Варення з гарбуза з лимоном

c68063563ce2dfcb0977f3e58b3c0df1 Варення з гарбуза з лимоном

Красуня гарбуз дуже багатолика. У свідомості більшості людей її образ міцно пов’язаний з Хеллоуїном і його величезними гарбузовим головами, однак вона може мати і більш прозаїчно – у вигляді крихітних круглих плодів масою не більше 300 р. і вигляді забавних мініатюрних груш вагою від двохсот грам. Сильно відрізняються сорти і за солодощі, консистенції м’якоті, тому для різних страв відбирають різні сорти гарбуза.

В домашній кухні м’якоть гарбуза традиційно використовують при приготуванні різного роду каш і запіканок. І лише в останні роки солодкість і багатий мінерально-вітамінний склад овоча були оцінені по достоїнству і гарбуз стали додавати не тільки в несолодкі страви, але і готувати на її основі відмінні десерти. Зараз існує навіть гарбузове морозиво, а вже про сік аналогічного походження знають практично всі. Популярність набирає і давно забуте варення.

Незважаючи на виражений солодкий смак, натуральне варення далеко не всім припадає до вподоби, тому його смак згладжують додаванням цитрусових, кисло-солодких ягідних і фруктових соків. Є рецепти гарбузових заготовок з додаванням брусниці, журавлини, червоної смородини, апельсинів, лимонів і навіть бананів. В залежності від рецепту, м’якоть пюрируют, нарізують соломкою або кубиками або просто уварюють до грубозернистого стану.

Нижче представлені рецепти варення з гарбуза з лимоном.

Варення з гарбуза з цитрусовими (апельсином і лимоном)

Розкішне сонячне варення з непередаваним ароматом. Готується в двох варіантах – з подрібненням гарбуза і без нього. У першому варіанті після настоювання основу пюрируют, змішують з кірками і уварюють. У другому гарбуз спочатку нарізають дуже дрібним кубиком, настоюють з кірками і цукром, і тільки після цього піддають фінальної тепловій обробці.

Список інгредієнтів:

  • Апельсин – 2 шт.
  • Гарбуз – 1,5 кг. чистої м’якоті.
  • Лимон – 1-2 шт.
  • Цукор – 800-1000 р.
Дивіться також:  Торт «День і ніч»

Спосіб приготування:

  • Цитрусові обшпарити окропом і гарненько вимити з милом. Так як будуть використовуватися кірки, важливо щоб з них зійшли всі парафінові консерванти.
  • Обережно зрізати цедру з апельсинів і лимонів, намагаючись сильно не захоплювати білу частину. Порізати скоринки дрібним кубиком.
  • Аналогічним кубиком подрібнити м’якоть гарбуза. Все змішати і засипати цукром.
  • З цитрусовою м’якоті віджати сік. Накрити склянку харчовою плівкою і залишити в холодильнику.
  • Подрібнену гарбуз залишити в каструлі на 1-2 дні до утворення однорідного медового сиропу.
  • Після цього всю масу потрібно залити соком цитрусових і добре перемішати.
  • У перший раз варення потрібно довести до кипіння, витримати 2 — 3 хвилини, перемішати і залишити до повного охолодження.
  • Холодну заготівлю знову довести до малого кипіння на слабкому вогні. Варення готувати близько півгодини під кришкою, поки шматочки гарбуза не почнуть легко давитися пальцями. Так як в закладку не додається вода, то у відкритій посуді ласощі цілком може вийти занадто густим.
  • Другий етап варіння можна виконати на наступний день.
  • Якщо все зроблено правильно, то повинно вийти варення з маленькими напівпрозорими шматочками гарбуза і з сиропом, що нагадує за кольором і консистенції свіжий гречаний мед.
  • Заздалегідь приготувати стерильні банки і кришки. Перед розливанням варення їх можна прогріти в мікрохвильовій печі.
  • Гаряче гарбузове варення розкласти по банках, швидко закатати, перевернути. Банкам забезпечити поступове охолодження, укривши щільним полотном або старою ковдрою.
  • Гарбузове варення з горіхами і лимоном

    Ніжне варення з волоськими горіхами, цедрою і соком лимона. На кожен кг м’якоті береться приблизно 100 р. горіхів і 50 р. лимона.

    Список інгредієнтів:

    • Лимон – 2 шт.
    • Горіхи – 100 р.
    • Гарбуз – 1 кг
    • Цукор – 700-800 р.
    Дивіться також:  Варення з фейхоа

    Спосіб приготування:

  • М’якоть гарбуза нарізати невеликими шматками довільної форми. Скласти в каструлю, залити 1-2 склянками води і тушкувати на маленькому вогні.
  • Як тільки гарбуз почне увариваться, пюрировать її заглибним блендером і зняти з вогню.
  • Прожарити, просушити і просіяти від лушпиння волоські горіхи. Порубати ножем або в кавомолці.
  • Лимони вимити з милом. Стерти цедру і віджати сік.
  • Влити сік, всипати цедру і горіхи до густого гарбузового пюре. Додати цукор.
  • Ретельно перемішати і при необхідності підлити ще води, щоб маса не пригоріла при варінні.
  • Варити на маленькому вогні 40 хвилин — годину, постійно перемішуючи.
  • Розлити по стерильним поллитровым банкам, накрити і залишити до охолодження.
  • До речі, якщо зробити це варення без горіхів, то в майбутньому його можна використовувати як концентрат для приготування гарбузового соку з м’якоттю.
  • Досить розвести потрібну кількість водою і трохи підкислити свіжим апельсиновим або лимонним соком.
  • Варення з гарбуза, лимона і кураги

    Варення можна готувати з сушених або свіжих абрикосів.

    Список інгредієнтів:

    • Гарбуз – 1-1,5 кг
    • Лимон – 2-3 шт.
    • Курага (абрикоси) – 200-300 р.
    • Цукор – 600-800 р.
    • Вода – 600 мл

    Спосіб приготування:

  • Курагу замочити в теплій воді і перебрати, видаливши зіпсовані частини. Розділити на половинки і проварити на повільному вогні в невеликій кількості води (300 мл). Пюрировать блендером прямо у відварі або протерти крізь сито.
  • Якщо використовуються свіжі абрикоси, то у них видаляється шкірка і варяться вони відразу з гарбузом.
  • М’якоть гарбуза дрібно нарізати, залити водою і тушкувати до легкої м’якості. Після засипати цукром, пюрировать до отримання грубозернистим консистенції, залити абрикосової масою, ретельно перемішати.
  • Лимони добре вимити з твердим милом. Шкірку фрукта нарізати маленькими кубиками або соломкою, віджати весь сік з м’якоті.
  • Додати в заготовку для варення лимонний сік і ароматні шкурки.
  • Варити на малому вогні до загустіння, приблизно протягом 40 хвилин.
  • Розлити в банки і закупорити. Залишити остигати під теплим укриттям.