням.

Спосіб приготування:

  • Замочити крупу на кілька годин, промити кілька разів холодною водою, скласти в каструлю для варива. Поставити на вогонь. Додати картоплю.
  • У ложці свинячого жиру обсмажити спочатку копчену грудинку, після смужки м’яса. Присипати кмином, через пару хвилин перекласти до перлової крупі і картоплі.
  • В ароматному жиру обсмажити грибну соломку. Після розм’якшення печериць всипати в сковороду цибулю і моркву. За бажанням, додати ложку несолоної томатної пасти і пару часточок часнику.
  • Засмажку перекласти в каструлю. Вкинути два-три лаврових листа, чорний перець, сушений кріп і інші спеції за вибором.
  • Томити під кришкою 10-15 хвилин і зняти з вогню.
  • Дивіться також:  Крем-суп з гарбуза

    Борщ з квасолею і печерицями

    Незвичайний рецепт бурякового супу, густого і наваристого.

    Список інгредієнтів:

    Бульйон:

    • Свинина на кістці – 300 р.
    • Лист лавра – 2 шт.
    • Чорний, запашний перець горошинами.

    Основа супу:

    • Печена буряк (варена) – 2 шт. (200-250 р.).
    • Квасоля біла (зернова або консервована) – 100 р.
    • Картопля – 100 г (1 шт).
    • Цибуля – 100 р.
    • Часник – 1 шт.
    • Петрушка свіжа – 20 р.
    • Морква — 100 р.
    • Перець солодкий – за бажанням.
    • Несолона томатна паста – 1 ст. л.
    • Жир або масло.
    • Чайна ложка оцту або дві щіпки лимонної кислоти.

    Для подачі:

    • Сметана або майонез.

    Спосіб приготування:

  • Зварити бульйон без солі, з лавровим листом і цілими горошинами запашного і чорного перцю.
  • Процідити від пластівців і знову поставити на вогонь. Відокремити м’якоть від кісток і нарізати на невеликі шматочки.
  • Покласти всередину одну картоплину, розрізану навпіл, і всипати добре розмочену квасолю. Якщо беруться консервовані боби, то їх додають в кінці, разом з відвареної буряком.
  • Готову картоплю дістати з каструлі, розтерти в невеликій кількості бульйону і влити в суп.
  • За стандартною технологією приготувати піджарку з лука, томатної пасти, моркви і часнику. Перекласти в першу страву, коли квасоля стане м’якою.
  • Через п’ять хвилин всипати терту буряк. Відразу ж влити оцет (1 ч. л.) або всипати лимонну кислоту.
  • Солити в кінці. Після додавання буряків і спецій томити на вогні ще 5-8 хвилин.
  • Подавати з будь-яким майонезні або сметанним соусом.
  • Суп-пюре з печерицями та брокколі

    Ситний суп-пюре з капусти броколі, картоплі та печериць на курячому бульйоні. Рівнозначною заміною брокколі буде цвітна капуста.

    Список інгредієнтів:

    Бульйон:

    • Стегно або спинка для бульйону – 300 р.
    • Лавровий лист.
    • Перець чорний.
    • Дрібна цибулина.
    Дивіться також:  Рисовий суп

    Основа супу:

    • Брокколі – 400 р.
    • Перець чилі – за смаком.
    • Картопля відварна – 400 р.
    • Зелень будь-яка.
    • Вершки вищої жирності – 150 мл
    • Лимонний сік – 20 мл
    • Сіль.
    • Масло вершкове – 50 г.

    Приправа і прикраса:

    • Печериці свіжі – 300 р.
    • Кукурудза солодка – 2 ст. л.
    • Цибуля ріпчаста – 150 р.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Сіль.
    • Сир будь – 50 р.
    • Спеції за смаком.
    • Грінки білі за смаком.

    Спосіб приготування:

  • Зварити бульйон з курячого м’яса. При варінні покласти в каструлю дрібну цибулину і викинути її при приготуванні. В кінці варіння додати лавровий лист і чорний перець в горошинах (так краще збережеться аромат).
  • Бульйон процідити від пластівців, за бажанням, освітлити яєчним білком.
  • Відварити гілочки брокколі і дві-три великих бульби картоплі. Розділити овочі на більш дрібні частини і обсмажити у вершковому маслі з додаванням часнику і спецій.
  • Залити вершками, додати шматочок масла, всипати сушеної зелені (свіжу зелень додають на етапі обсмажування). Пюрировать до однорідної консистенції без грудочок.
  • Густе пюре розвести до потрібного стану ароматним курячим бульйоном.
  • Окремо обсмажити дрібно нарізані печериці та цибулю і змішати їх. Якщо готувати їх разом, то або цибуля підгорить, або шампіньйони недожарятся. Не забути приправити і посолити.
  • Готовий суп-пюре розлити по порціях. У центр кожної тарілки за смаком покласти 1-3 ст. л. смажених печериць і цибулі. Обсипати тертим сиром і грінками. Прикрасити зернами кукурудзи, зеленню.