Віденське печиво

813477b75d6c6c8459b3636642f954c1 Віденське печиво

Віденське печиво – це вироби із солодкого пісочного тіста, прослоенные густим варенням або джемом і прикрашені великою крихтою з тіста, (іноді з бісквіта або білого хліба).

Незважаючи на «закордонне» назва, рецепт випічки добре відомий всім мамам і бабусям, родом з колишнього Союзу. Печиво з крихтою любили за дешевизну і доступність продуктів, що було важливо в часи тотального дефіциту. Ну, а банку густого варення кожна поважаюча себе господиня завжди тримала на кухні про запас.

Його склад простий і геніальний: вершковий маргарин, цукор, борошно, варення і сіль. З зникненням дефіциту, як повсякденного явища, рецепт печива став ускладнюватися. У тісто стали додавати хороше вершкове масло, пекарський розпушувач, різні ароматизатори і смакові інгредієнти (горіхи, насіння, цукати, сухофрукти, шоколад, кокосову стружку).

Віденське печиво – десерт вихідного дня. Його пекли для п’ятничних посиденьок з друзями, на дні народження дітей і в якості гостинця для рідних. Інші назви печива «Радянське», «З крихтою». У Білорусі та Україні іноді можна почути, як віденську випічку звуть «заціркі».

Як приготувати смачне печиво з домашнім варенням, докладно розказано нижче.

Класичне віденське печиво

Випічка із звичайного пісочного тіста з черносмородиновим, малиновим, полуничним або вишневим варенням.

Список інгредієнтів:

  • Домашнє варення – 400 р.
  • Борошно пшеничне – 400 р.
  • Яйце куряче – 2-3 шт.
  • Цукор – 100-150 р.
  • Маргарин вершковий або масло – 250-300 р.
  • Сіль.
  • Ванільний ароматизатор – по інструкції.
  • Розпушувач або сода – по інструкції або 0,5 ч. л.

Спосіб приготування:

  • В м’яке масло поступово всипати борошно і вимісити однорідне, дуже щільне тісто.
  • В отриману масу частинами влити яйця, змішані з цукром, ароматизатором, розпушувачем і сіллю.
  • Вимісити блискуче щільне тісто. Розділити на дві нерівні частини. Обидві обернути харчовою плівкою, щоб запобігти утворенню заветренной кірки.
  • Тісто помістити в холодильник і залишити в холоді. Малу частину залишити на 2-3 години (або злегка підморозити в морозилці), велику дістати через годину або півтора.
  • Велику грудку тіста розкачати в товстий пласт. Викласти його на змащений жиром деко з бортами. Намазати його варенням, трохи не доходячи до країв (щоб цукор не пригорав до стінок).
  • Якщо варення не дуже густе, то його можна з’єднати з крохмалем або невеликою кількістю борошна.
  • Малу частину тіста перекрутити через м’ясорубку або натерти на тертці.
  • Рівномірно розподілити крихту по поверхні заготовки.
  • Запекти в розігрітій духовій шафі протягом 30-40 хвилин при середньому жарі. Як тільки крихітка зверху почне темніти, печиво готове.
  • Корж трохи остудити, і ще теплим розділити на порційні прямокутники. За бажанням присипати цукром.
  • Нарізане печиво бажано не складати відразу в гірку, інакше воно розм’якне.
  • Дивіться також:  Апельсиновий бісквіт

    Віденське печиво з корицею і яблуками

    Дуже смачна випічка з традиційним поєднанням кориці і яблук. В авторському варіанті для печива використовується дуже густе домашнє варення з великими шматочками яблук і апельсиновою шкіркою. Якщо нічого подібного немає, його можна приготувати самостійно.

    Тісто робиться не дуже солодким, так як в самому варення багато цукру.

    Список інгредієнтів:

    Тісто:

    • Борошно – 400 р.
    • Цукор або мед – 50-100 р.
    • Кориця – 1-2 ч. л.
    • Арахіс або волоський горіх – 50-70 р.
    • Масло вершкове – 250-300 р.
    • Розпушувач – 1 уп.
    • Сіль.

    Начинка:

    • Яблучне варення-конфітюр – 400 р. або
    • Яблука – 1 кг
    • Цукор – 500 р.
    • Апельсин – 1 шт.

    Спосіб приготування:

  • Якщо вдома немає яблучного варення, то його можна зробити самостійно. З наведеного кількості продуктів конфітюру вийде багато, приблизно 3 півлітрових баночки. Для печива потрібно трохи більше однієї.
  • Яблука очистити від серцевин і дрібно нарізати разом зі шкіркою. Залишити на ніч в каструлі, засипавши цукром. Коли сухий цукор вбере в себе вологу з яблук і почне розчинятися, додати до фруктів подрібнений апельсин.
  • Для цього з промитого з милом апельсина (знімається парафін з шкірки) зняти шкірку, намагаючись сильно не захоплювати білу шкірку. З м’якоті вичавити сік, шкірку, порізати дрібним кубиком.
  • У масу підлити 200-300 мл. води, якщо це необхідно.
  • Яблука з апельсинами після закипання варити півгодини. Коли волога піде наполовину, зняти з плити. Готове варення остудити.
  • Замісити тісто з борошна, яєчно-цукрової суміші, м’якого масла, кориці і розпушувача.
  • Розділити глянсове тісто на дві нерівні частини. У маленьку частину додати подрібнених горіхів.
  • Все загорнути в плівку. Більшу частину витримати в холодильнику півтори години, а малу злегка підморозити.
  • З великої грудки зробити пласт-основу і укласти її на промазанный жиром деко. Знизу форму можна обсипати панірувальними сухарями або звичайною мукою.
  • По верху пласта розподілити остигле яблучне варення, трохи не доходячи до країв. Інакше цукор, стикаючись зі стінками дека, почне горіти і зіпсує аромат печива.
  • Горіхову частину тіста пропустити через м’ясорубку. Отримані «ковбаски» рівномірно розподілити по поверхні.
  • Горіхову крихту можна присипати сумішшю кориці і цукру.
  • Випікати при 170-180 градусах. Час — приблизно 30 хвилин. Якщо крихітка на поверхні початку трохи рум’янитися, то печиво готовий.
  • Загальний пласт трохи остудити і нарізати на порційне прямокутне печиво.
  • Шматочки остудити окремо один від одного. У гірці вони можуть розм’якнути.
  • Дивіться також:  Кекс без яєць

    Віденське печиво з шоколадом

    Гарне печиво з абрикосовим джемом (або конфітюром), шоколадними краплями і павутинкою. Для випічки бажано взяти спеціальні кондитерські краплі з шоколаду. Вони не тануть при запіканні і більш-менш зберігають свою форму. Просто подрібнений шоколад розтане без сліду.

    Список інгредієнтів:

    Печиво:

    • Борошно – 400 р.
    • Маргарин вершковий (олія) – 250-300 р.
    • Яйце куряче – 2-3 шт.
    • Цукор – 50-100 р.
    • Сіль.
    • Сода або розпушувач.
    • Ароматизатор за смаком.
    • Лікер або коньяк за смаком – 1 ст. л.

    Декорація:

    • Шоколадні краплі – 50 р.
    • Шоколад – 50 г
    • Молоко – 50 мл
    • Масло – 50 р.
    • Цукор – 30-50 р.

    Спосіб приготування:

  • М’яке масло розтерти з яйцями, цукром, розпушувачем і сіллю. Поступово всипати борошно, щоб сформувати гладка глянцева тісто.
  • Розділити на дві нерівні частини, накрити харчовою плівкою (інакше утворюється заветренная кірка) і залишити в холодильнику на годину. Після цього маленький ком покласти в морозильну камеру, щоб тісто було легко натерти.
  • З більшої частини розкачати пласт-основу. Викласти його на змащений жиром і присипаний борошном деко.
  • По тесту розподілити густий абрикосовий конфітюр, трохи не доходячи до країв. Якщо варення буде торкатися країв листа, то цукор в ньому почне пригорати і псувати смак страви.
  • Маленький ком натерти на тертці і змішати з шоколадними краплями і невеликою кількістю цукру (він повинен залишитися крупинками).
  • Шоколадну крихту рівномірно розкласти по поверхні.
  • Спекти печінка при 180 градусах протягом півгодини. Дістати, остудити 10-20 хвилин.
  • За цей час розтопити шоколад на водяній бані з шматочками масла і невеликим кількість нежирного молока. Вимісити глянсову помадку. Дати їй трохи охолонути і загуснути.
  • За допомогою кондитерського шприца, корнета або просто силіконової лопатки тонкою цівкою нанести помадку на всю поверхню випічки (хаотичною павутинкою). Віденське печиво має бути ледь теплим.
  • Прикрашену шоколадної павутинкою випічку розрізати на порційні прямокутні печива.
  • Дивіться також:  Шоколадний десерт

    Шоколадне віденське печиво з родзинками і маком

    Своєрідний рецепт випічки з пісочного тіста з какао-порошком.

    Список інгредієнтів:

    Для начинки:

    • Родзинки жовтий – 150 р.
    • Родзинки чорний – 150 р.
    • Мак кондитерський – 100 р.
    • Цукор пісок – 100 р.
    • Крохмаль – якщо буде потрібно.

    Для тіста:

    • Масло вершкове – 200 р.
    • Борошно пшеничне – 400 р.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Какао-порошок – 3 ст. л.
    • Сметана – 100 р.
    • Ароматизатор за бажанням.
    • Цукор – 100 р.
    • Готовий розпушувач з розрахунку на 1,5 кг тіста або
    • Харчова сода – 1 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • Начинку потрібно робити заздалегідь. Розмочити родзинки в теплій воді. Кілька разів промити, перебрати, видаливши зіпсовані ягоди.
  • М’який розпарений ізюм порубати блендером в грубозернисту масу, яку потім змішати з цукром-піском, промитим і підсушеним кондитерським маком.
  • Якщо маса виходить дуже рихлою, то можна всипати трохи крохмалю або густого варення. Також в начинку можна додати трохи тертого шоколаду.
  • Для тіста збити піну з двох курячих яєць, цукру піску, м’якого масла, сметани і ароматизатора.
  • Поступово додати какао-порошок і пшеничне борошно. В самому кінці всипати розпушувач і дуже ретельно перемішати пісочне тісто.
  • Воно повинно вийти однорідним, пишним, з виразним глянсовим блиском. Сам кого не пристає до рук і стінок посуду.
  • Замішане тісто розділити на дві нерівні за розміром частини. Співвідношення приблизно два до одного.
  • Обидві частини повністю обернути від завітрювання харчовою плівкою і охолодити протягом години.
  • Великий шматок розкачати в товстий пласт – основу, а маленьку частину подрібнити м’ясорубкою з насадкою для рубленого фаршу (великі отвори).
  • На пласт-основу розподілити масу з сухофруктів, намагаючись трохи не доходити до країв, щоб начинка не пригоріла.
  • Поверхню тіста присипати подрібненим тестом.
  • Прогріти духовку до 180 градусів і спекти печиво. Зазвичай це займає близько 30-40 хвилин.
  • Остудити трохи і нарізати на порційні печива.
  • Дати їм охолонути остаточно і тільки після цього скласти в кошик або тарілку. Теплі печива в гірці швидко розм’якнуть.