Торт Тіраміссу

f5a37429cc0497799cf20cead3b82778 Торт Тіраміссу

Тіраміссу – це невеликий повітряний десерт з розсипчастого печива, цукру, збитих яєць, міцної кави і вершкового сиру. Вперше рецепт з’явився приблизно в 17 столітті при дворі герцога Медічі. Як і будь-якого іншого екзотичного блюда в той час, ніжним тістечком приписували незвичайну здатність відновлювати сили і підвищувати інтерес до протилежної статі. І якщо щодо поживності, це чиста правда, вони дуже калорійні, то у відношенні властивостей афродізіака все залишилося лише «маркетингової вигадкою».

Торт «Тіраміссу» за складом практично повністю аналогічний десерту, адже по суті він є його більш масштабної копією. Класичний рецепт неодмінно містить в собі італійське печиво Савоярді у формі паличок, м’який сир «Маскарпоне», міцну каву «Еспрессо» і коньяк. В інших варіаціях страви можуть використовувати інші сири і сир, звичайний бісквіт або просте печиво, пряники, тертий шоколад, кавовий і вершковий лікер.

Довгий час рецепт був відомий лише в Італії і лише в 60-70 рр. почалася його друга історія. Імміграція, розвиток міжнародного туризму та мультинаціональної кухні привели до повсюдного поширення рецепти тістечок і тортів «Тіраміссу». В тій чи іншій форма його готують в Європі, США та Латинській Америці, в Азії, тобто, по всьому світу.

Зручність рецепта полягає в тому, що він готується без випічки і всі без винятку автентичні продукти, що входять до його складу (печиво Савоярді, сир Маскарпоне) можна легко купити в звичайному супермаркеті середньої руки. У тому випадку, коли купити потрібні інгредієнти немає можливості, їх можна поміняти на інші десерт при цьому практично не змінить свого смаку.

Як зачарувати рідних ніжним італійським десертом, докладно розказано нижче.

Торт «Тіраміссу традиційний з сиром і лікером»

Варіант, який найбільш точно відображає класичний італійський рецепт. Замість какао-порошку можна використовувати гіркий шоколад або розчинну каву з цукром.

Дивіться також:  Крем з манки

Список інгредієнтів:

  • Сир «Маскарпоне» — 500 р.
  • Яйце куряче – 6 шт.
  • Печиво «Савоярді.» — 300 р. або
  • Ванільний бісквіт – 500 р.
  • Кава Еспресо – 100 мл
  • Кавовий лікер– 50 мл
  • Какао в порошку – 50 р.
  • Цукрова пудра – 200 р.

Спосіб приготування:

  • Зварити міцну каву Еспресо, остудити його і змішати з кавовим лікером. За смаком всипати трохи цукру або цукрової пудри.
  • Якщо використовується бісквіт, його можна використовувати або цілком, обрізавши по формі для торта, або укладати невеликими однаковими шматочками.
  • Кожне печиво або шматочок бісквіта вмочити в густу кавову просочення і укласти на дно форми.
  • Сформувати перший шар промазати сирним кремом.
  • Для приготування крему розділити жовтки і білки. Жовтки розтерти до білого стану разом з цукровою пудрою. Курячі білки сильно охолодити, віночком збити в щільну піну. Окремо збити сир Маскарпоне.
  • Змішати всі три частини, обережно працюючи лопаткою. Крем перед використанням охолодити.
  • Зверху шар сирного крему присипати порошком какао або тертим шоколадом.
  • Зазвичай в торті «Тіраміссу» роблять три шари печива або бісквіта. Настоюють не менше 4-5 годин.
  • Потім перевертають форму на сервірувальну тарілку (якщо форма нераз’емна), декорують краю торта товстим шаром крему з какао-порошком. До нього прикріплюють палички печива Савоярді, створюючи красивий декоративний «парканчик».
  • Поверхню торта також прикрашають сирним кремом, роблячи з паперового корнетика (поліетиленового пакета) своєрідні піки, які потім також присипають порошком какао.
  • Торт охолодити, подати до столу.
  • Торт «Тіраміссу з вершками»

    Полегшений варіант десерту. Тут немає калорійність сиру і яєць.

    Список інгредієнтів:

    • Печиво «Савоярді.» — 250 р.
    • Кава Еспресо – 100 мл
    • Коньяк – 50 мл
    • Какао в порошку – 50 р.
    • Вершки вищої жирності – 500 мл
    • Цукрова пудра – 200 р.
    • Цукор – 100 р.
    Дивіться також:  Пиріг з повидлом

    Спосіб приготування:

  • Зварити чашку кави Еспресо. Краще використовувати свіжозмелені зерна, так як вони дадуть більше аромату. Кава процідити, остудити і змішати з коньяком. За смаком додати цукру.
  • Вершки заздалегідь охолодити протягом години-півтори, підсипати до них цукрової пудри і збити віночком до утворення стійкого до осідання крему.
  • На дно будь-якої форми укласти шар розсипчастого печива. Пролити його міцною кавовій просоченням. Старатися не потрібно, так як воно має лише злегка просочитися, але не стати повністю м’яким.
  • На печиво викласти шар збитих вершків рівний по товщині шару печива. Присипати порошком какао.
  • Повторювати процедуру до повного заповнення посуду. Поставити форму в холодильник на 4-6 годин. Після перевернути на сервірувальну тарілку.
  • Бока обробити вершковим кремом, зверху також зробити декоративний шар з вершків. Всі обсипати какао-порошком або тертим шоколадом.
  • Охолодити, подати до столу.
  • Торт «Тіраміссу з шоколадом і лікером»

    Дуже простий варіант торта з сирним кремом і шоколадом.

    Список інгредієнтів:

    • Розсипчасте печиво або пряники – 500-700 р.
    • Кавовий лікер – 100 мл
    • Кава розчинна – 1 ч. л.
    • М’який сир – 300 р.
    • Натуральні вершки вищої жирності – 200 мл
    • Цукрова пудра – 100-150 р.
    • Ванілін в цукрі – 1 уп.
    • Плитка молочного шоколаду – 1 шт.

    Спосіб приготування:

  • Змішати кавовий лікер з чайною ложкою розчинної кави і невеликою кількістю цукру. Так просочення набуде більш насичений смак.
  • Охолодити вершки і збити їх з цукровою пудрою. Окремо збити міксером м’який сир з пакетиком ваніліну. З’єднати обидві частини крему і змішати лопаткою.
  • Печиво розламати або пряники. Натерти шоколад.
  • На дно форми покласти поламане печиво та пролити його кавовій просоченням.
  • Зверху укласти шар сирного крему і тертий шоколад. Таким чином зробити 3-4 шару.
  • Наверх сформувати красиві «піки» з крему і присипати тертим шоколадом.
  • Дати настоятися близько 4 годин і подати гостям.