Суп із сочевиці

7e1870f7f3f9a27187b36c178feb6a8f Суп із сочевиці

Найдавнішою зерновою культурою на землі до недавнього часу було прийнято вважати пшеницю. Зараз деякі компетентні дослідники древніх цивілізацій впевнено заявляють, що на це звання в рівній мірі може претендувати і сочевиця.

Сочевиця – невелика однорічна рослина, яке ботаніки відносять до сімейства бобових. Ця зернова культура виключно багата на білок (до 32 % у сухій речовині), крохмаль (60%) і вітаміни групи В. Супи на її основі стають своєрідною потужної енергетичної «підзарядкою», що дозволяє надовго забути про голод і з головою зануритися в улюблену справу.

Супи з сочевиці являють собою різні страви. Це можуть бути прості бульйони з мінімальною кількістю інгредієнтів, складні страви заправні на насичених м’ясних і овочевих відварах, вишукані пюреобразні страви з м’ясом, рибою або морепродуктами.

Дієтичний Суп із сочевиці

Містить мінімум калорій і готується буквально за півгодини. Для основи використовується вода або овочевий бульйон. Попередня обсмажування продуктів не застосовується.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Вода – 1,5 л.
  • Сочевиця – 100-150 р.
  • Селера кореневої – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля-порей – нижня частина 1 стебла.
  • Масло вершкове – 30 р.
  • Сіль і спеції за смаком.
  • Петрушка свіжа – 2-3 гілочки.
  • Сир твердий – 50 р.

Приготування:

  • Сочевицю промити і перебрати, варити зі спеціями до готовності на середньому вогні.
  • Частина наполовину сварившейся крупи разом з 50-100 мл бульйону відокремити в чашу блендера або глибоку миску. Подрібнити до пюреобразного стану.
  • Очистити і нарізати овочі. Моркву і селеру – великим кубиком, цибулю-порей – кільцями. Додати до вариться крупі.
  • Чечевичное пюре ввести в бульйон з овочами, ретельно помішуючи.
  • Тримати на середньому вогні до повної готовності продуктів.
  • Подавати з чайною ложкою вершкового масла, посипавши сиром і прикрасивши парою листочків петрушки.
  • Дивіться також:  Пісний суп гороховий

    Чечевично-рисовий суп на яловичині

    Звичайний заправний суп, який відмінно підійде для ситної вечері. З елементами заправки можна грати – додавати до цибулі і моркви всілякі домашні заготовки (товчені і морожені гриби, аджику або сушені помідори), свіжий часник, пряні трави, сало або бекон і т. п. В рецепті наведено найпростіший варіант.

    Рис можна використовувати будь-який, так як сочевиця сама по собі при варінні дає у відварі певну крахмалістость. Довгозерний рис добре розвариться і юшка в супі вийде щодо рідкою, а круглий, навпаки, додасть бульйону додаткову густину.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Яловичина на кістці – 500 р.
    • Вода – 2,5 л.
    • Сочевиця – 100-150 р.
    • Рис – 50-100 р.
    • Цибулю і моркву – по 1 шт.
    • Картопля – 1 шт.
    • Кріп сушений – 10 р.
    • Томат стиглий – 1 шт.
    • Часник – 2 зубки.
    • Сіль і спеції за смаком.
    • Масло вершкове – 50 г.

    Приготування:

  • Зварити бульйон на яловичині, використовуючи спеції за смаком. М’ясо розділити на порційні шматки, вибрати кістки.
  • Рис і сочевицю промити, перебрати і всипати в бульйон. Туди ж додати нарізану на кубики картоплю. Варити на середньому вогні.
  • У сковороді розтопити вершкове масло. Обсмажити в ньому роздавлений часник, цибулю та моркву, ошкуренный і очищений від насіння томат. Пасеровані овочі додати сушений кріп.
  • Підготовлену засмажку влити в суп.
  • Зменшити вогонь під каструлею, досолити і приправити за смаком. Витримати ще близько 5 хвилин і зняти з плити.
  • Суп-пюре із сочевиці з копченостями

    Суп за цим рецептом можна готувати по-різному: використовуючи тільки м’ясний бульйон, або включаючи в склад інгредієнтів ще й зварене в ньому м’ясо. Цибуля і морква для пасерування дуже дрібно шинкують. Овочі потрібно обсмажувати на середньому вогні, не відволікаючись на щось інше. Вони не повинні бути сирими, засмаженими «сухарі» або підгорілі, так як із-за цього суттєво зміниться смак пюре. Їх просто потрібно добре протомитися у вершковому маслі.

    Дивіться також:  Бульйон з баранини

    З копченостей краще віддати перевагу бекону, грудинці, натурального копченому і сыровяленому м’яса або домашнім копчениною. Щедро шприцованные розсолом рулети, шинки або окосту для цієї страви не підійдуть.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Бульйон яловичий – 1,5 л.
    • Сочевиця – 200-300 р.
    • Цибуля ріпчаста – 1 велика цибулина
    • Морква – 2 шт. середніх
    • Масло вершкове – 100-150 г
    • Бекон – 5-6 пластинок.
    • Копчене м’ясо – 100-150 р.
    • Томатна паста прісна – 1-2 ст. л.
    • Кінза або петрушка – 30-50 р.
    • Сир твердий – 50 р.

    Приготування:

  • У яловичому бульйоні разом зі спеціями зварити перебрану і промиту сочевицю.
  • На сковороді добре підсушити пластинки бекону. Вони повинні хрустіти.
  • У глибокому посуді із залишками беконного жиру розтопити частину вершкового масла і ретельно обсмажити в ньому дрібно нарізані цибулю і моркву.
  • Наприкінці пасерування додати до маси розведену томатну пасту і потримати овочі на вогні ще близько 5 хвилин.
  • З’єднати пасеровані овочі з відвареної в бульйоні сочевицею. За допомогою блендера вміст каструлі збити в однорідну масу.
  • Готове пюре при необхідності розвести бульйоном або кип’яченою водою до такої консистенції, щоб воно не пригоріло при подальшій варінні. Досолити і приправити за смаком.
  • Додати в суп порізане на кубики або соломку копчене м’ясо. Варити ще близько 5 хвилин, після чого зняти з вогню.
  • Подавати до столу з чорним хлібом, присипавши зеленню кінзи або петрушки, тертим сиром твердих сортів і шматочками сухариків з підсмаженого бекону.