Вершковий суп

a5b13ae9d3eb50dc90f1dc1d663bb784 Вершковий суп

Вершки – унікальне за своєю суттю речовина. Воно зібрало у собі весь смак і користь незбираного коров’ячого молока. Молочний жир надає вершків неповторні смакові якості і особливу харчову цінність. Недарма найбільш ніжні, але і в той же час найбільш калорійні десерти виходять саме на основі вершків.

Незважаючи на свою виражену солодкість і досить високу жирність (від 10% і вище), вони органічно поєднуються не тільки з традиційними фруктами і горіхами, але і більш прозаїчними продуктами харчування – м’ясом, рибою, крахмалистыми овочами, крупами і грибами.

Вершки ідеально підходять як для рідких так і для густих супів, а також пюреобразних перших страв. У них вони грають роль «покращувача» і «пом’якшувача», тобто, збільшують калорійність страви і розбавляють аромат і смак деяких інгредієнтів. Наприклад, риби, грибів або курки.

Вершковий суп цибульний

Суп трохи нагадує французькі цибульні супи, але в даному випадку представлений найпростіший варіант цибульного супу на вершках з числа існуючих.

Інгредієнти на 1 л. супу:

  • Ріпчаста цибуля солодкий – 4 цибулини.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Картопля – 2 шт.
  • Вершки – 250 мл
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • Сіль і улюблені спеції за смаком.
  • Твердий сир за бажанням.

Приготування:

  • Картоплю очистити, крупно нарізати і поставити варитися у мінімальній кількості води.
  • Цибулю нашаткувати і пасерувати в розпущеному вершковому маслі до легкого золотистого відтінку, добре посоливши і приправивши.
  • Потім поступово всипати в лук борошно, обсмажити, залити суміш невеликою кількістю води і припустити під кришкою близько 2-3 хвилин на середньому вогні.
  • Зварену картоплю пюрировать прямо у відварі разом з обсмаженою цибулею.
  • Отримане пюре розвести вершками до бажаного стану і потримати на повільному вогні близько 5-8 хвилин.
  • Подавати в невеликих глибоких тарілках або піали, присипавши за бажанням тертим сиром твердих сортів і рубаною зеленню.
  • Дивіться також:  Капусняк

    Вершковий суп з грибами

    Вершки і гриби – роками вивірене поєднання, тому було б воістину гріхом не навести хоча б один такий рецепт. Варто звернути увагу, що хоч частина компонентів і пюрируется, суп не набуває пюреподібної консистенції, а залишається досить рідким.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Куряче філе – половина грудки.
    • Печериці свіжі – 300 р.
    • Кукурудза консервована – 100 р.
    • Картопля – 2 шт.
    • Селера – 150 р.
    • Петрушка сушена – 2 ч. л.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Морква сушена – 1 ст. л. з гіркою.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Вода – 1 л.
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.

    Приготування:

  • Картоплю очистити і крупно нарізати, залити водою і поставити варитися.
  • Курячу грудку нарізати як на бефстроганов і обсмажити у вершковому маслі. Перекласти в суп.
  • У решти суміші м’ясного соку з маслом обсмажити ріпчасту цибулю. Потім гливи, нарізані тонкою соломкою. Додати в каструлю до супу.
  • Готову картоплю пюрировать товкачиком прямо у каструлі. Після цього влити вершки, додати консервовану кукурудзу, кубики селери і сушену моркву з зеленню.
  • Варити до готовності селери, після чого зняти з вогню.
  • Подавати з грінками з злегка підсоленого прісного білого хліба або просто з шматком трохи підсушеного житнього.
  • Десертний вершковий суп

    Готується в дусі середземноморської кухні, як суп мінестроне. Всі його компоненти не піддаються тепловій обробці і залишаються в страві сирими. Робиться безпосередньо перед вживанням.

    Інгредієнти на 1 л. супу:

    • Стиглі банани (шкурка в коричневу цяточку) – 4 шт.
    • Чорниця – 300 р.
    • Вершки – 400 мл
    • Мигдальні пелюстки – 100 р.
    • Крекери з кунжутом (наприклад, «Французькі») – 100 р.
    • Ванільне морозиво – 50 р.
    • Ванілін або
    • Ванільний цукор – за бажанням.
    • Листочки м’яти і меліси для прикраси.
    Дивіться також:  Юшка з щуки

    Приготування:

  • Чорницю перебрати. Банани крупно нарізати.
  • Фрукти помістити в чашу блендера і збити разом з вершками і ванільним цукром. Невелика кількість ягід залишити для прикраси.
  • Отриману густу масу відразу ж розкласти по тарілках. Присипати зверху разломанными кунжутним крекерами, листочками м’яти, мигдалевими пелюстками, ягодами, кулькою ванільного морозива.