Ягідний мус

7aa8f57a8e9468cc6c452b433e9e0893 Ягідний мус

Початок дев’ятнадцятого століття асоціюється у багатьох істориків і просто цікавляться цим періодом людей не тільки з віршами Пушкіна та Великої Вітчизняної 1812 року, але і з повсюдним схилянням перед усім, що мало французьке походження. У російській культурі з тієї епохи про це залишилося чимало нагадувань, в тому числі і в кулінарії.

Одним з таких французьких запозичень початку 19 століття є ніжне десертне блюдо – мус. Мусом називають страва, що має щільну пінисту консистенцію. Власне із-за форми страви, воно і отримало свою назву.

Муси відносяться до солодких десертів. Дуже часто їх підносять людям як низькокалорійне і дієтичне частування, але серед них нерідко зустрічаються і дуже ситні рецепти.

Принцип приготування страви досить простий. Основну гаму смаку створюють фрукти, ягоди (або їх соки, пюре), горіхи, кава, какао, шоколад десертний алкоголь. Є також рецепти з десертними сирами. Смакову складову фіксують в пенистом стані за допомогою збитих білків і жовтків, витяжки з водоростей (агар-агару), желатину, пшеничного або кукурудзяного крохмалю, манної крупи, муки. Підсолоджують його зазвичай цукром, сиропом, рідше патокою або натуральним медом.

На фінальній стадії приготування мус поміщають в прохолодне місце для застигання. Подають в охолодженому вигляді, прикрасивши шоколадною стружкою, цукрової або какао — пудрою, збитими вершками. В якості додаткових закусок до нього подають печиво, крекер або бісквіт, горіхи і свіжі фрукти.

Мус по-англійськи зі смородиною

Традиційний молочний мус з легкою цитрусовою нотою, пікантним наповненням у вигляді смородинового пюре і фруктовим асорті в якості прикраси.

Список інгредієнтів:

  • Молоко жирне – 800 мл.
  • Ванілін в цукрі – 1 уп.
  • Цукор – 200 р.
  • Лимон – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 70 — 100 р.
  • Яйце куряче – 4 шт.
  • Смородина чорна – 150 р.
Дивіться також:  Пиріг з варенням

Фруктове асорті (в розрахунку на 1 порцію):

  • Смородина червона – 2 гілочки.
  • Груша – 50 р.
  • Апельсин – 2 часточки.
  • Фруктовий сироп – 30-50 мл

Спосіб приготування:

  • Підігріти молоко майже до кипіння. Покласти в нього цедру з лимона, половину цукру і весь ванілін.
  • Ситечком просіяти в молоко, пшеничне борошно і швидко розмішати, щоб не допустити заварювання борошна в грудочки.
  • Варити на середньому вогні, постійно збиваючи вінчиком.
  • Через 5 хвилин зняти з вогню і остудити до кімнатної температури. Якщо мус буде занадто гарячим, то яєчний білок згорнеться і не вийде потрібної консистенції.
  • Яйця розділити. Білки охолодити і збити. Жовтки розтерти ложкою або лопаткою з цукром.
  • В охолоджений десерт вмішати розтерті до білого кольору жовтки, після них ввести пишні білки.
  • Смородину протерти через сито або пюрировать блендером. Злегка прогріти на вогні і охолодити.
  • З’єднати з вершковою основою мусу.
  • Мус розлити по порційним креманкам і охолодити.
  • Подати до столу, поливши сиропом і прикрасивши по своєму смаку гілочками смородини, шматочками груші і шматочками очищеного апельсина.
  • Ягідний мус з черешні

    Насиченого кольору і смаку мус на основі з вершкового сиру. Щоб отримати більш однорідну консистенцію, ягоди можна пюрировать в блендері.

    Список інгредієнтів:

    • Ягоди черешні без кісточок – 500 р.
    • Цукор – 80 р.
    • Вино червоне – 1 ст.
    • Кориця в порошку – 1 ч. л.
    • Цедра 1 лимона.
    • Сир вершковий «Маскарпоне» — 250 р.
    • Крохмаль пшеничний – 1 – 2 ст. л.
    • Сметана – 200 р.
    • Ванілін в порошку – 1 уп. (10 р.).

    Спосіб приготування:

  • Ягоди залити алкоголем, приправити духмяними прянощами і підігріти на вогні, не доводячи до сильного кипіння.
  • Після першого закипання всипати до черешні лимонну цедру.
  • Потім через ситечко обережно пересипати пшеничний крохмаль.
  • Як тільки суміш загусне, її треба зняти з вогню і остудити.
  • Жирну сметану з’єднати з вершковим сиром і ягідної основою.
  • Розлити по порційному посуді і помістити в холодильник до повного охолодження.
  • Готовий продукт прикрасити пишними вершками і подати гостям.
  • Дивіться також:  Торт з маком

    Ягідний мус з тропічними фруктами

    Десерт, де ароматна полуниця доповнено не менш запашними манго і лаймом. В магазині манго дуже часто продають зовсім зеленими. Для страви потрібно м’який стиглий фрукт.

    Список інгредієнтів:

    • Стигле Манго і м’яке – 1 шт.
    • Полуниця очищена – 200 р.
    • Лайм – 2 шт.
    • Молоко кокосове – 400 мл
    • Шоколад молочний білий – 1 плитка.
    • Жовток – 3 шт.
    • Вершки 20 % жирності – 250 мл
    • Цукор – 100 р.

    Спосіб приготування:

  • Желатин розмочити в злегка прогрітому кокосовому молоці. Процідити.
  • В емальовану каструлю перелити молоко, додати подрібнене манго і полуницю. Змішати блендером.
  • Суміш трохи нагріти на вогні. Через пару хвилин зняти з вогню і повністю остудити.
  • Лайми добре покатати по столу, щоб капсули всередині лопнули, і фрукт соковитіше. Вичавити з них сік і додати в молоко. Туди ж додати цукор.
  • Ретельно вимісити і розкласти по порційних креманках до половини обсягу.
  • Плитку білого шоколаду розпустити на водяній бані. Жовтки розтерти з невеликою кількістю цукру і підмісити в трохи прохолола шоколадній масі.
  • Крижані вершки збити і з’єднати з шоколадом і жовтками.
  • Розлити готовий шоколадний мус на застиглу ягідну основу.
  • Дати застигнути в холодильнику, прикрасити по своєму смаку і подати до столу.
  • Ягідний мус на швидку руку з журавлини

    Найпопулярніший рецепт низькокалорійного ягідного мусу. Щось подібне своїм гостям кілька разів подавали учасники шоу «Звана вечеря».

    Список інгредієнтів:

    • Журавлина свіжа – 250 р.
    • Цукор – 100 р.
    • Манна крупа – 50 р.
    • Вода холодна кип’ячена – 100 мл

    Спосіб приготування:

  • Перебрані ягоди журавлини подрібнити в пюре або протерти через дуже дрібне сито.
  • Щоб напевно видалити кісточки, її можна віджати через щільний марлевий відріз, заздалегідь розвівши пюре кип’яченою водою.
  • Ягідну масу поставити на вогонь, засипати цукром і повільно довести до кипіння.
  • Ситечком розсіяти манну крупу в розігріту ягідну масу і, постійно збиваючи її віночком, заварити.
  • Все зроблено правильно, якщо основа мусу збільшилася в обсязі вдвічі.
  • Дати мусу трохи охолонути і розлити його по формах.
  • За бажанням, перед винесенням гостям, прикрасити листям м’яти і шапкою збитих вершків.
  • Дивіться також:  Десерт бите скло

    Ягідний мус з чорницею, бананом і вершковим сиром

    Ситний і корисний для здоров’я мус зі свіжої чорниці і сир «Рікотта».

    Список інгредієнтів:

    • Масло вершкове – 30 р.
    • Сир «Рікотта» — 250 р.
    • Чорниця свіжа – 150 р.
    • Манна крупа – 40 р.
    • Стиглий Банан – 1 шт.
    • Цукор – 100 р.
    • Вода – 100 мл
    • Ванілін в цукрі – 1 уп.
    • Кориця – за смаком.

    Спосіб приготування:

  • Чорницю засипати цукром. Коли вона пустить сік, залити водою і поставити на невеликий вогонь.
  • Довести майже до кипіння і зменшити жар. Просіяти до ягодам манну крупу, цукор, ароматизатори і ретельно розмішати, домігшись повного розчинення цукру.
  • Суміші дати охолонути і з’єднати її з бананом, вершковим сиром і маслом, змішаними в однорідну масу.
  • Отриманий щільний пишний мус розкласти по формах і добре охолодити.
  • Подавати до столу з фруктовою нарізкою, горіхами або вершками на свій розсуд.