Тефтелі з підливою

f56ac976646187513d7e5621d82e43bc Тефтелі з підливою

Тефтелі – страва, знайоме всім. Ці маленькі круглі м’ясні котлетки кожна господиня готує по-своєму: одна обов’язково з рисом, інша – з овочами, третя – з підливою. Ідеально в тюхтельки те, що вони підходять до будь-якого гарніру, будь то макарони, рис або гречка.

Тефтелі з свинини без рису

Маленькі м’ясні кульки з щільною шкірочкою готуються прямо в густий і ароматною підливці. Цей рецепт варто запам’ятати тим, хто не любить економити м’ясо і розбавляти його рисом.

Інгредієнти:

  • Свинячий фарш – 500 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Часник – 3 зубчики
  • Зелень – за смаком
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Панірувальні сухарі – 40 р.
  • Рослинна олія
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Візьміть або приготуйте самостійно свинячий фарш. Він повинен бути дрібно перекручений і добре вымешан.

Цибулю очистіть і подрібніть блендером в кашу. Видавіть туди ж зубчики часнику, дрібно порубаєте зелень, все добре розмішайте. Викладіть цю суміш у фарш, додайте трохи рослинного масла, 1 столову ложку панірувальних сухарів, сіль і чорний мелений перець. Змішайте. Фарш повинен бути щільним, не буде липнути до рук.

Мокрими руками беріть трохи фаршу і формуйте невеликі круглі кульки. Обваляйте їх у борошні і покладіть у гарячу сковороду з рослинним маслом (сковорода повинна бути досить великий, щоб вмістити всі тюфтельки). Обсмажте до появи коричневої скоринки з усіх боків.

Коли будуть готові тефтелі, вилийте в сковороду сметану, томатну пасту (можна замінити томатним соком) і трохи води. Акуратно перемішайте.

Накрийте сковороду кришкою, доведіть соус до кипіння і варіть на маленькому вогні приблизно 15 хвилин. Подавайте тефтелі з підливою, виклавши їх на гарнір.

Дивіться також:  Пшоняна каша з м'ясом

Тефтелі з підливою і овочами в духовці

Тефтелі в духовці виходять особливо ніжними, адже підлива, запекаясь, просочує їх поступово.

Інгредієнти:

  • Фарш (курячий, индюшиный, свино-яловичий) – 500 р.
  • Рис – 0,5 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Вода – 1 стакан
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування:

Рис промийте в проточній воді до прозорості. Викладіть в киплячу воду, варити приблизно 15 хвилин до готовності. Злийте воду, а готовий рис перекладіть в м’ясний фарш. Додайте сіль, чорний мелений перець і інші спеції за смаком. Ретельно вимісіть.

Ріпчасту цибулю і моркву очистіть від шкірки. Цибулю порізати тонкими півкільцями, моркву натріть на тертці. Викладіть овочі в гарячу сковороду з рослинним маслом, обсмажте до м’якості (приблизно 10 хвилин). Потім додайте сметану (якщо готуєте дорослим, можна замінити сметану майонезом), томатну пасту і воду. Посоліть, розмішайте і тушкуйте разом 10 хвилин до загустіння соусу.

Підготуйте форму для запікання, змастіть її рослинним маслом. Викладіть на дно тюфтельки, зверху залийте соус і рівномірно викладіть ложкою овочі. Розігрійте духовку до 180 градусів і поставте в неї тефтелі на 40-45 хвилин.

Тефтелі зі сметанною підливою під сирною скоринкою

Овочі, сир і сметана роблять тефтелі особливо ніжними та смачними. Любителі гостренького можуть додати трохи часнику, а шанувальники овочів не помиляться, додавши цукіні або трохи баклажана.

Інгредієнти:

  • М’ясний фарш – 600 г
  • Рис – 0,5 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Солодкий болгарський перець – 0,5 шт.
  • Сметана – 200 мл
  • Твердий сир – 150 р.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Рослинне масло – для обсмажування
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком
Дивіться також:  Бефстроганов з грибами

Спосіб приготування:

Рисову крупу промийте, покладіть в каструлю з киплячою водою і варіть приблизно 10 хвилин. Рис не повинен бути до кінця готовим, інакше тефтелі можуть розповзтися під час приготування.

Змішайте напівготовий рис з м’ясним фаршем (можете використовувати будь-який). Вибийте туди ж яйце, додайте сіль, мелений перець і інші спеції. Гарненько вимісіть. Маса не повинна бути рідкою. Якщо так вийшло, вмішайте в неї трохи борошна. З отриманого фаршу скачайте кульки, викладіть щільно один до одного в деко або сковороду, яка підходить для запікання.

Приготуйте підливу. Для цього очистіть цибулю, дрібно поріжте його. Болгарський перець очистіть від насіння і плівок, наріжте невеликими шматочками. Морква почистіть і натріть на крупній тертці. Викладіть всі овочі в окрему сковороду, полийте рослинним маслом і поставте на вогонь. Смажте приблизно 10 хвилин, постійно помішуючи. Посоліть і поперчіть. Потім влийте до овочів сметану і воду з розведеною в ній борошном. Доведіть до кипіння, проваріть всього 2 хвилини, після чого залийте підливою тефтелі.

Відправте їх у розігріту до 170 градусів духовку і запікайте там 40 хвилин. Потім вийміть деко, натріть на тефтелі сир і знову поставте на 10 хвилин у духовку.

Рибні тефтелі з підливою

Підливи багато не буває. Це ще раз доведе вам рецепт рибних тефтелек з дуже, ну дуже смачною підливою.

Інгредієнти:

  • Рибне філе (хек, минтай) – 700 р.
  • Молоко – 100 мл
  • Батон – 2 скибочки
  • Цибуля – 1 шт.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Рослинне масло – для обсмажування

Для підливи:

  • Бульйон – 200 мл
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Яйця – 2 шт.
  • Вершкове масло – 1 ст. л.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Горілка – 1 ст. л.
  • Зелень – за смаком
  • Спеції – за смаком
Дивіться також:  Шашлик з баранини

Спосіб приготування:

У чашу блендера або іншу ємність викладіть рибне філе, порізане шматками.

Цибулю очистіть, поріжте будь шматками і викладіть до риби. Видавіть туди ж сік половини лимона.

Скибочки батона замочити в теплому молоці, відіжміть і теж додайте до риби. Пропустити все через м’ясорубку.

В отриману масу вибийте одне яйце. Посоліть, додайте спеції за смаком і ретельно перемішайте. Фарш має вийти щільним. Сформуйте з нього довгасті тефтелі і викладіть на гарячу сковороду з рослинним маслом. Обсмажте до золотистої скоринки, потім акуратно переверніть і обсмажте з іншого боку.

Тим часом в окремій сковороді розведіть вершкове масло. Засипте в нього борошно і обсмажте її, помішуючи, до світло-коричневого кольору. Коли з’явиться легкий горіховий запах, додайте в сковороду бульйон (можна приготувати його із звичайного кубика), розмішайте. Потім влийте горілку.

Яйце вибийте в тарілку, додайте до нього сметану, трохи збийте вінчиком. Швидко вилийте яєчну масу в сковороду з бульйоном. Також додайте сіль, чорний мелений перець і, за бажанням, рубану зелень.

Доведіть соус до кипіння, а потім викладіть в нього обсмажені тюфтельки. Тушкуйте все разом на маленькому вогні приблизно 15 хвилин. Подавайте з гарніром.

cooktips.com.ua