Суп з морепродуктами

42dddb669356e1bd1720bbe1defdef37 Суп з морепродуктами

Суп з морепродуктів досить рідкісний гість на нашому повсякденному столі. Якщо це блюдо все ж готується, в основному, тільки в честь якогось урочистого випадку або великого свята.

Багато в чому таке становище пов’язане з тим, що російський ринок морепродуктів досить обмежений. Навіть найпопулярніші кальмари, мідії і дрібні креветки часом кусаються в ціні і зустрічаються далеко не в кожному магазині, що вже говорити про устрицях, гребінцях, осьминогах і креветках королівського розміру.

Хоча, якщо відкинути всі складнощі з придбанням потрібних компонентів, приготування супу з морепродуктів виявиться цілком по силам і недосвідченому кулінару. Головне, бажання експериментувати та вчитися. Адже дари моря – достатньо пластичний» продукт, що чудово поєднується з більшістю інгредієнтів, а це відкриває безмежні простори для фантазії.

Особливих секретів у приготуванні подібного страви немає. Єдине, варто враховувати, що морепродукти швидко готуються, тому не потрібно піддавати їх зайвої термічній обробці.

Сирний крем-суп з креветками

Прекрасне блюдо для романтичної вечері, не вимагає багато часу і сил. Для приготування супу можна використовувати як пакетовані креветки, вже очищені і посолені, так і вагові в панцирі. Якщо є можливість вибору, то краще зупинитися на ще неочищених, так як вони при варінні дають більше аромату і ефектніше виглядають в тарілці.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Картопля – 500 р.
  • Сир плавлений – 250 р.
  • Вода – 1 л.
  • Креветки в панцирі – 300 р.
  • Куркума або каррі, мускатний горіх, сушений імбир.
  • Зелень кропу, кінзи або петрушки.
  • Маслини.
  • Сіль та інші спеції за смаком.

Приготування:

  • У підсоленій воді відварити до повної готовності всю картоплю. Більшу частину води злити в окремий посуд. Картоплю розім’яти в однорідну масу і, використовуючи занурювальний блендер, поступово розвести злитим відваром до рідкого стану.
  • Додати тертий сир і ще раз добре перемішати блендером.
  • Окремо відварити креветки. Більшу частину очистити від панцира. Найбільші екземпляри відкласти в сторону для декорації (по 3-5 штук на порцію).
  • Очищені морепродукти крупно нарізати і всипати в каструлю з супом. Туди ж додати за смаком сушений імбир, мускатний горіх і половину чайної ложки каррі або куркуми для додання страві приємного золотистого кольору.
  • Дати супу прокипіти кілька хвилин і зняти з вогню.
  • Розлити в піали або порційні тарілки. Посипати дрібно нарубаною зеленню. Прикрасити квіткою з неочищених креветок і маслин, поруч викласти пару великих гілок петрушки.
  • Дивіться також:  Суп з цвітної капусти

    Суп з мідій

    Для цього супу необхідний насичений рибний бульйон. Його можна зварити з білих сортів жирної риби або виготовити з пакетованого концентрату. Наприклад, японського порошку дасі.

    У класичному японському рецепті використовуються місцеві водорості, які практично нереально купити в російському супермаркеті середньої руки, тому тут вони замінені на звичайну ламінарію (сушену морську капусту). З свіжих овочів краще зупиниться на якомусь одному компоненті – на спаржі, кореневому селері чи редисці Дайкон (в оригіналі).

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Пакет великих мідій (10-15 шт.).
    • Ламінарія сушена – 100 р.
    • Пластинчасті гриби сушені – 50 р.
    • Рибний бульйон – 1,5 л.
    • Сушена зелень.
    • Лимон – 1 шт.
    • Сіль і спеції.
    • Стебла спаржі (селера, редис Дайкон) – 200 р.

    Приготування:

  • Сушені гриби і ламінарію розламати на невеликі шматочки. Помістити в рибний бульйон і варити на невеликому вогні.
  • Через 5 хвилин покласти в каструлю мідії і кубики селери. Якщо використовується спаржа або редис Дайкон, то спочатку дають приготуватися мідіям і водоростям, і тільки після цього закладають в суп овочі. В іншому випадку, редис і спаржа сильно розваряться, і страва набуде неестетичний вигляд.
  • Посолити, приправити сушеної зеленню і спеціями за смаком. Через пару хвилин зняти посуд з супом з вогню.
  • Розлити по невеликих порціях, посипати свіжою цедрою лимона і чорним меленим перцем. За бажанням, до цедрі додатково можна покласти тонкий кружок лимона.
  • Східний суп з морепродуктів асорті

    Дуже цікавий і простий суп практично миттєвого приготування. Страва вийде дуже ефектним, якщо не полінуватися і самостійно зібрати асорті з дарів моря.

    Справа в тому, що в готових коктейлях морепродукти зазвичай дуже дрібно нарізані і після вторинної теплової обробки від них не залишається практично нічого. У підсумку, в поєднанні з дрібної шатківницею овочів, замість красивого супу може вийти рідка каша з незрозумілими шматочками чогось рибного. Тому щоб страву вийшло не тільки смачним, але і презентабельним, краще використовувати цілі екземпляри. Овочі для страви також повинні бути нарізані максимально крупно.

    Дивіться також:  Суп з курячих сердечок

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Каракатиці – 100 р. (4-5 шт.)
    • Кальмари – 100 г (1 шт).
    • Креветки – 100 р.
    • Мідії – 100 р.
    • Гребінці – 100 р.(4-5 шт.)
    • Томат стиглий – 1 шт.
    • Стебло цибулі-порею.
    • Морква – 1 шт.
    • Зелень петрушки.
    • Олія оливкова або вершкове – 30 мл або 50 р.
    • Біле вино (сухе) – 150 мл
    • Вода – 0,5 л.
    • Сіль і спеції за смаком.

    Приготування:

  • Кальмари очистити і нарізати великими кільцями. Разом з іншими морепродуктами відварити до повної готовності у підсоленій воді.
  • Помідори ошкуріть, прибрати з нього насіння і нарізати на великі часточки. Білу частину цибулі-порею нашаткувати товстими кільцями, а частину, що залишилася з зеленим листям і молоду моркву – тонкою довгою смужкою.
  • Нарізані овочі пасерувати в прогрітому олії. Помідор додати в останню чергу. Потім розвести сухим білим вином і тушкувати на невеликому вогні. Вино має наполовину википіти.
  • З’єднати морепродукти в бульйоні і обсмажені овочі, приправити і посолити. Витримати суміш на вогні кілька хвилин і вимкнути плиту.
  • Подавати із зеленню, декоративно розклавши по тарілках великі морепродукти.