Варення з апельсинів

a1726cc3a4fdf70454d2653b26cd4ab4 Варення з апельсинів

Затишний вечір за чашкою чаю важко собі уявити без піали ароматного варення. Тим більше, якщо це чаювання відбувається в непогожий день або зимову пору. Баночка такого ласощі не просто привабливий десерт, але ще і джерело багатьох вітамінів і мікроелементів.

Зазвичай варення варять із загальнодоступних фруктів і ягід начебто яблук, груш, малини, чорниці або аґрусу. Останнім часом стали популярні рецепти екзотичного варення з імпортних фруктів – лимони, ківі, апельсинів, мандаринів, винограду. Продукт з цитрусових плодів, особливо з апельсинів, дуже привабливий на вигляд і має надзвичайно привабливий аромат.

Натуральне апельсинове варення схоже на світлий гречаний мед – ті ж глибокі бурштинові відтінки кольору і тягуча консистенція. В якості додаткових інгредієнтів в домашні консерви можуть додавати будь-які сезонні ягоди, фрукти, а також горіхи. Наприклад, багатьом відомий рецепт апельсинового варення з волоським горіхом.

Для варіння варення зовсім не обов’язково використовувати виключно свіжі апельсини. Можна поступово назбирати і насушити в духовці кірок і на їх основі зробити неймовірно запашну закатку. У будь-якому випадку вийде яскраве і дуже смачне, без сумнівів корисне блюдо, яке обов’язково полонить всю сім’ю.

Класичне варення зі свіжих апельсинів

Все як сказано вище – неймовірно привабливе блюдо бурштинового кольору, що зводить з розуму своїм густим ароматом. Кількість продуктів зазначено приблизно на 4 півлітрові баночки.

Список інгредієнтів:

  • Свіжі апельсини – 1,5 кг.
  • Цукор – 1 кг на 1 кг чистого продукту.
  • Вода – 400 мл на 1 кг чистого продукту.

Спосіб приготування:

  • Апельсини обов’язково промити з милом і витерти насухо, щоб видалити із шкірки жироподобный консервант.
  • З плоду зрізати верхній (помаранчевий) шар шкірки, не зачіпаючи горчащую білу основу. Її потрібно просто викинути, як і насіння.
  • Апельсин розібрати на часточки. Якщо шкірка на них жорстка, то її зняти. Нарізати м’якоть на шматочки довільної величини.
  • Помаранчеву шкірку нашаткувати на тонкі смужки.
  • У емальований посуд покласти шкірку, залити водою і на середньому вогні довести до кипіння. Проварити близько 5-10 хвилин. Цю воду потрібно злити, так видаляються ефірні масла, які також з часом починає гірчити і знижують термін придатності варення.
  • Проварену шкірку з’єднати з соковитою м’якоттю. Залити все водою і всипати цукор.
  • Швидко довести до кипіння, потім знизити інтенсивність нагріву.
  • Варити близько години, знімаючи піну і регулярно помішуючи, не допускаючи підгоряння.
  • Коли варення загусне і змінить колір на бурштиновий, його можна розливати.
  • Банки простерилізувати в духовій шафі або мікрохвильовій печі. Кришки проварити хвилину у воді.
  • Розлити варення по банках, закупорити, перевернути і укутати до остигання.
  • Цей же рецепт можна зробити більш «дорослим», якщо після зняття з вогню долити до варенню будь-якого десертного алкоголю або рому з розрахунку 80-100 мл на 1 кг варення. Таке варення не влаштовують, а зберігають під кришкою в холодильнику.
  • Термін придатності апельсинового варення становить близько 2 років, з алкоголем і зберігається під кришкою – 1 рік.
  • Дивіться також:  Мармуровий Кекс

    Апельсинове варення на основі сушених кірок

    Бюджетний варіант цитрусового варення. Для нього збираються кірки, ріжуться тонкою соломкою, замочуються в окропі на 5 хвилин і потім сушаться в духовій шафі при температурі близько 150 градусів і злегка відкритих дверцятах. Причому заготовлювати їх потрібно так, як описано в першому рецепті – без білої частини і з обов’язковим попереднім миттям фруктів милом.

    Кількість продуктів зазначено приблизно на 3 півлітрові баночки.

    Список інгредієнтів:

    • Апельсинові кірки – 500 р.
    • Лимон – 1 шт. або
    • Лимонні кірки – 300 р.
    • Вода – 500 мл
    • Цукор – 1 кг

    Спосіб приготування:

  • Сушені шкірки залити водою, засипати цукром і швидко довести до кипіння.
  • З лимона зняти цедру, віджати сік.
  • Зняти піну, зменшити вогонь, додати сік лимона і його цедру і варити до повного розм’якшення кірок і загустіння рідини.
  • Розлити по простерилизованным полулитровым банкам, закупорити, перевернути, укутати до повного охолодження.
  • Термін придатності такого варення становить близько 2 років.
  • Апельсинове варення з волоським горіхом

    Старовинний «аристократичний» рецепт варення. Волоський горіх і апельсин дуже органічно доповнюють один одного в цьому блюді. Апельсин джерело вітаміну С, а горіх – джерело йоду і ненасичених жирних кислот. Всі разом – ударна сила, яка переможе будь-яку застуду.

    Кількість продуктів вказано орієнтовно на 4 півлітрових баночки.

    Список інгредієнтів:

    • М’якоть двох апельсинів.
    • Сушені шкірки апельсина – 300 р.
    • Сушені шкірки лимона – 100 р.
    • Свіжа Цедра і сік з 1 лимона.
    • Волоські горіхи – 200 р.
    • Цукор – 700 р.
    • Вода – 600 мл

    Спосіб приготування:

  • Волоські горіхи залити окропом, промити, щоб пішла вся лушпиння.
  • Просушити горіхи на сухій сковороді, потім крупно порубати ножем.
  • Лимонні і апельсинові кірки заготовити без білою нижньою шкурки, відразу нашаткувати красивою соломкою і засушити гарячим способом. Просто сушити на папері марно, в більшості випадків все уражається цвіллю.
  • Часточки апельсинів очистити від плівок і довільно нарізати.
  • Сушені шкірки залити водою, швидко довести до кипіння і злити всю рідину.
  • Залити заново, додати м’якоть апельсина і сік лимона, засипати цукром.
  • Знову швидко довести до кипіння, після цього знизити інтенсивність нагріву і варити до набуття варенням густої консистенції і насиченого бурштинового кольору.
  • За 5 хвилин до закінчення всипати в масу подрібнений волоський горіх.
  • В кінці розкласти по простерилизованным полулитровым банкам. Закупорити також стерильною кришкою, перевернути і укутати до повного охолодження.
  • Термін зберігання варення з горіхом становить 1 рік.
  • Дивіться також:  Віденське печиво

    Варення з апельсинів з кабачком

    Нейтрального смаку кабачок гарний як з сіллю, так і з цукром, тому його нерідко додають у різного виду варення. Наприклад, у варення з гарбуза, агрусу або як в цьому випадку, з апельсинів.

    Кабачок надає заготовці більш щільну, грубувату текстуру. Якщо перетримати на вогні, то страва може стати практично «цукатным». Овочі для рецепта беруть по можливості молоді, тобто ті, в яких ще не зав’язалися насіння. Зрілі плоди мають добре відчутні волокна, які можуть бути помітні і в варення.

    Кількість продуктів вказано орієнтовно на 6-8 півлітрових баночок.

    Список інгредієнтів:

    • Кабачки молоді – 4 шт.
    • Апельсини – 1 кг.
    • Цукор – 1 кг
    • Кислота лимонна – 0,25 ч. л.
    • Вода – 1 л.

    Спосіб приготування:

  • Кабачки очистити від шкірки і пюрировать блендером або дрібно натерти.
  • Засипати цукром і дати настоятися.
  • Коли з’явиться сік і цукор намокне, поставити на вогонь і довести до кипіння. Якщо соку виділилося мало, то підлити води.
  • Знову залишити на півдоби настоюватися.
  • Обробити апельсини. Цедру і м’якоть без пухкої білої прошарку перекрутити на м’ясорубці, заправити лимонною кислотою і перекласти до кабачків.
  • На середньому вогні знову довести до кипіння, потримати так близько 5-8 хвилин при постійному помішуванні і зняти з плити.
  • Розлити по полулитровым простерилизованным банкам і закупорити також прокип’яченої кришкою. Укутати і перевернути, щоб варення охололо.
  • Термін придатності такого варення становить близько 2 років.
  • Варення з апельсинів і журавлини

    Незвичайне поєднання південного фрукта і північної ягоди. У підсумку виходить яскраве червоно-помаранчеве варення з желеподобной консистенцією.

    Кількість продуктів наведено орієнтовно на 4-5 півлітрових баночок варення.

    Список інгредієнтів:

    • Апельсини – 600 р.
    • Журавлина свіжа – 600 р.
    • Вода – 800 мл
    • Цукор – 1,3 кг.
    • Лимонна кислота – 0,2 ч. л.
    Дивіться також:  Печиво «Гусячі лапки»

    Спосіб приготування:

  • Обробити апельсини як у попередніх рецептах, тобто викинути білу гірку прошарок, часточки, очистити від плівок і нарізати, верхній помаранчевий шар шкірки нашаткувати соломкою.
  • Журавлину протерти крізь сито.
  • З цукру і води зварити цукровий сироп. Додати в нього журавлинне пюре. Проварити 10 хвилин на середньому вогні, після чого додати апельсинову м’якоть.
  • Всю суміш проварити на середньому вогні в 2 заходи по 10 хвилин.
  • При останньому етапі варіння всипати в заготовку лимонної кислоти.
  • Банки і кришки простерилізувати будь-яким способом. Розлити по них варення, закатати, укутати і перевернути до повного охолодження.
  • Термін придатності такого варення становить близько 2 років.