Томатний суп

3312cfb05274190f2bd230e7a66acbc4 Томатний суп

На звичайному російському столі рідко зустрінеш суп, зварений на основі помідорів. Як правило, подарунок американського континенту у нас використовують лише в якості компонента заправки для перших страв на основі капусти, буряків, картоплі та інших овочів.

Томатні супи прийшли до нас з південних регіонів Північної і Латинської Америки. Там вони часто постають у вигляді густих страв, щедро присмачених м’ясом, перцем чилі і прянощами. В Європі ці рецепти «пом’якшили», додавши до складу біле і червоне вино, сир, гриби і замінивши екзотичні приправи на більш звичні. Європейські шеф-кухаря подарували світові вишукані рецепти томатних бульйонів, яскравих юшок, класичних перших страв і густих супів-пюре.

Хороший томатний суп варять з свіжих, сушених і в’ялених помідорів, прісної і приправленої томатної пасти, протертих баночных томатів і навіть томатного соку. Частим супутником томатів у подібних перших стравах виступає різноманітна зелень, коренеплоди начебто селери або пастернаку, а також крупи з нейтральним смаком, такі як рис і сочевиця.

Томатний суп з в’ялених помідорів

Просте зимова страва, без всяких витребеньок. Для його створення потрібні в’ялені або сушені стиглі помідори. Вони продаються практично в будь-якому супермаркеті (продукція зазвичай іспанського чи італійського виробництва). Цілком підійдуть і томати з дачі, висушені або зав’яленого в домашніх умовах.

У списку інгредієнтів вказана куряча грудка. Хто бажає отримати більш наваристий суп, може зупинитися на стегенець або жирних спинках. Для обжарювання використовується вершкове масло. Його можна замінити маслом від в’ялених томатів, якщо вони купувалися в олійній заливці.

Інгредієнти на 2 л. супу:

  • Картопля – 1 шт.
  • Рис – 100 р.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики свіжого овоча або 1 ч. л. сушеного порошку.
  • Грудка куряча – половина.
  • Масло вершкове – 3 ст. л.
  • Сіль, куркума або приправа каррі, мелена паприка, чорний перець – за смаком.
  • Вода – 1,5 л.
Дивіться також:  Молочна каша в мультиварці

Приготування:

  • Поставити грітися воду. Як тільки вона закипить, всипати в неї перебраний рис разом з нарізаними на невеликі кубики картоплею та морквою. Варити на малому вогні.
  • Грудку нашаткувати на смужки. Обсмажити у вершковому маслі або олійній заливці томатів до золотистої скоринки. Вибрати з сковороди шумівкою, щоб видалити зайвий жир і додати в каструлю.
  • Всипати в бульйон чайну ложку приправи каррі, приблизно одну або 2 ч. л. змеленого червоної паприки, сіль, запашний або чорний перець за смаком.
  • У жирі, що залишився з м’ясним соком обсмажити половину в’ялених помідорів, подрібнених до стану пюре (або столову ложку прісної томатної пасти, близько 2 — 3 ст. ложок порошку з сушених томатів), розчавити в сковороду 2 зубки часнику. Додати заправку в суп.
  • У кінці покласти великі шматки в’ялених помідорів (половинки, четвертинки), всипати зелень.
  • Варити близько 10 хвилин і зняти з плити.
  • Томатний суп з сиром, рисом і грінками

    Це варіант легкого літнього супу, не обтяженого жирними кістковими бульйонами і складними заправками. Щоб він сподобався з першого разу, для його приготування потрібно використовувати улюблений томатний сік. Аналогічним чином справа йде і з сиром. Хтось любить молоді ропні сири, а хто-то добре дозрілі і з характерним запахом.

    Тому у двох різних кулінарів, за рахунок індивідуального підбору компонентів, цей супчик може вийти абсолютно різним, незважаючи на те, що в списку інгредієнтів всього 4 основних продукту.

    Якщо томатний сік густий, то його потрібно розбавити кип’яченою водою до бажаної консистенції.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Томатний сік – 1 л.
    • Рис довгозерний – 100 р.
    • Петрушка і кріп – по 30 р. зелені.
    • Часник свіжий – 3-4 зубки.
    • Сир будь-який, крім плавленого – 100 р.
    • Сіль, цукор, чорний перець – за бажанням.
    • Хліб з цільного зерна – 2-3 шматочки.
    Дивіться також:  Суп з цвітної капусти

    Приготування:

  • Окремо відварити в підсоленій воді довгозерний рис. Він повинен вийти розсипчастим.
  • На середньому вогні підігріти розбавлений томатний сік, але не допускати його кип’ятіння.
  • У прогрітий томатний сік частинами всипати тертий сир, щоразу ретельно перемішуючи вміст посуду.
  • У каструлю з супом додати відварений рис, дрібно нарубану зелень і пропущені через чеснокодавку зубки часнику.
  • Витримати суп на малому вогні близько 5 хвилин, покласти сіль, цукор і спеції за смаком. Зняти з плити.
  • Подавати зі сметаною або прикрасивши тарілку кружечком лимона і парою листочків свіжої зелені.
  • Окремо до супу подати підсушені в духовці або обсмажені на грилі шматочки хліба з цільного зерна.
  • Томатний суп-пюре

    Найбільш ароматним і смачним цей суп виходить в кінці літа, коли на присадибних ділянках встигає багато солодких і цукристих помідорів. Саме з таких, добре дозрілих на сонці томатів, з буквально розвалюється на крупинки соковитою м’якоттю і варто готувати це перше блюдо. Якщо взяти в магазині тепличні скляні кругляш, то ефект буде зовсім іншим.

    Рецепт має «близько французьке» походження, вірніше це і є французька рецептура, тільки спрощена до максимуму. У першоджерелі при пассеровке часнику і цибулі додається і випаровується півсклянки білого вина, але якщо його немає, то і не треба – цілком можна обійтися.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Стиглі томати (червоні, помаранчеві, чорні) – 1000 р.
    • Цибуля ріпчаста – 3 цибулини.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Часник в часточках – 5 шт.
    • Морква варена – 2 шт.
    • Свіжі трави (базилік, петрушка або кінза, кріп) – по 30 р.
    • Сушені трави (майоран, чебрець, орегано) – 2 ст. л. без гірки.
    • Бульйон курячий натуральний – 300-500 мл
    • Сіль, перець чилі і інші приправи за смаком.
    Дивіться також:  Суп з фрикадельками

    Приготування:

  • Всі томати пробланшировать в окропі, видалити шкірку, місця кріплення плодоніжок і жорсткі білі волокна всередині, якщо вони є.
  • У каструлі з товстим дном пасерувати дрібно нашатковану ріпчасту цибулю і пропущені через чеснокодавку часточки часнику. Як тільки маса зазолотиться, всипати рубану зелень. За бажанням – влити вино і випарувати.
  • Пасеровані овочі додати бланшовані томати, відварену моркву. Різати не обов’язково.
  • Вміст каструлі пюрировать блендером або дерев’яним товкачем. Посолити, всипати сушені трави, перець чилі і інші прянощі.
  • Розвести овочеве пюре курячим бульйоном, варити на невеликому вогні близько 10 хвилин.
  • Подавати за смаком зі сметаною, вершками або тертим сиром.