Український борщ з пампушками

2e7d19fed58bc1e648f970f711e2011f Український борщ з пампушками

Коронна страва української кухні. Як і будь-який інший відомий по всьому світу рецепт, існує в безлічі варіацій. Варять його на яловичині, свинині, з обсмаженою шпиком, грибами, рідше з куркою.

Пампушки – це невеликі булочки з дріжджового тіста прісного, які їдять вприкуску з борщем. Замінюють звичний для нас житній і пшеничний хліб. Вони печуться або без особливих добавок — «присмаков» або з часником, сушеним кропом, кунжутом, шматочками сала або кмином. Часто подаються з соусами – томатним, часниковим, сметанним.

Класичний український борщ з пампушками

Іноді його ще називають багатим борщем, так як список інгредієнтів виходить дуже вражаючий.

Інгредієнти на 3 л. супу:

  • Яловичина на кістці – 300 р.
  • Буряк невелика – 3 шт.
  • Капуста білоголова свіжа – 300 р.
  • Картопля – 4 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 голівки.
  • Томатна паста несолона – 3 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Жир топлений свинячий – 100 р.
  • Корінь петрушки – 2 шт.
  • Сало свіже – 50 р.
  • Сметана жирна – 100 р.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Оцет столовий – 20 мл
  • Чорний і запашний перець в горошинах.
  • Паприка солодка – 1 стручок.
  • Сіль і улюблені спеції за вибором.
  • Лавровий лист.
  • Зелень кропу, петрушки – 50 р.
  • Борошно пшеничне – 3 ст.
  • Молоко – 1 ст.
  • Дріжджі – 10 р.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Квас хлібний – 50 мл

Приготування:

  • Спочатку готуються пампушки. Для цього підігріти молоко і розвести в ньому дріжджі, сіль, рослинне масло і цукор. Поступово всипати борошно і вимісити туге тісто.
  • Дати тісту підійти і сформувати невеликі кульки-пампушки. Залишити у бік хвилин на 15-20, щоб добре підійшли. Випекти на змащеному олією тонкому деку при температурі 180 або 200 градусів.
  • Головку часнику розтерти з сіллю, квасом і рослинним маслом.
  • Випечені пампушки скласти в широку глибоку миску і полити часниковою заправкою.
  • М’ясо на кості розрубати на невеликі шматки і зварити насичений м’ясо-кістковий бульйон зі спеціями. М’ясо розібрати на невеликі шматочки, а кістки викинути.
  • Свіжу буряк нашаткувати соломкою, збризнути оцтом або лимонним соком і злегка перетерти з сіллю.
  • Підготовлену буряк скласти в сковороду з прогрітим свинячим жиром і обсмажити, додавши в процесі несолону томатну пасту, білі коріння і ріпчасту цибулю, моркву і цукор.
  • Стручок паприки очистити від насіння і нашаткувати товстою соломкою. Аналогічно нарізати білокачанну капусту.
  • Окремо пасерувати в жирі борошно пшеничне з половинкою головки часнику.
  • М’ясний бульйон закип’ятити і покласти в нього крупно нарізаний картопля, тушковані овочі, нашатковану паприку і білокачанну капусту, обсмажену з часником борошно, сіль і прянощі.
  • Зелень кропу і петрушки розтерти з салом. Заправити борщ. Зняти з плити і дати постояти під кришкою близько 20 хвилин, щоб насититися всіма ароматами.
  • Подавати зі сметаною і часниковими пампушками.
  • Дивіться також:  Суп зі шпинату

    Скоростиглий український борщ з пампушками.

    Для цієї страви можна приготувати домашнє дріжджове тісто або скористатися готовим магазинним.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Яловичина на кістці – 300 р.
    • Грудинка солона – 100 р.
    • Картопля – 3 шт.
    • Капуста свіжа – 200 р.
    • Помідор свіжий – 2 шт.
    • Паприка солодка – 1 шт.
    • Перець чилі – полстручка.
    • Буряк невелика – 3 шт.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Прісне тісто дріжджове – 400 р.
    • Петрушка сушена – 2 ст. л.
    • Часник – 2 голівки.
    • Вода – 2 л
    • Чорний і запашний перець в горошинах.
    • Масло рослинне – 20 мл
    • Лавровий лист.
    • Свіжий кріп – 50 р.
    • Цибуля зелена пером – 50 р.
    • Сіль і улюблені спеції за вибором.

    Приготування:

  • Дріжджове тісто змішати з пропущеної через чеснокодавку головкою часнику і сушеної петрушкою. Сформовать маленькі пампушки і дати їм підійти. Випекти при температурі від 180 до 200 градусів на тонкому, змащеному олії деку.
  • Яловичину розрубати на кілька дрібних частин і зварити м’ясо-кістковий бульйон зі спеціями. Відвар при необхідності процідити. М’ясо відокремити від кісток і повернути в бульйон.
  • Солону грудинку дрібно нарізати і на середньому вогні обсмажити на сковороді. Сало має бути прозорим і пускати жир, а не моментально зажариваться.
  • Підготувати овочі. Капусту і моркву нашаткувати соломкою, томати і паприку (без насіння і шкірки), картопля – кубиками, цибулю – півкільцями.
  • В сало розчавити головку часнику, обсмажити пару хвилин і додати томати, паприку і гострий перець, білокачанну капусту, моркву і ріпчасту цибулю.
  • Буряк запекти або відварити в шкірці. Очистити і нашаткувати соломкою. Додати в бульйон разом з пасерованими в салі овочами і картоплею.
  • Варити до готовності. Дати постояти під кришкою близько 20 хвилин або залишити в остигає після пампушок духовці на цей же час.
  • Подавати зі сметаною і рубаним кропом, пір’яним цибулею.
  • Дивіться також:  Суп з цвітної капусти

    Український борщ з пампушками лінивий

    Чимось нагадує південний борщ з чорносливом, але в даному рецепті набагато більше інгредієнтів. Він виходить дуже густим, що називається «ложка стоїть». Також в ньому мало часнику, на відміну від інших, дуже «запашних» супів.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Свинина жирна з проріззю сала – 400 р.
    • Буряк невелика – 3 шт.
    • Капуста свіжа – 150 р.
    • Картопля – 2 шт.
    • Корінь петрушки або селери – 50 або 100 р. відповідно.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Часник – 3 зубки.
    • Паста томатна несолона – 2 ст. л.
    • Свинячий жир топлений – 50 р.
    • Сало солоне – 50 р.
    • Паприка червона солодка – 1 стручок.
    • Сметана жирна – 50 р.
    • Чорнослив – 30 р. (5-8 шт.).
    • Цукор, сіль і улюблені спеції за вибором.
    • Зелень сушена будь-яка.
    • Лавровий лист.
    • Пекучий перець сушений.
    • Оцет столовий.
    • Прісне тісто дріжджове – 400 р.
    • Тмин – 2 ст. л. без гірки.
    • Вода – 2 л
    • Свіжа Зелень кропу – 50 р.
    • Черемша свіжа – 50 р.

    Приготування:

  • У глибокій сковороді розтопити свинячий жир і обсмажити в ньому крупно нарізану свинину. Чорнослив промити і замочити в теплій воді.
  • Закип’ятити воду, покласти в неї картоплю, п’ятачки білих корінь, обсмажену свинину і всі спеції. Варити на середньому вогні.
  • Сало дрібно нарізати і розтопити на розігрітій сковороді. Як тільки зашипить жир, додати натерту буряк, нашатковану капусту, цибулю та моркву, розмочений чорнослив. Перекласти в суп разом зі свіжою паприкою.
  • Варити на середньому вогні до готовності. Наприкінці заправити сушеної зеленню і пропущеним через чеснокодавку часником, оцтом. Дати настоятися.
  • Дріжджове тісто змішати з попередньо замоченим у теплій воді кмином. Зліпити невеликі пампушки і запекти їх в духовій шафі.
  • До пампушкам можна приготувати соус. Для цього сметану змішують із зеленню кропу і черемші, протертою в кашку разом з сіллю.