Суп пюре з печінки

7b6330b9def5f88afc548ae69dfd7ee1 Суп пюре з печінки

За своїм складом печінка є одним з найцінніших субпродуктів. В ній міститься дуже багато заліза. Причому на відміну від інших видів їжі, у ній виявлено так зване «гемможелезо», тобто знаходиться в біологічно доступній формі. В такому стані мікроелемент практично повністю засвоюється людським організмом, тому печінка часто включають в дієту людей, які потребують підвищення рівня гемоглобіну. Важлива вона і для дитячого харчування, так як ефективно постачає дитини не тільки залізом, але і фосфором, калієм, вітамінами Е, К, А, РР, С, В і D, незамінними амінокислотами.

Щоб смачно приготувати печінку, потрібно добре постаратися. У невмілих та недосвідчених кухарів вона виходить жорсткою і відчутно гірчить. Зазвичай її смажать, тушкують, або готують з неї оладки і начинки для млинців і пирогів. Супи з печінки варять значно рідше. Між тим перша страва на основі цього субпродукту може виявитися не тільки смачним дієтичним блюдом, але і чудовою стравою для особливих випадків.

Щоб у кулінарних експериментах господиню не спіткала невдача, печінку треба попередньо підготувати – очистити від жилок і зовнішніх плівок і кілька разів вимочити в холодній воді або молоці.

Вершковий суп пюре з печінки

Цей суп вийде набагато апетитніше і ароматнішою, якщо для його приготування використовувати насичений бульйон з темних сортів м’яса (яловичини або баранини). Білі коріння для супу підійдуть будь – петрушки, селери, кропу або пастернака.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Печінка яловича – 400 р.
  • Міцний м’ясний бульйон – 0,5 л.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибулю-порей (нижня частина) – 1 шт.
  • Корінь петрушки – 2 шт. або
  • Корінь селери – половинка.
  • Жовток курячий – 2 шт.
  • Вершки нежирні – 200 мл
  • Петрушка свіжа – 50 р.
  • Сіль і улюблені спеції за вибором.
Дивіться також:  Український борщ з пампушками

Приготування:

  • Печінку помити, очистити від плівок і судинних жилок, вимочити в молоці, нарізати на невеликі шматочки.
  • Коріння петрушки, моркву і цибулю-порей також дрібно нашаткувати.
  • Яловичу печінку і овочі викласти в глибоку сковороду, залити бульйоном і тушкувати на невеликому вогні до повної готовності, додавши всі необхідні спеції і сіль.
  • Стушенную масу пюрировать заглибним блендером до однорідного стану. Перелити в каструлю і поставити на невеликий вогонь.
  • У звільненій сковороді розтопити вершкове масло і пасерувати до золотистого стану всю пшеничне борошно. Потім залити вершками, добре перемішати і через 5 хвилин також перелити в каструлю.
  • Оцінити консистенцію супу і при бажанні, розбавити бульйоном.
  • За 5 хвилин до кінця варіння заправити суп збитими з сіллю жовтками.
  • Подавати з січеною зеленню петрушки.
  • Суп-пюре з курячої печінки

    Для страви необхідно вибрати круглий рис (для каш), що дає при варінні насичений крахмалистый бульйон. Щоб отримати більш калорійний суп, відварений рис можна поміняти на картоплю.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Печінка куряча – 400 р.
    • Морква – 1 шт.
    • Бульйон з птиці – 700 мл
    • Приправа каррі – 1 ч. л.
    • Приправа комбінована з курячим ароматом – 1 ст. л.
    • Цибуля ріпчаста -2 шт.
    • Масло вершкове – 30 р.
    • Рис круглий – 200 р.
    • Зелень сушена (базилік, орегано або петрушка) – 2 ст. л.
    • Чорний мелений перець.
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.

    Приготування:

  • Курячу печінку очистити від залишків судин, плівок і згустків крові. Вимочити в холодній воді близько години, кілька разів міняючи воду.
  • Підготовлену печінку покласти в каструлю разом з нарізаною морквою, сіллю і спеціями, залити частиною бульйону і тушкувати до готовності, ретельно знімаючи піднімається піну.
  • Окремо відварити рис.
  • В розтопленому вершковому маслі обсмажити дрібно нашатковану цибулю.
  • Як тільки печінка, морква буде готова, додати в каструлю з супом відварений рис, цибулю, обсмажену до прозорого стану і залишок курячого бульйону.
  • Пюрировать все з однорідну масу за допомогою заглибного блендера. Якщо суп вийде надто густим, розбавити його бульйоном або водою.
  • Всипати сушену зелень і варити суп на невеликому вогні близько 5 хвилин.
  • Після зняття з вогню накрити рушником і відставити у бік хвилин на 10, щоб всі аромати добре змішалися.
  • Подавати з білим хлібом.
  • Дивіться також:  Суп-пюре

    Суп пюре з печінки з яйцями

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Печінка куряча – 300 р.
    • Печінка яловича – 200 р.
    • Селера – 1 корінь.
    • Зелень свіжа – 50 р.
    • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Яйце куряче – 2-3 шт.
    • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
    • Бульйон – 700 мл
    • Сир твердих сортів за бажанням.
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.

    Приготування:

  • Очистити і печінку вимочити.
  • Курячу і яловичу печінку залити частиною бульйону і тушкувати до готовності, додавши всі потрібні спеції і сіль. При варінні треба ретельно знімати сіру піну, щоб вона не осіла в бульйоні у вигляді сірих пластівців.
  • У сковороді розтопити все вершкове масло і обсмажити в ньому спочатку цибулю до золотистого стану. Вибрати шумівкою, залишивши в сковороді олію.
  • Готові субпродукти розділити. Курячу печінку залити рештою бульйону і повністю подрібнити блендером разом з обсмаженою цибулею. Яловичу печінку два рази пропустити через м’ясорубку і додати в каструлю.
  • Посуд з супом поставити на середній вогонь і всипати туди порізану на великі кубики селера.
  • У що залишився від цибулі олії довести до золотистого кольору борошно пшеничне. Потім розвести її невеликою кількістю води або бульйону і влити в суп.
  • Круто відварити курячі яйця. Натерти їх на крупній тертці і за пару хвилин до готовності додати в суп.
  • Подавати зі свіжою рубаною зеленню і чорним хлібом, за бажанням присипавши невеликою кількістю тертого сиру.