Суп лагман

4b160617e498bb13167762e441e359b1 Суп лагман

Суп лагман – це популярне страви узбецької кухні, завмерла на кордоні між першим і другим блюдом. Воно являє собою дуже густий суп з ситної «юшкою», великою кількістю темного м’яса, овочів і домашньої локшини. Всі інгредієнти крупно нарізати і перед додаванням в каструлю зазвичай обсмажуються в жиру чи олії. В якості м’ясної складової в нього найчастіше додають або баранину або яловичину. Свинина не використовується.

Незважаючи на те, що узбецька кухня практично однорідна, в різних регіонах країни рецепти лагмана значно відрізняються один від одного за своїм складом і принципом приготування. Наприклад, в одному рецепті густота і наваристого супу досягається за рахунок варіння бульйону з великою кількістю м’яса на кістці, в іншому випадку в страва до м’ясної вирізки просто додають обсмажену муку.

Суп лагман з домашньою локшиною

Для економії часу цей суп можна зварити і з звичайними спагетті. Потрібно посуд з товстим дном або просто гусятниця або каструля, зроблена з чавуну. Компоненти шинкують крупно.

Інгредієнти на 3 л. супу:

  • Яловичина вирізка – 450 р.
  • Борошно пшеничне – 2 ст.
  • Вода холодна – 1 ст.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль.
  • Вода – 2,5 л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Паприка солодка різнобарвна – 2 шт.
  • Часник – 3 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Будь-які спеції за вибором.
  • Сушена зелень.

Приготування:

  • З пшеничного борошна, води, солі і курячого яйця вимісити круте тісто. Дати йому підійти в холодильнику, після чого розкотити в тонкий пласт і нарізати на товсті смужки. Пересипати їх борошном і до пори відкласти в сторону.
  • Влити в каструлю олію. Добре розігріти і обсмажити в ньому розділену на порційні шматочки яловичину.
  • Лук нашаткувати півкільцями, моркву – великою соломкою, паприку і картоплю – кубиками. З солодкого перцю попередньо зняти шкірку. Часник розчавити.
  • До смаженій м’ясу додати часник, трохи пізніше цибулю, потім моркву, паприку і картоплю.
  • Овочі посолити, приправити і залити водою. Варити до повної готовності овочів.
  • У підсоленій воді окремо відварити локшину.
  • У глибоку піалу викласти трохи домашньої вареної локшини і залити її бульйоном з м’ясом і овочами.
  • Дивіться також:  Юшка з миня

    Суп лагман з томатами і редькою

    Більш жирний варіант цієї страви. Замість баранини можна брати яловичину.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Баранина або ягнятина – 700 р.
    • Паприка різнобарвна – 2-3 шт.
    • Редька чорна – 1 шт. середнього розміру.
    • Картопля – 3 шт.
    • Морква – 2 шт.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Несолона томатна паста або протерті томати – 3 ст. л. без гірки або 100 мл
    • Жир топлений або масло – 100 р.
    • Часник – півголівки.
    • Спагеті або локшина – 300 р.
    • Будь-яка сушена зелень.
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.
    • Вода – 2,5 л.

    Приготування:

  • Баранину розділити на дві частини – вирізку і кістки. З м’ясо-кісткового шматочків зварити насичений бульйон зі спеціями. Процідити його.
  • Вирізку нашаткувати на тонкі смужки і обсмажити в топленому жиру до повної готовності.
  • Очистити і нарізати овочі. Картопля, солодкий перець і ріпчасту цибулю нашаткувати кубиками, моркву – пятачками. Редьку натерти.
  • Редьку, солодкий перець, моркву і ріпчасту цибулю додати до смаженій м’ясу. Готувати 5 хвилин, після чого залити розведеним томатною пастою і тушкувати ще близько 5 або 7 хвилин.
  • Потім додати в блюдо картоплю і залити м’ясо-кістковим бульйоном. Варити на середньому вогні, приправивши і посоливши за смаком.
  • За 5 хвилин до готовності розчавити часник за допомогою чеснокодавкі і додати в каструлю разом з сушеною зеленню.
  • Окремо відварити спагеті або локшину до стану «альденте». Макарони повинні бути щільними і не розвалюватися.
  • Порційну тарілку до половини заповнити відвареної локшиною і залити лагманом.
  • Суп лагман пряний з травами

    Якихось особливих і виняткових інгредієнтів в цьому супі немає. Пікантний, пряний смак страви досягається за рахунок використання великої кількості спецій і ароматних трав у складі локшини і бульйону. Прянощі можна підібрати самостійно, або придбати готову приправу для лагмана. Її склад розрізняється у різних виробників, але зазвичай до неї входять сушена червона паприка, аніс, коріандр і чорний (або запашний) перець. Картопля в даному рецепті не додають.

    Дивіться також:  Юшка з коропа

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Темне м’ясо (баранина, яловичина) – 500 р.
    • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
    • Редька чорна (гостра) – 1 шт.
    • Ріпа – 1 шт.
    • Спаржева квасоля —
    • Томати свіжі – 3 шт.
    • Часник – половина головки.
    • Морква – 1 шт.
    • Перець солодкий різнобарвний – 2 шт.
    • Селера стеблової – 2 гілки.
    • Черемша свіжа – 50-80 р.
    • Перець чилі – 1 шт.
    • Масло рослинне – 100 мл
    • Суміш прянощів для лагмана – 1 або 2 ст. л.
    • Сіль.
    • Сода (для локшини) – половина кавової ложки без гірки.
    • Борошно – 4 ст.
    • Яйце куряче – 3 шт.
    • Сушений кріп, петрушка, коріандр або кмин мелений (для локшини).
    • Вода – 2,5 л.

    Приготування:

  • З пшеничного борошна, яєць курячих, сушених трав і прянощів, соди і холодної підсоленої води замісити круте тісто і скачати його в кулю. Дати йому підійти близько години. За цей час воно стане однорідним і набуде більш щільну консистенцію.
  • Потім тісто ще раз вимісити, періодично занурюючи руки в підсолену воду. Коли тісто стане м’яким і пластичним, розкачати його в тонкий, рівномірний по товщині, пласт. Кульку тесту можна попередньо намазати рослинним або вершковим маслом. З ним буде легше працювати.
  • Розкатане тісто нарізати на довгі широкі смуги (по 1 1,5 см. товщиною). Отримані стрічки злегка пересипати борошном і до пори відкласти в сторону.
  • У каструлі добре розігріти рослинне масло і обсмажити в ньому крупно нарізану яловичину.
  • Овочі для супу також нашаткувати по можливості крупно. Томати і солодкий білий перець (паприку) попередньо очистити від жорсткої шкірки.
  • До смаженій м’ясу додати моркву, ріпчасту цибулю, томати і паприку, кільця перцю чилі (за смаком). Готувати 5 хвилин, потім додати в блюдо терту чорну редьку, стручкову квасолю, стеблової селеру і цибулю, нарізану брусочками.
  • Пасерувати овочі до м’якості, після чого влити в каструлю борошняний розчин (2 ст. л. борошна з гіркою на 100 або 150 мл холодної води), додати сіль і спеції, рубану черемшу. Тушкувати близько 10 хвилин. Розвести вміст каструлі водою і після закипання, варити суп 5-7 хвилин.
  • В самому кінці додати часник, подрібнений до пюреобразного стану. Суп добре перемішати і залишити настоюватися на чверть години.
  • Окремо відварити локшину. Готові макаронні вироби промити холодною водою, щоб вони не злиплися.
  • У порційну тарілку покласти бажану кількість домашньої локшини і залити її густим бульйоном з шматочками баранини і овочів.