Узбецький плов

b3e63cc7918fb72d5ba251c90293d675 Узбецький плов

Узбецька кухня відома на наших теренах саме завдяки своєму знаменитому плову – запашного, рассыпчатому і неймовірно смачним, якщо знати, як його правильно приготувати.

Блюдо в традиційному стилі роблять з довгозернистого рису, темних сортів м’яса, часнику і великої кількості прянощів. Зазвичай м’ясну частину складають баранина або ягнятина, яловичина. Зі свининою узбецький плов стали готувати тільки після «міграції» рецепту в інші країни, де немає або слабко виражена мусульманська віра. Страва з курятиною теж сучасний винахід, покликаний зробити його більш доступним і простим.

На звичайній кухні хороший приготувати плов важко, але якщо постаратися, то все можливо.

Узбецький плов з бараниною

В рецепті страви зазвичай використовують курдючний жир, але цілком підійде і звичайний витоплений яловичий або свинячий жир.

Інгредієнти:

  • Баранина вирізка – 500 р.
  • Рис басматі – 250 р.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Топлений жир – 100 р.
  • Вода – 800 мл
  • Пекучий перець.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 5 зубків.
  • Сіль.
  • Спеції для плову.
  • Чорний перець.
  • Зіра.

Приготування:

  • Нашаткувати півкільцями ріпчасту цибулю і моркву кубиками.
  • В товстостінну каструлю, утятнице або казані розтопити жир і обсмажити моркву і ріпчасту цибулю.
  • Потім додати нарізану кубиками баранину і пригнічені ножем зубчики часнику.
  • Рис басматі промити і перебрати, всипати до м’яса і овочів, не перемішуючи. Зверху залити водою з розведеними в ній сіллю і спеціями.
  • Закрити посуд кришкою і тушкувати на повільному вогні до тих пір, поки рис не буде готовий і не піде вся рідина.
  • Готовий плов подавати з лавашем і салатом зі свіжих овочів.
  • Плов по-узбецьки з кмином і барбарисом

    Приправу для цієї страви можна купити в більшості магазинів і ринків. В ній вже з’єднані кмин і сушений барбарис, а також куркума, чорний і пекучий перець та інші спеції.

    Дивіться також:  Котлети з фаршу

    Деякі експериментатори замість барбарису використовують дрібно нарізану сушену журавлину, але їй особливо захоплюватися не варто, так як вона значно кисліше.

    В якості м’яса однаково підійде як баранина, так і яловичина.

    Інгредієнти:

    • Довгозерний рис – 2 ст.
    • Яловича вирізка – 500 р.
    • Суміш спецій з барбарисом і кмином.
    • Морква – 1 шт.
    • Стиглі томати – 3-4 шт.
    • Хрін – 1 корінь.
    • Сіль.
    • Вода – 800 мл
    • Масло рослинне – 100 мл
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Часник – 5 зубчиків.

    Приготування:

  • М’ясо нарізати на великі шматки. Ріпчасту цибулю нашаткувати півкільцями, а моркву – соломкою. Томати бланшувати в окропі і зняти шкірку. Хрін очистити і натерти.
  • В товстостінну сковороду налити рослинне масло (приблизно 1 см) і добре розігріти.
  • Одночасно всипати туди цибулю, часник і моркву. Обсмажити до золотистого кольору, після чого додати яловичину, тертий хрін і суміш спецій з барбарисом і кмином.
  • Потім настає черга ошкуренных томатів, які необхідно нарізати великими часточками.
  • Рис промити, перебрати і злегка підсушити. Всипати в сковороду і добре перемішати, щоб він прокалился в гарячому маслі.
  • Зменшити вогонь і влити воду або бульйон. Накрити кришкою і тушкувати до готовності.
  • Білий плов з курятиною А-ля узбецький

    Полегшений варіант пряного і гострого плову без зайвого жиру.

    Інгредієнти:

    • Курятина без кісток і шкіри (темне м’ясо) – 500 р.
    • Рис довгозерний – 1,5 ст.
    • Морква – 1 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Куркума.
    • Петрушка сушена – 2 ст. л.
    • Кмин – 1 ч. л.
    • Перець чилі свіжий – за смаком.
    • Імбир – за смаком
    • Масло вершкове – 150 р.

    Приготування:

  • Курятину нарізати на великі шматки. Лук нашаткувати півкільцями, моркву – пятачками.
  • Розтопити вершкове масло і пасерувати до золотистого кольору цибулю разом з натертим імбиром, сушеної петрушкою, куркумою, кмином і дрібно нарізаним перцем чилі без насіння. Після чого до цибулі всипати промитий і перебраний довгозерний рис.
  • Рис добре обсмажити у вершковому маслі, потім додати в сковороду крупно порізану курятину.
  • Як тільки вона набуде золотистий відтінок, залити все водою і тушкувати до готовності рису.
  • Подавати з лавашем або прісним білим хлібом.