Суп із сухих грибів

a284b18b74c547265878a996090466b7 Суп із сухих грибів

Густі та запашні грибні супи вигідно відрізняються від інших перших страв. Незвичайну привабливість їм забезпечує саме насичений грибний смак і аромат. Це стає особливо очевидним в холодну пору року, коли так хочеться чого-небудь смачного і поживного.

Суп з сушених грибів має найвиразнішим букетом, адже його компоненти зібрали в собі не тільки розкішні осінні аромати, але і цінні поживні речовини, необхідні нашому організму.

Гриби дуже поживні і часом досить тільки їх одних, щоб зварити ситне перше блюдо. Крім вегетаріанських грибних супів є і звичайні, зварені на м’ясному або рибному бульйоні, доповнені відвареної яловичиною, свининою чи птицею. Трохи рідше в юшки додають кусковую або филетированную рибу.

Стандартний набір овочів для супу включає в себе картоплю, моркву, цибулю, капусту, буряк і зелень. Досвідчені кухарі рекомендують додавати в грибні супи як можна менше часнику, адже він дуже добре маскує запах грибів.

Суп із сухих грибів готується трохи довше, ніж страви на основі маринованих або свіжих продуктів. Щоб отримати смачну юшку, їх треба розмочити у воді або молоці, кілька разів міняючи рідина або подрібнити в порошок за допомогою кавомолки.

На основі сухих грибів роблять рідкі юшки, густі крем-супи, наваристі борщі, щі, розсольники і солянки. Нижче наведено кілька таких рецептів.

Дієтичний курячий суп з грибами

Дієтичним це перше блюдо названо тому, що готується без пасерування продуктів і в результаті виходить практично без жиру. Воно відмінно підійде для меню людей, трепетно стежать за своєю вагою.

Список інгредієнтів на 1,5 л. супу:

  • Сушені гливи – 50-100 р.
  • Локшина – павутинка з твердих сортів пшениці – 50 р.
  • Картопля – 1-2 шт.
  • Морква – 0,5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Петрушка або селера – 2 — 3 гілочки.
  • Корінь петрушки або селери – 30-50 р.
  • Окорок – 1 шт.
  • Лавровий лист.
  • Каррі.
  • Сіль.
  • Коріандр мелений.
  • Чорний перець.
Дивіться також:  Суп зі шпинату

Спосіб приготування:

  • Сушені гливи заздалегідь замочити в молоці або воді. Кілька разів змінити рідина. Розмочені гриби ретельно промити проточною водою і нашаткувати соломкою.
  • З курячого стегенця видалити шкіру (вона не знадобиться), розділити на дві частини. Поставити варитися на середньому вогні. Каструлю кришкою не накривати, інакше сіра піна швидко осяде пластівцями. Її потрібно відразу ж знімати ложкою.
  • Коли піна перестане підніматися, додати в каструлю лавровий лист і горошини перцю.
  • Картоплю, моркву і цибулю нарізати дрібним кубиком. Окремо відварити в несолоної воді локшину до стану «альденте», тобто до напівготовності. Її треба промити під струменем холодної води, щоб не злиплась.
  • Додати овочі і гриби в бульйон, а шматки готової курки розібрати на окремі шматочки. Кістки викинути.
  • Як тільки звариться картопля і морква, всипати в суп приправу каррі, мелений коріандр. Додати нашатковану тонкою або натертий корінь селери або петрушки.
  • Через 2-3 хвилини покласти відварену локшину, шматки курятини і дрібно порубану зелень. Витримати на вогні з хвилину, потім зняти з плити, накрити кришкою і дати так постояти хвилин 10 – 15.
  • Подавати з житнім хлібом або лавашем.
  • Перлівка з сушеними грибами

    Густий і наваристий суп з великими шматочками сушених лісових грибів і перловою крупою. Якщо її немає, то можна замінити крупу просом.

    Список інгредієнтів на 1,5 л. супу:

    • Сушені підберезники, підосичники – 50 р.
    • Картопля – 1-2 шт.
    • Перець червоний або лечо – 50 р.
    • Морква – 0,5 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Часник – 3 зубки.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Масло рослинне або топлений жир.
    • Лавровий лист.
    • Парасолька сушеного кропу – за бажанням.

    Спосіб приготування:

    Дивіться також:  Суп з пельменів
  • За 2-3 години до потрібного часу окремо замочити у воді перлову крупу і гриби. Заливку грибів потрібно кілька разів поміняти.
  • Картоплю і моркву нашаткувати дрібним кубиком. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, зубчики часнику добре розтерти з сіллю.
  • Перець очистити від щільної шкірки і нашаткувати соломкою.
  • У киплячу воду покласти картоплю і перлову крупу. Варити на середньому вогні.
  • У сковороді розтопити жир і довести в ньому цибулю до прозорого стану. Потім додати тонко нарізані гриби і товчений з сіллю часник.
  • Пасерувати суміш близько 2 хвилин, після покласти соломку солодкого перцю (або 2-3 ст. л. домашнього лечо), моркву і спеції – сушений кріп і чорний перець.
  • Коли розвариться крупа і картопля, перекласти до них пасеровані овочі. За смаком додати в суп лаврового листа і парасольку сушеного кропу.
  • Проварити близько 5 хвилин і зняти з плити. Дістати з каструлі лавровий лист і парасольку.
  • Подавати зі сметаною.
  • Грибний борщ «Білоруський»

    Борщ готується на насиченому яловичому бульйоні, але без м’яса і картоплі.

    Список інгредієнтів:

    • Мозкові яловичі кісточки – 500 р.
    • Буряк – 2-3 шт. невеликих.
    • Помідор – 2 шт.
    • Гриби лісові – 50 р.
    • Квасоля зернова біла – 50 р.
    • Петрушка сушена або свіжа – 1 ч. л. або 30 р.
    • Томатна паста – 1 ст. л. без гірки.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Часник – 3-4 зубки.
    • Топлений жир – 2 ст. л.
    • Чорний перець в горошинах і мелений.
    • Сіль.
    • Лавровий лист.
    • Коріандр мелений.
    • Корінь петрушки або селери – 50 р.
    • Цукор.

    Спосіб приготування:

  • Квасоля за 2 — 3години до варіння замочити в холодній воді, гриби краще покласти в заливку на ніч, змінивши її кілька разів.
  • Зварити на яловичих кісточках насичений бульйон, ретельно знімаючи піну. Готову основу процідити від лаврового листа, коріандру, горошин чорного перцю і пінних пластівців.
  • У бульйон покласти квасолю і варити на повільному вогні.
  • Буряк і моркву нашаткувати на великому профілі терки або на спеціальній сітці для моркви по-корейськи.
  • Гриби нарізати соломкою, біле коріння, томати і цибулю – маленькими кубиками. Порубати петрушку і розтерти з сіллю і перцем часник.
  • Розтопити в сковороді топлений жир і послідовно пасерувати в ньому спочатку цибулю і грибну соломку, потім помідори, пасту і товчений часник.
  • Наприкінці до овочів додати буряк і білий корінь. Загасити суміш під кришкою близько 2-3 хвилин.
  • Перекласти овочі в бульйон, коли квасоля буде повністю готова. Після цього всипати в суп сушену або свіжу петрушку, досолити і поперчити.
  • Варити близько 5 хвилин і зняти з плити.
  • Подавати до столу зі сметаною.