Тефтелі в сметанному соусі

1a981c158cb1295a456ecbd60c321b6a Тефтелі в сметанному соусі

Тефтелі являють собою великі м’ясні вироби круглої форми, запечені, зварені на пару або стушенные в соусі. Готують їх з різних видів фаршу – курячого, яловичого, свинячого, змішаного з рибного. Крім основних компонентів, у страву можуть входити білий прісний хліб, м’яка булка, сухарі, часник і цибулю, пряні трави, вершкове масло, рис і перлова крупа, яйця.

Тефтелі є одним з головних страв нормандської кухні. Вони дуже поширені в Швеції, Норвегії, Німеччини і Данії. Їх прийнято готувати на різдвяні та сімейні свята, приносити на спільні вечірки. Відмітна особливість тюфтельок – густий соус, який щедро покриває кожен шматочок фаршу.

Соуси до м’яса готують по безлічі рецептів. Вони можуть бути майонезными, томатными, горчичными, вершковими і сметанковими і т. д.

Нижче наведено кілька простих рецептів тюфтельок в сметанному соусі.

Тефтелі з курятини в сметанному соусі

Ніжні тефтелі з нежирного курячого фаршу з золотавою підливою зі сметани, білого кореня і кропу. Щоб вони не вийшли занадто сухими, бажано використовувати комбіноване філе – грудку і темне м’ясо з стегенця.

Список інгредієнтів:

  • Куряче філе – 400 р.
  • Грудинка свиняча несолона або сало – 100 р.
  • Борошно пшеничне – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Сметана – 300 р.
  • Кріп свіжий – 50 р.
  • Корінь петрушки, селери – 50 р.
  • Курячий бульйон в кубику – 1 шт.
  • Спеції для курки – 1 ч. л.
  • Рис – 50 р.
  • Вода – 500 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль.
  • Мускатний горіх.
  • Чорний перець в порошку і горошинах.
  • Лавровий лист.

Спосіб приготування:

  • М’ясо і грудинку пропустити через м’ясорубку (дрібно порубати сокирою). Цибулину натерти, часник потовкти.
  • Відварити рис зі спеціями і сіллю за м’якості. Остудити.
  • Змішати курячий фарш, цибуля, часник, рис, прянощі і сіль. Рис додавати порціями і в останню чергу, стежачи за тим, щоб його не виявилося занадто багато. Вбити яйце. Вимісити однорідне і пластичну масу.
  • Сформувати тефтелі довільного розміру і щільно викласти їх в гусятницю, попередньо змащену маслом.
  • Поставити її в духову каф і дати тефтелі «схопитися» і злегка підсмажитися при високій температурі.
  • На сковороді розігріти олію і просіяти в нього пшеничне борошно. Обсмажити її до рум’яного кольору, енергійно помішуючи.
  • Додати тертий білий корінь, розкришений кубик і зубок часнику за бажанням.
  • У просмажене масу покласти сметану, рубаний кріп і підлити до них склянку-дві води.
  • Тушкувати до загустіння, після чого готовим білим соусом з головою залити тефтелі. Всипати в миску спецій.
  • Поставити помірний жар (170 градусів) і довести до готовності за 20-30 хвилин.
  • Подавати до столу з будь-яким гарніром.
  • Дивіться також:  Котлети з скумбрії

    Тефтелі з яловичини до сметано-грибному соусі

    З туші краще вибрати найбільш м’яку частину – довжелезну м’яз, вирізку з спинний частини.

    Список інгредієнтів:

    • Вирізка – 400 р.
    • Часник – 2 шт.
    • Сало або жир – 150 р.
    • Перлова крупа або рис – 50 р.
    • Яйце – 1 шт.
    • Петрушка – 30 р.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Корінь петрушки – 2-3 шт.
    • Гриби – 200 р.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Кінза – 30 р.
    • Спеції для яловичини – 1 ч. л.
    • Вода або бульйон.
    • Сметана – 200 р.
    • Масло рослинне – 50 мл

    Спосіб приготування:

  • Перекрутити яловичину з часником і жиром. Відварити крупу до готовності.
  • Змішати разом, вбити яйце і всипати спеції і дрібно порізаної петрушки. Добре вимісити, сформувати тефтелі і щільно укласти в посуд для гасіння.
  • Гриби відварити до готовності. Цибулю обсмажити на олії до прозорості. Натерти корінь селери або петрушки.
  • У чашу блендера покласти гриби, пшеничне борошно, сметану, обсмажену цибулю, спеції та зелень, 2-3 ст. л. рослинного масла. Підлити води.
  • Залити соусом і тушкувати до готовності.
  • Рибні тефтелі в сметанному соусі

    Дуже ніжні і м’які тефтелі в пряному сметанному соусі з кмином.

    Список інгредієнтів:

    • Хліб – 150 р.
    • Філе минтая або хека – 500 р.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Сіль.
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Перець.
    • Спеції для риби.
    • Сметана – 200 р.
    • Кмин – 1 ч. л.
    • Кріп сушений – 1-2 ч. л.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Вода або молоко.

    Спосіб приготування:

  • Перекрутити філе риби два рази через м’ясорубку. Покласти до нього віджатий від молока прісний хліб, м’яке вершкове масло, яйце і спеції. Вимісити щільний фарш.
  • Сформувати тефтелі і викласти в посуд для гасіння.
  • Окремо в сковороді обсмажити 1-2 ст. ложки борошна разом з потовченим кмином і сушеним кропом. Залити сумішшю сметани і води (бульйону).
  • Довести до загустіння і залити соусом рибні тефтелі.
  • Тушкувати до готовності при 170-180 градусах.
  • Дивіться також:  Роли з млинців

    Тефтелі в сирно-сметанному соусі

    Тефтелі з свино-яловичого фаршу (в рівних пропорціях) в пікантному соусі з жирної сметани і плавленого сиру.

    Список інгредієнтів:

    • Сир плавлений – 2 шт.
    • Сметана – 200 р.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Часник – 6 шт.
    • Свинина жирна – 300 р.
    • Яловичина пісна – 300 р.
    • Чорний перець.
    • Спеції для темного м’яса.
    • Сіль.
    • Бульйон курячий – 500-700 мл
    • Сухарі панірувальні – 400 р.
    • Мускатний горіх.

    Спосіб приготування:

  • Перекрутити м’ясо з часником і цибулею. Додати спецій і солі, один дрібно натертий плавлений сирок.
  • Вимісити щільний фарш (яйце не потрібно) і сформувати з нього великі тефтелі. Обваляти в сухарях і розмістити в змащеній жиром формі.
  • Обсмажити до прозорості залишилася цибулину. Додати спецій, просіяти ложку борошна і влити сметану і зовсім трохи води або бульйону (1-2 ст.).
  • Постійно помішуючи, додати в соус тертого сиру і мускатного горіха.
  • Залити соусом тефтелі і запекти при 170 – 180 градусах до рум’яної скоринки.