Тефтелі в томатному соусі

a4e968164ad11685a7920816c0c40c21 Тефтелі в томатному соусі

Другі страви у вигляді м’ясних кульок, приготованих з різними соусами, називають тюфтельками. Для виробів використовується переважно фарш з яловичини, свинини чи баранини. Також блюдо можуть зробити з риби або птиці. Крім м’ясної вирізки або філе, до складу фаршу додають відварений рис або перлову крупу, картоплю, хліб і його похідні (кірки, панірувальні сухарі), яйця, спеції, цибуля і часник.

Тефтелі обсмажують, тушкують, запікають в духовій шафі, але незалежно від способу приготування, м’ясні кульки завжди доповнюються густим і запашним соусом. Підлива робиться на основі сметани, йогурту, плавленого або м’якого сирного сиру, томатної пасти або пасерованих овочів.

У даній статті запропоновано кілька рецептів тюфтельок з різними соусами на основі томатних продуктів і свіжих помідорів.

Тефтелі з яловичого фаршу

Тефтелі з яловичини під гострим томатним соусом з часником і імбиром. У м’ясний фарш включають відварений рис або перлову крупу. Деякі господині практикують додавання наполовину звареної крупи. Щодо пропареного рису це допустимо, але якщо використовується перлова крупа, то її потрібно варити до кінця.

Список інгредієнтів:

Для тефтелькою:

  • Яловичина – 500 р.
  • Жирна свинина з салом (відріз від тазостегнової) – 250 — 300 р.
  • Часник – 3 шт.
  • Дрібна цибулина – 1 шт.
  • Рис відварний або перлова крупа – 100 р.
  • Кріп – 1 ч. л. сушеного або 20-30 р. зелені.
  • Яйце куряче – 1-2 шт.
  • Перець у млині.
  • Булка несолодка – 200 р.
  • Молоко 1,5 % — 100 мл
  • Сіль.

Для соусу:

  • Томатна паста без солі – 2 ст. л.
  • Болгарський перець (червоний) – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Кінза, коріандр сушений.
  • Імбир, хрін або сушений перець чилі.
  • Бульйон — 1 л.
Дивіться також:  Капустяні котлети

Спосіб приготування:

  • Яловичину і жирний шматок свинини двічі подрібнити м’ясорубкою.
  • Цибулину дуже дрібно порізати або натерти на тертці разом з морквою.
  • Розмочити несолодкий білий хліб і віджати.
  • Вимісити фарш з перекрученого фаршу, білої булки, перлової крупи, цибулини і курячого яйця. Приправити спеціями.
  • Зліпити великі кульки масою 70-100 р. і обсмажити в олії до утворення легкої скоринки. До пори відкласти в сторону.
  • Тонко нашаткувати стручки солодкого товстостінного перцю. Нарізку пасерувати в рослинному маслі з м’ясними соками, додавши часнику, моркви.
  • Пасеровані овочі додати сушеного коріандру і свіжої кінзи, солі та інших приправ.
  • Залити основу соусу бульйоном або водою з бульйонні концентратом. Додати хрін, або сушений імбир перець чилі.
  • В отриману основу для соусу покласти м’ясні кульки, знизити жар плити і тушкувати під кришкою 15-20 хвилин.
  • За цей час тефтелі пустять ароматний жир і повністю приготуються, а з бульйону піде зайва волога.
  • Просіяти в сковороду чайну ложку борошна (або розчинити її в холодній воді), добре перемішати. Досолити і приправити.
  • Залишити посуд без кришки і тушкувати після загустіння борошна ще близько 5-7 хвилин.
  • У підсумку виходити ароматні яловичі тефтелі з перловкою в густому томатному соусі.
  • Тефтелі з птиці

    Ніжні тефтелі з м’яса птиці (індичатина, курятина), запечені в томатному соусі з яблуками.

    Список інгредієнтів:

    Для тефтелькою:

    • Курятина або індичатина – 500 р.
    • Відварений рис – 100-150 р.
    • Зелена цибуля – 50 р.
    • Вершкове масло – 100 р.
    • Сіль.
    • Перець у млині.

    Для соусу:

    • Стиглі томати – 2-3 шт.
    • Яблука кисло-солодкі (не антонівка) – 2 шт.
    • Краснодарський томатний соус (з яблучним пюре) – 2-3 ст. л.
    • Бульйон – 0,5 – 0,7 л.
    • Кріп свіжий або сушений.
    • Борошно – 1 ч. л.
    • Перець у млині.
    • Цибулина – 1 шт.
    • Сіль.
    • Бальзамічний оцет – 1 ст. л. або
    • Яблучний оцет – 1 ст. л.
    Дивіться також:  Бурякові котлети

    Спосіб приготування:

  • Перекрутити філе птиці разом з відвареним рисом, морозивом вершковим маслом і зеленою цибулею. Добре вимісити, вбивши в масу 1-2 яйця. Посолити, приправити свіжим перцем з млина.
  • Сформувати невеликі тефтелі і викласти їх у глибокий лист, змащений жиром.
  • Запекти при 180 градусах протягом 10 хвилин (до напівготовності) або «запечатати», обсмаживши на сковороді.
  • Бланшувати в окропі 2-3 великих томата. Панчохою зняти тонку шкірку.
  • Яблука очистити від шкірки. М’якоть нарізати дрібним кубиком.
  • Очищені томати, краснодарський соус, цибулину і свіжий кріп подрібнити блендером до стану пюре.
  • Розбавити основу соусу розведеною бульйоном і борошном, приправити спеціями і сіллю.
  • «Запечатані» тефтелі залити томатним соусом і запікати ще 20-30 хвилин.
  • Щоб соус сильно не выкипал, ємність можна прикрити листом фольги.
  • Перед подачею гарячі тефтелі присипати за смаком тертим сиром.
  • Тефтелі з свинини

    Ситні тефтелі в томатному соусі з часником.

    Список інгредієнтів:

    Для тефтелькою:

    • Свинина – 500 р.
    • Курятина (стегно і грудка) – 300 р.
    • Сало – 150 р.
    • Кмин – за смаком.
    • Чорний перець в млині.
    • Яйце куряче – 1-2 шт.
    • Сіль.
    • Цибулина – 1 шт.
    • Відварений рис або пшоно – 150-200 р.

    Для соусу:

    • Часник – головка.
    • Несолона томатна паста – 2-3 ст. л.
    • Томати вершки – 4 шт.
    • Петрушка свіжа і кріп – по 30 р.
    • Морква – 1 шт.
    • Соус тобаско – 30 мл

    Спосіб приготування:

  • Подрібнити свинину, сало і курятину на м’ясорубці.
  • Натерти цибулину, змішати її з рубаним м’ясом. Додати спецій за смаком, вбити яйце, покласти зварену крупу і добре вимісити.
  • Зліпити кульки і обсмажити в олії протягом 5 хвилин («запечатати»).
  • Скласти в форму для запікання.
  • У м’ясному олії обсмажити натерту моркву.
  • Як тільки масло стане золотим, додати бланшовані в окропі томати, нарізані на кубики.
  • Покласти томатну пасту, рубану зелень, товчений часник і влити соус тобаско.
  • Обсмажити 5 хвилин, залити бульйоном з розведеними в ньому 1-2 ч. л. борошна.
  • У загустілий соус влити трохи яблучного оцту. Довести до смаку сіллю і перцем.
  • Залити соусом підготовлені тефтелі і запекти в духовці при 180 градусах. Зазвичай вистачає 20-30 хвилин, щоб соус загус, а тефтелі підрум’янилися зверху.
  • Якщо цього не сталося, тоді можна на 5 хвилин перевести температуру на 200 градусів.