Суп з квасолею

77dac871ff2d01f37061cd71de38c8d2 Суп з квасолею

Суп з квасолею – це ситне перше блюдо, яке містить багато білка і жиру. У більшості рецептів для нього використовують сушену зернову квасоля. У літніх і дієтичних варіантах зустрічається вживання спаржевої і молодої стручкової квасолі.

Квасоля добре поєднується зі всіма видами домашньої птиці, яловичиною і свининою. Особливо ароматні супи із квасолею отримуються на основі баранини, сушених грибів.

Щоб отримати смачну і поживну страву, основну увагу потрібно приділити приготування кісткового бульйону, адже саме він у більшості запропонованих рецептів визначає кінцевий смак страви.

При вживанні сушених зерен варто враховувати, що вона дуже довго вариться, і якщо в бульйон закласти відразу всі інгредієнти, то картоплю та інші овочі встигнуть повністю розвариться, а насіння квасолі залишаться жорсткими. Щоб цього уникнути, потрібно заздалегідь вимочувати їх в холодній воді не менше 2-3 годин або відразу варити разом з м’ясо-кістковими шматочками до повної готовності.

До темних видів м’яса підійдуть кольорові зерна квасолі (чорні, червоні), а ось в супи на основі курятини або кролятини краще закладати квасолю білу, так як вона не забарвлює бульйон в темний колір.

Суп з квасолею А-ля шурпа

Якщо вдома є товстостінний посуд, начебто гусятниці, то приготований за цим рецептом суп вийде в ній особливо смачним. За наведеною закладці продуктів виходить дуже густе і жирне страву, більше схоже на друге блюдо.

Інгредієнти на 3 л. супу:

  • Баранина жирна на кістки – 500-700 р.
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Кінза, кріп, петрушка – по 20 р. зелені.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Помідори стиглі – 2 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Паприка червона – 1-2 стручки.
  • Квасоля зернова – 100-200 р.
  • Білі коріння – 50 р.
  • Лавровий лист, суміш перців горошком, коріандр мелений, перець чилі сушений.
  • Вода – 2,5 л.
  • Сіль та інші спеції за смаком.
Дивіться також:  Суп зі шпинату

Приготування:

  • На дно товстостінного посуду викласти лавровий лист, суміш запашного, чорного і білого перцю горошком, шматочки сушеного стручка перцю чилі (1-2 див). Поверх спецій висипати зернову квасоля, щільно укласти шматки баранини, залити невеликою кількістю води, посолити, закрити кришкою і поставити в духовку на 1 годину при високій температурі.
  • У цей час підготувати овочі. Крупно нарізати кубиками картоплю, моркву – кружальцями, цибулю – півкільцями. Помідори та солодкий перець обшпарити, видалити шкірку, насіння і нарізати на шматочки. Порубати зелень і білі коріння.
  • Вийняти посуд з бараниною з духовки. Вибрати з баранини кістки, поділити на порційні шматки. Перевірити стан квасолі. Якщо вона доведена до напівготовності, то можна закладати інші овочі.
  • Коли всі овочі будуть викладені, залити вміст каструлі залишилася водою до верху, додати розведену томатну пасту. Ввести спеції — мелений коріандр, чорний і пекучий перець, сіль за смаком.
  • Накрити кришкою і поставити в духовку на півгодини.
  • Суп зі спаржевої квасолею

    Легкий супчик з квасолею і курятиною, який не забере у господині багато часу.

    У магазинах зазвичай продають зелену спаржеву квасолю з ледь помітними зернятками, а на руках у дачників і професійних фермерів можна знайти більш стиглу, жовту з більш великими насінням. З такою квасолі суп вийде ще смачніше.

    Готується перша страва зі звичною цибульно-морквяної засмажкою. Можна полегшити собі життя і замість замороженої одинарної суміші квасолі купити комбіновану, в яку крім неї входить моркву кубиками, зелений горошок, нерідко – цвітна капуста або брокколі. В такому випадку «витаминизированность» супчика зросте в рази і не потрібно буде два рази пасерувати овочі.

    Тому перелік інгредієнтів змінюється, в залежності від складу овочевої суміші. Якщо там вже є, наприклад, моркву і цибулю порей, свіжі цибуля і морква не потрібні.

    Дивіться також:  Гороховий суп

    Інгредієнти на 2,5 л. супу:

    • Стегенце або грудка – 1 шт. або 300 р.
    • Картопля – 1 шт.
    • Спаржева квасоля – 300 р. або
    • Комбінована овочева суміш – 400 р.
    • Зелений горошок – 100 г (якщо немає в суміші).
    • Цибуля – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Сіль, порошкові спеції і сушена зелень за смаком.
    • Приправа каррі, куркума або шафран для золотистого кольору.
    • Вода – 2 л
    • Вершкове масло – 3 ст. л.

    Приготування:

  • Зварити на курятині бульйон, ретельно вибираючи шумівкою піну. При необхідності, процідити. Відокремити м’ясо від кісток і нарізати на шматки.
  • Всипати до бульйону кубики картоплі і варити на невеликому вогні.
  • У глибокій сковорідці пасерувати цибулю і моркву в вершковому маслі, присипати овочі куркумою або додати її безпосередньо в каструлю.
  • У добре розігрітій олії обсмажити спаржеву квасоля та горошок (комбіновану суміш), додати їх до інших компонентів.
  • Спробувати суп, досолити і приправити за смаком. Варити до готовності овочів.
  • Суп з квасолею на грибний борошні

    Це варіант супу з квасолею для любителів перших страв на кшталт розсольнику або овсяника з густою борошнистої «юшкою». Для приготування супу підійдуть будь-які сушені гриби, перетерті в борошно. За рецептом цілі шматочки в першу страву не закладаються, тільки порошок, але це не принципово. Смужки грибів будуть органічно поєднуватися з розпареного яловичиною і добре провареної квасолею.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Яловичина на кістці – 500-700 р.
    • Квасоля зернова – 200 р.
    • Картопля – 1-2 шт.
    • Гриби сушені – 50-100 р.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л. без верху.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Вершкове масло – 3 ст. л.
    • Вода – 2,5 л.
    • Сіль і спеції за смаком.
    Дивіться також:  Солянка овочева

    Приготування:

  • Зварити зернову квасолю разом з яловичиною, не забуваючи знімати піну. Як тільки бульйон буде готовий, вибрати кістки і м’якоть розділити на порційні шматки.
  • Знову поставити на вогонь, всипати кубики крупно нарізаної картоплі.
  • У глибокій сковороді, краще чавунної, пасерувати цибулю з морквою в вершковому маслі. Додати до них перетерті в порошок сушені гриби, трохи згодом всипати борошно і розвести все бульйоном з супу.
  • Суміш тримати на сковороді, ретельно помішуючи і підливаючи бульйон по мірі загущення. Потім перелити все в каструлю.
  • Варити на середньому вогні до готовності картоплі. Посолити і приправити за смаком.
  • Подавати зі сметаною або зеленню, смаженим салом.