Торт «День і ніч»

2fb6c909ffcf319f4d1f8437943b58eb Торт «День і ніч»

Торт «День і ніч» — складний десерт, що складається з чергуються бісквітних коржів білого і темного кольору, прослоенних вершковим або сметанним кремом. Декорується помадкою торт, ганашем, кремом або шоколадними пластівцями двох кольорів (білий і темний).

Класичний рецепт страви зародився досить давно, у часи повального дефіциту, тому десерт складався з простих бісквітів з какао і звичайного сметанного торта. Прикрашали його тим же кремом, обсипаючи зверху одну частину поверхні цукровою пудрою, другу – порошком какао, змішаним з тієї ж пудрою.

Зараз варіантів торта «День і ніч» предостатньо. У кожній кулінарії можна знайти фірмовий десерт. В нього додають десертний алкоголь, горіхи і сушені фрукти, шоколад, ягоди та інші продукти. Бісквіти печуть на сметанною, білкової, кефірної основі з додаванням різних ароматизаторів, натуральних соків, прянощів і цедри цитрусових.

Стандартний крем роблять на основі сметани, збиваючи її з цедрою, цукровою пудрою і лимонним соком. Також її можна змішати з звичайною або вареним згущеним молоком, варенням, рослинними вершками. Відціджену від сироватки сметану збивають з вершковим маслом для отримання щільного крему з насиченим вершковим смаком.

Як приготувати вдома торт «День і ніч», детально розказано в наведених нижче рецептах.

Торт «День і ніч» по-класично

Простий і легкий у приготуванні рецепт торта. Замість сметанного крему можна зробити масляної.

Список інгредієнтів:

Бісквіт сметанний:

  • Яйце куряче – 4 шт.
  • Сметана кисла – 250 р.
  • Цукор або пудра – 150 р.
  • Сіль.
  • Розпушувач за нормою або сода – 1 уп. або 1 ч. л.
  • Борошно – 300 р.
  • Ароматизатор – за бажанням.
  • Какао-порошок пекарський – 30-50 р.

Крем і наповнювачі:

  • Сметана вищої жирності – 400 р.
  • Горіхи будь – 100 р.
  • Какао-порошок з пудрою – 30 р.
  • Цукрова пудра – 150 р.
  • Цедра, сік цитрусових – за бажанням.
  • Шоколад молочний – 100 р.

Спосіб приготування:

  • Просіяти разом всі сипучі компоненти, крім цукру – порошок какао, розпушувач, сіль і борошно.
  • Крижані білки збити в піну і з’єднати з жовтково-цукровою масою. Поступово підмісити весь обсяг борошна. У підсумку в чаші вийде рідке пузырящееся тісто.
  • Розлити його порівну у дві ємності. В одну всипати ванільний ароматизатор, в іншу додати пекарський порошок какао (не солодкий).
  • Розлити його по формам приблизно на половину обсягу. Спекти при стандартній температурі (180 градусів, півгодини).
  • Бісквіти повністю охолодити і розрізати на коржі. Зазвичай виходить по два коржа різних кольорів.
  • Зробити сметанний крем. Щоб він вийшов пишним і щільним, кисло-молочну основу бажано відцідити в марлевому мішечку.
  • Для цього щільний мішечок зі сметаною всередині підмішується над мискою і залишають на ніч.
  • За цей час усередині утворюється щільний клубок, схожий на сир. Цю масу збити з цукровою пудрою (легше розчиняється), дрібкою цедри і невеликою кількістю кислого соку (лимон, лайм).
  • Шоколад натерти великими пластівцями. Какао для обсипання десерту змішати з цукровою пудрою.
  • Горіхи обсмажити на суху і роздрібнити.
  • Прошарувати коржі сметанним кремом, присипати подрібненими горіхами. Чергувати ванільні і шоколадні коржі.
  • Зібраний десерт обмазати тонким шаром сметанного крему. Поверхня візуально розділити на дві рівні частини. Одну обсипати ароматизованої цукровою пудрою, другу – пекарським какао-порошком, змішаним з тієї ж пудрою.
  • Боки торта обсипати шоколадними пластівцями.
  • Торт потребує просочення протягом 2 — 3 годин.
  • Дивіться також:  Запіканка гарбузова з сиром

    Торт «День і ніч» без випічки

    Рецепт на швидку руку, вимагає не більше 20 хвилин часу. За смаком такий торт поступається справжньому десерту, однак теж вартий уваги. Основою «бісквітних» коржів виступає розсипчасте печиво, змішане з вершковим маслом.

    Замість сметанного крему можна використовувати білковий або на основі рослинних вершків. Вершковий крем з масла тут небажаний, так як десерт може вийти занадто жирним.

    Список інгредієнтів:

    • Шоколадне печиво – 400 р.
    • Ванільне печиво – 200 р.
    • Масло вершкове – 200-300 р.
    • Сметана – 300 р.
    • Цукрова пудра – 150 р.
    • Горіхи за бажанням.
    • Шоколад білий і масло вершкове – по100 і 50 р.
    • Шоколад темний і масло вершкове – по150 і 80 р.

    Спосіб приготування:

  • Окремо розмолоти шоколадне і ванільне печиво. Кожну частину поступово змішати з вершковим маслом, формуючи щільну бісквітну масу, легко крошащуюся в руках. Домагатися глянсового блиску і однорідності не потрібно.
  • Шоколадне і ванільне «тісто» розкачати пласти товщиною 1 см. і додати їм потрібну форму. Вийти два шоколадних і один ванільний корж.
  • Збити крем зі сметани і цукрової пудри. Якщо хочеться щільного сметанного крему, то основу потрібно відцідити, як описано в першому рецепті.
  • Прошарувати коржі кремом. Вирівняти боки торта.
  • Розтопити темний шоколад і змішати його з 80 р. масла. Отриманої помадкою обмазати боки десерту і половин поверхні.
  • З білого шоколаду і 50 р. масла аналогічним чином зробити білу помадку, якій обмазати залишилася неукрашенной поверхню десерту.
  • Настояти десерт протягом години.
  • Торт «День і ніч» з ганашем

    Воістину царський десерт з пишних білкових бісквітів, просочених дорогим алкоголем і прослоенних найніжнішим вершковим кремом з асорті з сухофруктів. Декорований торт білим і шоколадним кремом ганаш.

    Дивіться також:  Ягідний мус

    Коров’ячі вершки і білки перед збиванням потрібно сильно охолодити.

    Список інгредієнтів:

    Білковий бісквіт:

    • Жовток – 6 шт.
    • Борошно пшеничне – 00 р.
    • Білок – 6 шт.
    • Розпушувач за нормою або сода.
    • Лимонна кислота – щіпка.
    • Ароматизатор ванільний.
    • Какао-порошок – 40 р.
    • Коньяк, лікер, горілка – 30 мл
    • Цукор – 100 р.
    • Сіль.

    Чорний ганаш:

    • Шоколад гіркий – 150 р.
    • Вершки – 70-100 мл
    • Цукрова пудра за смаком.
    • Коньяк – 20 мл

    Білий ганаш:

    • Білий шоколад – 150 р.
    • Молоко – 100 мл
    • Цукор за смаком.
    • Масло вершкове – 30 р.

    Вершковий крем:

    • Коров’ячі вершки 33 % — 500 мл
    • Цукрова пудра з ванільним ароматизатором – 100-150 р.
    • Лимонна кислота або сік.

    Наповнювачі:

    • Кешью – 50 р.
    • Волоський горіх – 50 р.
    • Вишня сушена – за смаком.

    Спосіб приготування:

  • Цукрову пудру або цукор-пісок розтерти з розпушувачем, яєчними жовтками і половиною борошна до отримання щільної і рідкої маси.
  • Білки збити щіпка лимонної кислоти і солі до утворення м’яких піків.
  • Лопаткою вмішати в білки жовткову масу і решту борошна. Готове пишне тісто розлити на дві рівні частини. Одну пофарбувати пекарським порошком какао.
  • За стандартною схемою спекти бісквіт, охолодити і розділити на коржі.
  • Основу торта просочити десертним алкоголем.
  • Збити ніжний вершковий крем з крижаних коров’ячих вершків, щіпки лимонної кислоти і цукру.
  • Прожарити на суху кілька видів горіхів і крупно їх роздрібнити. Заварити сушену вишню і добре промити. Подрібнити кубиками.
  • Зібрати торт, чергуючи різнокольорові коржі в шаховому порядку. Прошарувати кремом зі справжніх вершків, присипати рубаною вишнею і асорті з горіхів.
  • Зварити два види ганаша. Для цього потрібно прогріти вершки чи молоко на водяній бані, додати туди зламаний чорний або білий шоколад. В білий ганаш додатково закладається одна-дві ложки м’якого масла, а в чорний вливається коньяк (див. рецептуру).
  • Посилити жар плити і, енергійно працюючи віночком, вимісити густе шоколадну пасту з легким глянсовим блиском. Остудити крем, накривши кришкою або плівкою (інакше утворюється кірка).
  • Бока і половину поверхні торта обробити чорним ганашем, а решту – білим.
  • В десертах з кремом ганаш кондитери часто роблять гладку поверхню.
  • Однак сам крем має дуже щільну консистенцію і добре тримає форму, тому прекрасно підходить для кулінарних експериментів.
  • Замість стандартного «глянцю» поверхні торта можна надати красиву фактуру, викладаючи крем піками, лусочками, роблячи на рівній поверхні борозни, закрутки і т. д.
  • Зібраний торт потрібно настояти протягом 2-3 годин. В ідеалі, його потрібно залишити на ніч.