Варення з фейхоа

6d1621e0e2964b2b1da5726b2654e256 Варення з фейхоа

По-своєму смачне варення можна зробити з будь-яких ягід, фруктів або навіть овочів. Всім добре відомі домашні заготовки з смородини, малини, вишні або полуниці. Любителі незвичайних рецептів знають про варення з волоських горіхів, зелених помідорів, гарбуза або з кабачків.

Варення з фейхоа стало популярним порівняно недавно. На ринки почали масово привозити цей своєрідний продукт лише в останнє десятиліття, до цього вона вважалася кавказької екзотикою.

Фейхоа являє собою велику довгасту ягоду зеленого кольору з жорсткою щільною шкіркою. У стиглої ягоди м’якоть ніжного жовто-кремового кольору з виразним запахом, що нагадує одночасно ананас і дику суницю.

Плоди цього дерева надзвичайно багаті йодом і органічними кислотами. Досить з’їсти всього 2-3 ягоди, щоб повністю закрити добову потребу в цьому мікроелементі для дорослої людини. Примітно, що фейхоа зберігає більшу частину своїх корисних властивостей і після термічної обробки. З нього готують желе, мармелад, компоти і лимонади, різні джеми та варення.

Баночка ароматного варення з фейхоа не тільки наповнить будинок яскравими літніми запахами, але і допоможе у профілактиці хвороб щитовидної залози, серцево-судинної і видільної системи.

Сире варення з фейхоа

Слово варення походить від слова «варити», але цю заготовку в побуті найчастіше називають саме так. Найшвидший і простий варіант консервації ягоди. Можна робити тільки з медом або цукром, або навпіл з обома продуктами.

Список інгредієнтів:

  • Фейхоа – 1 кг.
  • Мед – 200 р.
  • Цукор – 200 р.

Спосіб приготування:

  • Відібрати великі і м’які ягоди фейхоа. Промити і видалити залишки чашолистків.
  • Пропустити через м’ясорубку кілька разів, щоб отримати однорідну консистенцію. Змішати з медом і цукром до повного розчинення останніх.
  • Якщо мед дуже густий, то його можна по ложці вкладати в жерло м’ясорубки при повторному перекручуванні ягідної маси.
  • Зберігати сире варення в холодильнику, в простерилізованих і потерті насухо банках, укривши поліетиленовими кришками, ошпареними окропом.
  • Дивіться також:  Яблучний мус

    Варення з фейхоа з горіхами і апельсиновими кірками

    У цьому рецепті, на відміну від попереднього, використовується тільки м’якоть ягоди, без зеленої шкірки. Якщо використовуються волоські горіхи, то їх перед закладкою краще прожарити або обшпарити окропом, щоб відокремилася коричнева лушпиння. Вона відчутно гірчить і псує смак страви.

    При закладанні в варення сушених апельсинових кірок, потрібно додавати трохи більше води і збільшити час варіння на 10-15 хвилин. Свіжий апельсин перед зняттям корок потрібно ретельно промити з милом (або спеціальним засобом для фруктів) і добре витерти, інакше всі консерванти з його поверхні опиняться в варення.

    Список інгредієнтів:

    • Фейхоа стигле – 1 кг.
    • Свіжі апельсинові кірки – 1 ст.
    • Горіхи будь-які – 1 ст.
    • Апельсин – 1 шт.
    • Вода – 500 мл
    • Цукор – 500 р.
    • Лимонна кислота – 0,5 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • За допомогою чайної ложки вибрати у ягід м’якоть фейхоа і засипати її цукром на годину.
  • У апельсинових кірок видалити білу нижню частину, а ароматну верхню нашаткувати дуже тонкими смужками.
  • Горіхи крупно порубати, при необхідності попередньо прокалив для видалення лушпиння.
  • Ягідну масу залити водою і поставити на невеликий вогонь. Додати лимонну кислоту, влити апельсиновий сік з одного плода. Періодично помішувати, щоб цукор розчинився і не пригорів.
  • Коли маса добре провариться і почне густіти, покласти в неї горіхи і апельсинові смужки.
  • Варити ще близько 10 хвилин. Потім зняти з вогню і варення розкласти по сухим простерилизованным банкам, укупорив прокип’яченими бляшаними кришками.
  • Остудити, перевернувши догори дном і сховавши банки під ковдра, плед або інший утеплювач.
  • Варення виходить у вигляді великих напівпрозорих шматочків фейхоа золотистого кольору, плаваючих в густому сиропі разом з великими шматочками волоських горіхів.
  • Дивіться також:  Печиво з корицею

    Варення-варення з фейхоа з ківі

    Два кисло-солодких екзотичних фрукта в одному варення. Його можна закатати в банки або просто покласти в десертну вазочку і зберігати в холодильнику.

    Список інгредієнтів:

    • Фейхоа – 1 кг.
    • Ківі – 0,5 кг.
    • Вода – 500 мл
    • Цукор – 500 р.
    • Лимон – 1-2 шт.
    • Кислота лимонна – 0,25 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • Очистити і промити ківі. Фейхоа також промити і видалити у нього чашолистки.
  • Лимон потерти щіткою з милом, сполоснути і витерти насухо. Розрізати навпіл і видалити з нього всі кісточки.
  • Ківі і фейхоа кілька разів пропустити через м’ясорубку з рідкою сіткою (найбільша насадка для фаршу). Лимон прокрутити окремо або просто нарізати маленькими кубиками.
  • Ківі і фейхоа змішати з лимонною кислотою і цукром. Залити водою і варити на середньої інтенсивності вогні.
  • Коли маса почне гуснути, додати лимон разом з його соком.
  • Масу проварити ще близько 5-8 хвилин і зняти посуд з плити.
  • Готове варення розлити по банках або розкласти по десертних вазам.