Вінегрет з грибами

b5b22430c887ea440e82eaf4a2918756 Вінегрет з грибами

Нехитрий, але дуже смачний салат зародився в епоху повального захоплення російської аристократії всім істинно європейським, у тому числі і кухнею. Сталося це десь на початку 19 століття. У той час еталоном кулінарії вважалася французька кухня і багато гастрономічні винаходу того періоду нерідко називали на французький манер.

Вінегрет не виняток. Його назва відбулася від способу заправки салату. Компоненти холодної закуски заливають олійною заправкою з оцтом (оцет по-французьки звучить як «винегр»), тому салат і назвали вінегретом.

Історій і легенд про те, як же насправді придумали вінегрет ходить безліч. Найчастіше проводять аналогію з салатом «Олів’є» і припускають, що один з дворянських кухарів просто скидав в миску залишки варених овочів, а потім вирішив все заправити олією і оцтом. Також звучить версія про те, що це блюдо запозичена у російських селян і потім облагороджена кулінарами дворянських садиб. Деякі фахівці стверджують, що вінегрет з’явився, як наслідок впливу північних європейських кулінарних шкіл. Зокрема, Норвегії і Фінляндії.

Але хто ж у підсумку придумав вінегрет, не так вже й принципово. Набагато важливіше те, що це дуже смачне і ситне блюдо, яке можна вживати в будь-який час року, не звертаючи уваги на пости, дієти та інші умовності.

Класичний вінегрет складається з буряка, кислої капусти, картоплі, солоних огірків, моркви і цибулі. Але є й інші варіанти, де соління замінені іншими різносолами або ними доповнені.

Вінегрет з солоними грибами

В салатик підійдуть як домашні осінні заготовки, так і куповані мариновані грибочки. Смачно буде практично зі всім, за винятком печериць. Можна робити як з відварною картоплею, так і без нього.

Інгредієнти:

  • Буряк невелика – 2-3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибулю зелене перо – 100 р.
  • Гриби мариновані – 200 р.
  • Огірки солоні – 2 шт.
  • Олія соняшникова або гірчична нерафінована – 5 ст. л.
  • Оцет винний – 1 ст. л.
  • Сіль.
  • Цукор і спеції за смаком.
Дивіться також:  Салат з Дайконом

Приготування:

  • Відразу зробити заправку. Для цього в невеликій ємності з’єднати нерафінована гірчична олія, винний оцет, сіль, спеції і цукор.
  • Буряк і моркву відварити, нашаткувати тонкою соломкою. Буряк покласти в салатну миску першої і змішати з підготовленою заправкою. Одночасно з буряком всі компоненти закладати не можна, так як вони забарвляться її соком.
  • Зелену цибулю крупно порубати. Гриби також крупно нарізати. Якщо вони занадто кислі, то їх потрібно попередньо промити в кип’яченій воді.
  • Огірки ошкуріть і нашаткувати кубиками.
  • Огірки, моркву, гриби і зелений лук додати до буряка і ретельно перемішати.
  • Подавати з чорним хлібом.
  • Вінегрет з смаженими грибами

    Цікаве і своєрідне блюдо. У спекотну погоду з успіхом замінить собою друге і спекотне. Для салату краще відібрати гриби з щільною м’якоттю.

    Інгредієнти:

    • Гриби свіжі (гливи, боровики) – 300 р.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Картопля – 2 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Буряк невеликі – 2 шт.
    • Огірки солоні – 4 шт.
    • Розсіл – 30 мл
    • Олія нерафінована – 30 мл
    • Сіль.
    • Цукор.
    • Оцет столовий – 20 мл
    • Масло вершкове. – 80-100 г

    Приготування:

  • Розтопити вершкове масло і обсмажити в ньому нарізані на тонкі смужки гриби, потім вибрати їх шумівкою і викласти на аркуш паперу чи пергаменту, щоб видалити жир.
  • Ріпчасту цибулю нашаткувати півкільцями і замаринувати. Для цього в склянці гарячої води розводять чайну ложку солі, 2 ч. л. цукру, 2 ст. л. оцту і залити цим маринадом цибулю.
  • Морква, картопля і буряк відварюють, охолоджують і крупно рубають.
  • Буряк змішують з нерафінованою олією, через деякий час додають до неї віджатий від розсолу цибулю і обсмажені гриби, моркву і картоплю.
  • Все добре перемішують, після чого досолюють і приправляють за смаком, заливають процідженим розсолом і маслом.
  • Дивіться також:  Вінегрет з оселедцем

    Вінегрет з грибами в жовткової заливці

    Ситний весняний салат з грибами і яйцями. Особливого шарму йому додає густа заливка з жовтків. Навесні її доповнюють розтертими в кашку листям молодий черемші.

    Інгредієнти:

    • Гриби мариновані – 150 р.
    • Огірки солоні – 150 р.
    • Буряк невеликі – 2 шт.
    • Яйця курячі – 3 шт.
    • Картопля – 2 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Зелена цибуля пером – 100 р.
    • Сіль.
    • Цукор.
    • Спеції.
    • Винний оцет — 20 мл
    • Листя черемші.
    • Масло рослинне – 80 мл

    Приготування:

  • Морква, буряк, картопля, курячі яйця відварити, остудити.
  • Гриби і огірки промити у воді. Огірки ошкуріть, якщо шкірка тверда.
  • Курячі яйця розібрати на білок і жовток.
  • Усі компоненти, за винятком жовтка, нарізати кубиком.
  • Приготувати заливку. Для цього розтерти в олії молоду зелень черемші і три відварених курячих жовтка. Змішати все з сіллю, цукром і спеціями.
  • Буряк покласти першої і залити частиною рослинної олії. Через хвилину додати інші компоненти і змішати з заливкою.
  • Подавати з чорним хлібом або лавашем.