Суп з сайри

52c81572ab3194a6889a299ca67f82c0 Суп з сайри

Сайра – це невелика морська риба масою не більше 400 р., яку відносять до сімейства макрелевых щук. Має велике промислове значення, так як її м’ясо володіє прекрасним смаком і високими поживними властивостями. На російський ринок сайра потрапляє як в свіжому, так і в переробленому вигляді – консервованої, сушеної, в’яленої і копченої.

Саму по собі цю рибу не назвеш особливо калорійною. Якщо готувати перші страви на основі сирого продукту, то вийде цілком собі дієтичне страву. А от супи з консервованої або копченої сайри виходять дуже наваристими і поживними.

Супи з сайри готують різними способами – з попередніми обсмажуванням овочів, з використанням борошнистої і молочної (вершковою) заправки, з доведенням до готовності в духовці і т. д.

Суп зі свіжої сайри

Вариться за принципом класичної юшки – без пасерування продуктів і з мінімальною кількістю овочів. Виходить досить пісною, тому при сервіровці суп бажано заправити невеликою кількістю вершкового масла.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Сайра – 2 тушки.
  • Вода – 1 л.
  • Картопля – 1 шт.
  • Рис – 50 р.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1мелкая цибулина.
  • Зелень сушена.
  • Яйце куряче.
  • Сіль.
  • Куркума або каррі, лавровий лист, горошини перцю.

Приготування:

  • Очистити і обробити сайру на порційні шматки. Голова і хвіст не знадобляться.
  • Покласти рибу в холодну воду, додати очищену дрібну цибулину (цілком). Після закипання покласти спеції (лавровий лист, куркуму, або запашний чорний перець в горошинах) і знизити вогонь.
  • Дрібно нашаткувати всі овочі і всипати в каструлю разом з рисом. Готувати на середньому вогні.
  • Всипати Зелень перед закінченням варіння.
  • Відварити куряче яйце.
  • Подавати в глибоких тарілках, поклавши в кожну порцію по шматку риби і половинці курячого яйця.
  • Дивіться також:  Суп з гарбуза з імбиром

    Суп з сайри в томатній заливці

    Хороша сайра не тільки у свіжому вигляді, але і в консервованому. Найпопулярнішими консервами є ті, де риба знаходиться в заливці з рослинної олії, проте вона не менш смачна, якщо разом з маслом використовується і томатна паста.

    У запропонованому рецепті за основу береться сайра в томатній заливці, так як у складі інгредієнтів присутній сочевиця, ідеально поєднується з продуктами з помідорів. Картопля в списку замінює селера, але його потрібно зовсім мало, тільки для додання пікантного приємного присмаку (чверть середнього кореня).

    В кінці приготування частина крупи та овочів розминають товкачиком, щоб суп придбав додаткову густину. Хто хоче рідкого бульйону, може цей етап опустити.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Банку сайри в томатній заливці – 230 – 250 р.
    • Сочевиця – 100 р.
    • Морква – 1 шт.
    • Селера кореневої – 100 р.
    • Червону цибулю – 1 цибулина.
    • Базилік і петрушка сушена.
    • Сіль і спеції за смаком.
    • Вода – 1,5 л.

    Приготування:

  • Сочевицю промити і перебрати. Поставити варитися на середньому вогні в підсоленій воді. Якщо потрібно, щоб крупа приготувалася швидше, то її можна попередньо замочити.
  • До наполовину звареної сочевиці додати великі кубики селери і п’ятачки моркви, сушену зелень петрушки і базиліка, півкільця червоного цибулі, спеції і трохи солі (оскільки велика її частина міститься в консервації).
  • Все варити до готовності, після чого вміст каструлі розім’яти товкачиком.
  • З банки сайри вибрати всі кістки, злити в окрему чашку всю заливку. М’якоть риби розділити на невеликі шматочки. Додати в суп сайру і влити за смаком томатну заливку.
  • Дати страві постояти на плиті близько 5-8 хвилин, після чого зняти з неї посуд.
  • Дивіться також:  Суп із сухих грибів

    Суп з сайри з зеленню і яйцями

    Нескладний і дуже ситний суп. Прекрасно підійде для літньої пори, коли не хочеться довго стояти біля плити, готуючи для сім’ї комплексний обід.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Сайра, консервована в маслі – 230-250 р. (1 банку).
    • Цибуля зелена пером – 50 р.
    • Петрушка свіжа або кінза – 50 р.
    • Яйце куряче – 2-3 шт.
    • Рис – 100 р.
    • Сіль і спеції за смаком.

    Приготування:

  • Окремо в підсоленій воді відварити рис. Потрібно використовувати пропарену крупу, або длиннозерные сорти рису, щоб він був розсипчастим.
  • Курячі яйця також відварити і натерти на крупній (бурякової) тертці.
  • Зелень петрушки ретельно подрібнити, а стебла зеленої цибулі, навпаки, нарізати крупно.
  • У каструлі закип’ятити воду і додати туди банку сайри разом з масляною заливкою. Перед цим з неї потрібно вибрати всі кістки і цільні спеції (горошини перцю, лавровий лист), а великі шматки поділити на малі частини.
  • Дати суміші трохи покипіти і всипати в суп відварений рис, натерті курячі яйця і зелень.
  • Через 3-5 хвилин спробувати, приправити і досолити за смаком. Зняти з вогню і дати настоятися 10-20 хвилин.