Суп-пюре

662814531825a6a034513808bfea7129 Суп пюре

Суп-пюре або його модна нині варіація крем-суп являє собою перше блюдо, в якому всі або частину компонентів доведені до однорідного рідкого пюре.

Важко сказати, де конкретно з’явився перший рецепт супу-пюре. Історія не зберегла імені першовідкривача, хоча можна припустити, що ті чи інші прабатьки цієї страви спонтанно винаходилися у багатьох куточках світу. Адже така форма супу була ідеальна для харчування маленьких дітей, хворих або старих.

У справжній же момент законними винахідниками сучасного супу-пюре по праву можуть вважати себе французи. Саме місцеві кулінари звели в ранг делікатесу просте й невибагливе, по суті, страву.

Основним інгредієнтом супу зазвичай є один або два продукту. Це можуть бути різні види овочів (цибуля, гарбуз, томати та картопля), гриби або м’ясо, молочні продукти (молоко, вершки) і сири. Досить приватним супутником головних компонентів є біле сухе вино, горіхи, сухі і свіжі пряні трави.

Суп-пюре по-американськи

Взагалі рецептів пюреподібних супів родом з північноамериканського континенту існує досить багато. Цей варіант наведено тому, що, хоча і відноситься до числа так званих «ресторанних» рецептур, не містить в своєму складі рідкісних інгредієнтів, які важко придбати в наших російських магазинах. Більшість компонентів з легкістю замінити на місцеві аналоги. Єдине виключення – свіжий кріп. Його нічим не заміниш, так як він і визначає головний смак страви. Без нього вийде рядовий картопляний суп-пюре.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Свіжий кріп – 2 цибулини.
  • Картопля – 600 р.
  • Часник в зубках – 2 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Масло вершкове або оливкове.
  • Нижня частина стебла порею.
  • Натуральний курячий бульйон – 600 мл
  • Коньяк або шеррі – 2 ст. л. або 4 ст. л. білого вина.
  • Вершки високої жирності – 50 мл
  • Волоські горіхи – 50 р.
  • Овечий сир або сир твердих сортів (пармезан) – 50 р.
  • Сіль, перець, суміш сушених пряних трав за смаком.
Дивіться також:  Пісні щі

Приготування:

  • Очистити картоплю, нарізати на великі шматки і поставити варитися в бульйоні.
  • Цибулю пасерувати в вершковому маслі разом з часником до золотистого кольору. Не допускати пригорання, так як у супу вийде прогірклий смак.
  • Цибулини фенхелю поділити на четвертинки, змастити олією, посолити і приправити перцем і травами. Свіжі гілочки зелені фенхелю залишити для прикраси. Кожен шматочок загорнути у фольгу або папір і запекти в духовці до повної готовності. Не пересушувати, листочки повинні бути соковитими.
  • Горіхи прожарити на сухій сковороді і розтовкти в ступці.
  • Готовий цибулю-порей додати в каструлю до картоплі і пюрировать весь вміст дерев’яним товкачем або блендером.
  • В отримане рідке пюре всипати прокаленные горіхи, запечена з травами і нарізаний на великі шматочки фенхель, тертий сир, влити спиртне і вершки.
  • Добре перемішати, спробувати, досолити і приправити за смаком.
  • Готувати на повільному вогні 5-10 хвилин.
  • Подавати в глибоких тарілках, присипавши цедрою і взбризнувши порцію парою крапель лимонного соку. Прикрасити листочками зелені.
  • Суп-пюре гарбузовий

    Надзвичайно легкий і смачний суп-пюре, який підійде всім членам сім’ї. Готується всього за півгодини. Виходить солодкуватим і ніжним на смак.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • М’якоть гарбуза – 800 р.
    • Насіння гарбуза – 100-200 р.
    • Цибуля ріпчаста – 200 г або 2 шт.
    • Морква – 200 г або 2 шт.
    • Картопля – 200 г або 2 шт.
    • Бульйон будь-або вода – 1 л.
    • Вершки або сметана – 100 мл або р. відповідно.
    • Лимонний сік – від половини лимона.
    • Сіль, зелень і спеції за смаком.
    • Олія соняшникова без запаху – 50 мл

    Приготування:

  • Очистити картоплю і моркву. Помістити в каструлю і залити водою або бульйоном. Варити на середньому вогні до напівготовності.
  • Гарбуз нарізати на великі кубики, видалити білі волокна, додати до картоплі і моркви. Варити всі овочі разом до повної готовності.
  • Насіння гарбуза добре прожарити на сковороді, змащеній невеликою кількістю масла. Не допускати пригорання. Після прожарювання ретельно подрібнити блендером або розтерти в ступці.
  • Цибулю обсмажити до прозорого стану. Смажити до золотистого кольору не потрібно.
  • Відварені в бульйоні овочі і пасеровану цибулю пюрировать разом.
  • Розвести отриману масу вершками (або в кінці додати сметану), всипати розтерте насіння. Досолити і приправити за смаком.
  • Варити на повільному вогні близько 5 хвилин.
  • Подавати із зеленню, окропивши лимонним соком.
  • Дивіться також:  Вівсяна каша

    Суп-пюре з печериць

    Тепличні печериці доступні в будь-який час року. Акуратні білі грибочки володіють м’яким стійким ароматом і щільною консистенцією, тому їх часто використовують для фарширування, створення складних начинок. Гарні печериці і в супах. Найчастіше з ними готують класичні заправні перші страви, але також досить поширені і різні супи-пюре.

    Принцип приготування супу-пюре з печериць практично ідентичний у більшості існуючих рецептур. Як правило, до відварним грибів додають певні овочі, надають страві рівномірну густу консистенцію і ніжний смак. Зазвичай в цій ролі виступає картопля, який нерідко пом’якшують вершками або сметаною. Таку комбінацію можна зустріти в 60-70 % супів-пюре, де ці компоненти поєднуються з сиром, м’ясом, рибою, зеленню і горіхами.

    В даному випадку увазі читача пропонується неординарний рецепт супу-пюре з печериць з рисом. Він гранично простий та його легко можна доповнити будь-якими доступними продуктами.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Печериці свіжі – 1 кг
    • Рис – 150 р.
    • Масло вершкове – 150 р.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Бульйон м’ясо-кістковий – 1 л.
    • Жовток курячий (яйце) – 1 шт.
    • Зелень для декорації.
    • Сіль.
    • Спеції для варіння грибів: суміш перців горошком, лавровий лист, цілісний коріандр.
    • Спеції для супу-пюре – чорний мелений перець, мускатний горіх тертий, кріп сушений або петрушка.

    Приготування:

  • Окремо відварити в підсоленій воді рис. Також зварити вкруту куряче яйце.
  • Очищені печериці дрібно нарізати і варити в бульйоні до напівготовності, заклавши в рідину цілісні спеції. Прянощі можна покласти в марлевий мішечок, щоб потім не було необхідності проціджувати бульйон для їх видалення.
  • До наполовину готовим печерицям додати відварений рис, приблизно 50 р. вершкового масла, розтертого в однорідну кашку разом з пшеничним борошном. Варити до готовності грибів.
  • Грибну масу протерти через велике сито або не до кінця збити блендером або подрібнити толкушкой. В суп-пюре повинні залишитися невеликі шматочки печериць.
  • Суп поставити на водяну баню і поступово, по ложці, додати туди вершкове масло, кожен раз ретельно вимішуючи вміст каструлі. Одночасно з маслом закласти в каструлю сіль, щіпку тертого мускатного горіха, половину чайної ложки сушеного кропу або петрушки, чорний перець.
  • Витримати на водяній бані близько 10-15 хвилин, після чого зняти з вогню.
  • Подавати, прикрасивши листочками зелені і раскрошенным курячим жовтком.