Тефтелі з рисом

fd94e57ae1a29d437015b12bbdd27c15 Тефтелі з рисом

Коли не знаєш, що приготувати, на допомогу завжди приходять рецепти тефтелькою. Це дивовижне м’ясне блюдо можна запікати, смажити, тушкувати, поєднувати з овочами і крупами. Так, тефтелі з рисом вже давно користуються величезною популярністю у господинь: по-перше, це економно, а по-друге – дуже смачно!

Тефтелі з рисом та овочами

Незважаючи на те, що наші тефтелі вже містять в собі рис, їх, безумовно, треба подавати з гарніром. Найкраще до цієї страви підійде відварена картопля.

Інгредієнти:

  • Фарш з яловичини – 500 р.
  • Рис – 0,5 склянки
  • Яйце – 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Зелень – для прикраси

Спосіб приготування:

Ретельно промийте рис під проточною водою. Викладіть її в каструлю з холодною водою, доведіть до кипіння і варіть приблизно 5-10 хвилин. Крупа не має бути до кінця готовою.

Викладіть в миску яловичий фарш, додайте рис і трохи солі, ретельно вимісіть.

Вбийте у фарш яйце, ще раз гарненько вимісіть руками, злегка відбиваючи м’ясну масу дно миски.

Сформуйте з фаршу невеликі тюфтельки.

Цибулини очистіть і наріжте дрібними шматочками.

Моркву очистіть, промийте і натріть на тертці.

Солодкий перець промийте, очистіть від насіння і плівок. Наріжте невеликими кубиками або тонкою соломкою.

Викладіть всі підготовлені овочі в глибоку сковороду з розігрітим рослинним маслом. Обсмажуйте на невеликому вогні приблизно 10 хвилин. Томатну пасту розведіть у склянці води, вилийте рідину в сковороду. Додайте сіль за смаком. Якщо соусу покаже вам замало, можете сміливо влити до овочів ще склянку води.

Доведіть соус до кипіння, а потім викладіть в нього тефтелі. Зверніть увагу, що соус повинен практично повністю накрити тефтелі. Залиште страву постоїть на плиті приблизно на 30-40 хвилин. Вогонь повинен бути мінімальним.

Дивіться також:  Овочеве рагу з баклажанами

При подачі прикрасьте тефтелі дрібно порізаною зеленню.

Тефтелі з рисом і томатною підливою

Родзинка цієї страви в тому, що спочатку ми будемо обсмажувати тефтелі, а вже потім доводити їх до готовності разом з томатною підливою. В результаті тефтелі виходять більш соковитими, з дуже смачною хрусткою скоринкою.

Інгредієнти:

  • Фарш свино-новяжий – 500 р.
  • Рис відварений – 150 р.
  • Яйце – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Томатна паста – 3 ст. л.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Часник – 2 зубчики
  • Вода – 1 стакан
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Купіть або приготуйте самостійно фарш з рівних частин яловичини і свинини. Викладіть фарш в глибоку миску.

Попередньо відваріть рис, змішайте його з м’ясним фаршем.

Одну цибулину очистити і дуже дрібно поріжте (якщо не любите шматочки цибулі, можете подрібнити його в кашку блендером). Додайте цибулю в фарш, посоліть і добре все розмішайте.

Сформуйте з отриманої маси невеликі тюфтельки. Викладіть їх на розігріту сковороду з невеликою кількістю рослинної олії, обсмажте до появи скоринки з усіх боків. Коли будуть готові тефтелі, відкладіть їх у бік.

Тим часом очистіть другу цибулину і моркву. Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці. Викладіть овочі в окрему сковороду, обсмажуйте кілька хвилин до м’якості. Наріжте туди ж очищений часник, а потім викладіть томатну пасту, перемішайте. Через 5 хвилин вилийте в сковороду склянку гарячої води, перемішайте і готуйте далі на маленькому вогні.

У ще одній склянці води акуратно, щоб не отбразовались грудочки, розчиніть борошно. Вилийте цю суміш в соус, розмішайте, доведіть до кипіння. Коли соус почне загусати, викладіть в нього обсмажені тюфтельки. Тушкуйте все разом на маленькому вогні приблизно 15-20 хвилин. Подавайте до столу на подушці з гарніру.

Дивіться також:  Рагу з кролика

Курячі тефтелі з рисом в духовці

Для тих, хто стежить за своєю фігурою, пропонуємо приготувати тефтелі з курятини. Вони виходять більш легкими, але при цьому абсолютно не втрачають смаку. Секрет їх приготування криється в сметанному соусі, який робить страву просто дивовижним!

Інгредієнти:

  • Курячий фарш – 500 г
  • Рис – 0,5 склянки
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сметана – 3-4 ст. л.
  • Томатний соус – 1-2 ст. л.
  • Майонез – 3 ст. л.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Вода – 0,5 склянки

Спосіб приготування:

Рис замочіть у воді, залиште на 10 хвилин, потім ретельно промийте. Викладіть її в каструлю з водою, поставте на вогонь і відваріть до готовності (нехай покипить приблизно 10-15 хвилин). З готового рису злийте воду. Остудіть його і вмішайте в курячий фарш.

Цибулину очистіть, дрібно порізати і трохи обсмажте в сковороді з рослинним маслом. М’який перекладіть цибулю до фаршу.

Моркву очистіть, натріть на тертці і викладіть в ту ж сковороду, де смажився лук. Обсмажте на рослинному маслі протягом 10 хвилин, а потім викладіть моркву до фаршу. Все змішайте, посоліть і поперчіть за смаком. Додайте в отриману масу 1 ст. л. майонезу без гірки, ще раз ретельно вимісіть.

Скачайте з фаршу круглі тефтелі. Викладіть їх на деко, змащене рослинним маслом.

Окремо приготуйте заливку. Для цього вилийте в миску сметану, залишився майонез і томатний соус. Спробуйте на смак, при необхідності досоліть. Ретельно розмішайте і залийте цією сумішшю наші тефтелі. Зверху можете прикрити деко фольгою.

Надішліть тефтелі запікатися в духовку. Готуйте при 200 градусах 30 хвилин, після чого зніміть фольгу і запікайте ще 15 хвилин.

Дивіться також:  Шашлик з горбуші

Тефтелі з рисом і капустою

Економний рецепт смачних домашніх тюфтельок з білокачанної капустою. Приготувати такі дуже просто – впорається навіть господиня без якого-небудь «кухонного» досвіду.

Інгредієнти:

  • Яловичий фарш – 400 р.
  • Рис – 4 ст. л.
  • Капуста білокачанна – 150 р.
  • Сметана – 5 ст. л.
  • Рослинне масло – для смаження
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Капусту промийте, наріжте тонкими шматочками за допомогою спеціальної терки або наріжте дрібно ножем. Викладіть порізану капусту в каструлю або глибоку сковороду з рослинним маслом, тушкуйте на маленькому вогні приблизно 15 хвилин.

Рис промийте (вода повинна бути прозорою), відваріть в підсоленій воді до готовності протягом приблизно 10 хвилин. Готовий рис трохи остудіть, а потім перекладіть до м’ясного фаршу. Туди ж вмішайте капусту, трохи солі і чорного меленого перцю. Змішайте все дуже ретельно.

Сформуйте з отриманого фаршу невеликі тюфтельки.

У сковороді розігрійте олію. Викладіть в неї тефтелі, обсмажте до появи скоринки з усіх боків.

Потім перекладіть тефтелі в форму для запікання.

Сметану залийте приблизно склянкою гарячої води, ретельно розмішайте. Якщо хочете, що соус був густіше і жирніше, додайте до сметані майонез. Залийте розведеної сметаною тефтелі (вони повинні бути приблизно наполовину в соусі).

Далі готуйте або в духовці (температура 190 градусів, час приготування – 40 хвилин), або в аерогрилі (швидкість низька, температура – 230 градусів, час приготування – 30 хвилин). Під час приготування бажано перевернути тефтелі, щоб вони рівномірно запеклися.

Подавати тефтелі краще з гарніром. Готову страву можна прикрасити зеленню і дрібно порізаними шматочками часнику.