Суп гуляш

04079cf82272d83875af5d56f3ad3ee4 Суп гуляш

Слово «гуляш» у всіх на слуху. На даний момент, це найвідоміша страва угорської кухні, що представляє собою дуже густий і ароматний суп, створений з великих шматочків яловичини, картоплі, солодкого стручкового перцю (паприки), томатів і цибулі. Особливу принадність страві додає навариста темна юшка – підливка.

Основний список інгредієнтів страви включає в себе, як вже згадувалося вище, яловичину, томати, солодкий перець, картоплю і цибулю. А ось добавки в супі можуть бути абсолютно будь-якими. Кладуть у страву сухофрукти, різні овочі та цільні спеції, свіжі і сушені пряні трави. Значно рідше для приготування гуляшу використовують гриби і сухе вино, соління і молочні продукти.

Рецепт супу гуляш дуже «пластичний», кожен його компонент легко замінити. Замість яловичини підійде свинина і баранина. Зустрічається у ньому також м’ясо качки, курки і кролика. Крім того, гуляшем нерідко називають супи зварені схожим способом з морської і річкової риби, овочів і бобових культур, а також грибів.

Класичний угорський гуляш

За великим рахунком, назвати цей рецепт єдино правильним, в точності відповідним первинним угорському варіанту, не можна. Скоріше це найбільш поширений в нашій кухні спосіб варіння гуляшу, адаптований під російські смаки і доступні в магазині продукти.

Інгредієнти на 2 л. супу:

  • Яловича вирізка – 400 р.
  • Вода – 500 мл
  • Солодкий стручковий перець (свіжий) – 3 шт.
  • Солодкий стручковий перець (сушений, мелений) – 50-100 р. або 4-7 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 2 цибулини.
  • Масло рослинне або топлений жир – 100 р.
  • Несолона томатна паста або протерті томати – 2 ст. л. або 100 мл
  • Вино напівсухе червоне – 150 мл
  • Сметана жирна – 50 р.
  • Сіль і спеції за смаком.
Дивіться також:  Томатний суп

Приготування:

  • В розтопленому смальці на доброму вогні швидко обсмажити яловичу вирізку, нарізану на великі товсті смужки. М’ясо повинно схопитися зі всіх сторін, але залишитися всередині злегка сирим. Для смаження можна використовувати глибоку товстостінну сковороду або зробити це безпосередньо в самому посуді для першого страви (підійде гусятниця вок або каструля з багатошаровим дном).
  • Ріпчасту цибулю і стручки солодкого перцю нашаткувати як можна більше. Додати до смужкам м’яса і пропассеровать до м’якості.
  • До яловичині і овочів ввести вибрані спеції, сіль і сушену паприку з томатною пастою, а також червоне вино і воду.
  • Зменшити вогонь до мінімуму і ретельно гасити весь вміст каструлі протягом години чи півтори, до тих пір, поки суп не загусне і його рідка частина не придбає потрібну консистенцію.
  • Подавати страву до столу, заправивши сметаною.
  • Гуляш з качкою (птахом)

    Прекрасний пряний суп на основі легкого дієтичного м’яса. Особливу пікантність йому надають цільні зерна кмину, використаного в якості основної спеції.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Філе качки – 300-400 р.
    • Вода – 500 мл
    • Солодкий стручковий перець (свіжий) – 3 шт.
    • Картопля – 2 шт.
    • Солодкий стручковий перець (сушений, мелений) – 3 ст. л. без гірки
    • Цибуля ріпчаста – 1 цибулина.
    • Олія, вершкове або топлений жир – 150 р.
    • Кмин цільний – 1 кавова ложка.
    • Несолона томатна паста – 2 ст. л. без гірки.
    • Сіль і спеції за смаком.

    Приготування:

  • Філе качки нарізати на тонкі смужки або великі кубики. Злегка обсмажити у вершковому маслі з усіх боків до отримання щільної, не засмаженою скоринки.
  • Картопля нашаткувати кубиками, цибулю – товстими півкільцями. Паприку ошкуріть і видалити насіння, порізати соломкою. Все обсмажити разом з підготовленим філе качки.
  • До м’ясо-рослинної суміші додати кмин, сіль і спеції, порошок солодкої паприки, протерті помідори або томатну пасту. Тушкувати близько 10 хвилин, після чого розвести водою або бульйоном і залишити на повільному вогні ще на годину.
  • Дивіться також:  Молочний суп

    Гуляш з солоними огірками і свіжими яблуками.

    Основа у супу традиційна – яловича вирізка, але цілком можна поекспериментувати і з іншими сортами темного м’яса – бараниною і свининою. Щоб суп зварився швидко, потрібно дві сковорідки для одночасної підготовки інгредієнтів.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Яловича вирізка – 400 р.
    • Жир топлений – 50 р.
    • Яблука свіжі – 3 середніх.
    • Огірки солоні – 2 середніх.
    • Цибулина ріпчастої цибулі.
    • Бульйон м’ясний або вода – 1 л.
    • Несолона томатна паста (томати протерті) – 2 ст. л. або 50 мл
    • Масло вершкове – 1 ст. л.
    • Сіль, цілісні і мелені спеції за смаком.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л. без гірки.
    • Мелена паприка – 1 ст. л.

    Приготування:

  • У товстостінній каструлі розігріти жир і додати в нього нашатковану цибулю, пшеничне борошно, томатну пасту і сушену паприку. Все злегка обсмажити на середньому вогні.
  • Яловичу вирізку добре промити і нарізати на великі шматки. Додати в каструлю з жиром, де тушкувати хвилин двадцять.
  • Окремо в сковороді припустити в маслі очищені від шкірки яблука і квашені огірки. Пасеровані овочі перекласти в суп.
  • Потім вміст посуду посолити і приправити, залити бульйоном і варити до готовності.
  • За бажанням, подавати зі сметаною або тертим сиром.