Як приготувати малосольні огірки

15338da628862946c283e4ee41230e68 Як приготувати малосольні огірки

В кожному сезоні є свої особливі страви та делікатеси, якими люблять ласувати абсолютно всі без винятку люди. Після довгих місяців зими дуже часто хочеться чогось смачного, простого, але відмінного від вже приївся меню. Тому навесні, з появою першої молодої зелені і ранніх овочів, на столи часто подають холодники і окрошки на кефірі і квасі, легкі салати, а також малосольні огірки.

Маленькі пухирчасті огірочки, пахнуть свіжістю, гарні самі по собі, а в комбінації з ароматними травами, часником і гострим перчиком так і зовсім прекрасні. Особлива принадність такої страви полягає в тому, що інгредієнти для нього доступні протягом усього літа, а процес приготування займає у кулінара не так вже багато часу.

Чим відрізняється малосольный продукт від стандартних бочкових або маринованих огірків? Назва говорить сама за себе. При заготівлі овочів за такою рецептурою, їх можна вживати в їжу вже через добу, а іноді і 8-12-ти годин. Огірки при цьому практично повністю зберігають свій початковий колір і текстуру м’якоті, але набувають приємний пряний смак.

Рецептів для малосольних огірків і в мережі, в друкованих виданнях наведено більш ніж достатньо. Як їх тільки не готують і до яких хитрощів і секретів не вдаються. Солять огірки на криничній, кремнієвої і срібній воді, з урахуванням фаз місяця і сприятливих днів, з усілякими «особистими» наборами трав і прянощів. Опис тільки звичних рецептур може зайняти кілька десятків сторінок, тому в статті буде описано тільки пара-трійка класичних рецептів.

Приклади рецептів

Традиційний Варіант 1

Це найпростіший рецепт приготування малосольних огірків, не потребує особливих умов або закупівлі рідких компонентів. Для нього необхідні звичайні приправи, які можна знайти на будь среднестатической кухні. У кожної господині вони свої, тому перелік прянощів може змінюватися. Дозування спецій і трав наведена в розрахунку на 1,5 огірків. Час приготування становить 1 добу.

Дивіться також:  Фруктовий салат в ананасі

Інгредієнти:

  • Кріп – пучок з корінням і суцвіттями або 30 р. зелені,
  • Хрін – 1-2 аркуша або 1 молодий корінець,
  • Чорна смородина – 5-8 листків і 1 молода гілочка з нирками,
  • Часник – 3 або 4 середніх зубчики,
  • Вишня – 3-4 листа,
  • Лавр – 1 аркуш
  • Чорний перець – 5 великих горошин,
  • 2 ст. л. солі без гірки.
  • 1 ч. л. цукру.

Засолювання:

  • Відбираються невеликі огірочки, довжиною не більше 10 див.
  • На дно емальованої каструлі викладається половина спецій, потім щільно укладаються овочі, зверху поміщаються залишилися приправи.
  • У ємність заливається підсолена і підсолоджена водопровідна або кринична вода, вміст вкривається колом, а зверху на нього встановлюється вантаж. Наприклад, у вигляді наповненою водою скляної банки, що стоїть на перевернутому блюдце. Вона може бути 1-о, 2-х або трилітрової. Все залежить від обсягу закладки.
  • Посуд залишається при кімнатній температурі. Першу пробу можна знімати через 12 годин. Повна готовність настане через добу — півтора.
  • Варіант 2 Хлібні

    За цим рецептом виходять не тільки хрусткі огірочки, але і приємний розсіл, чимось нагадує домашній хлібний квас. Якщо є бажання отримати в комплекті підбадьорливий напій, то для закладки краще відбирати товсті огірочки, щоб вони подовше солились. Дозування прянощів наведена в розрахунку на 2 кг. огірків. Час приготування становить 3-5 діб.

    Інгредієнти:

  • Сухі хлібні кірки від скибочок натурального житнього хліба – 2 шт.
  • Яблучний оцет – 5 крапель,
  • Кріп – 30 р. гілочок, бажано з корінцями і ароматними молодими суцвіттями,
  • Хрін – 3 аркуша або молоді корені,
  • Базилік -5-10 листочків.
  • Часник – 2 зубки.
  • Сіль – 1 ст. л. на 1 л. води,
  • Засолювання:

    • У великих огірків обрізають кінчики, а самі плоди злегка наколюють ножем або виделкою.
    • На дно посуду викладають цілі листя базиліка, кропу і хрону (або його нарізані на невеликі шматочки корінці), половинки зубчиків часнику. Пару аркушів хрону і кілька гілочок кропу з суцвіттями потрібно залишити для «кришки».
    • Підготовлені овочі щільно укладають у каструлю, вкривають залишилися травами.
    • На листя укладають збризнуті оцтом житні шкоринки, а потім закладку заливають підсоленою водою таким чином, щоб був змочений хліб.
    • Вміст поміщають під гніт.
    • Через 4-6 годин розмоклі кірки акуратно прибирають, і гніт повертають на місце.
    • Через добу на поверхні з’являться бульбашки, а сама рідина стане білястої, каламутною. Огірки вже можна їсти, проте повністю готовими вони будуть через три доби. Через добу ємність поміщають в холодильник при температурі + 3 або 4 градуси. Розсіл набуває кінцевий смак через 5 днів.
    Дивіться також:  Салат з яловичої печінкою

    Варіант 3 З диким часником

    Весна – пора ніжної зелені. У південних регіонах у весняний період дуже популярний дикий часник або черемша, яку збирають в листяних лісах. За зовнішнім виглядом її зелень нагадує листя конвалії. Однак листя пряної трави набагато тонше і ніжніше. Остаточно ілюзію подібності розвіює виразний часниковий запах. Диким часником черемшу назвали не тільки за аромат і смак, але і за ідентичні городнього мешканцеві властивості.

    Дозування пряних трав розрахована на 1,5 кг. огірків. Час засолювання 1 добу.

    Інгредієнти:

    • Черемша – 50 г. листя,
    • Чорна смородина – 2 невеликі злегка здеревілі гілочки з бруньками,
    • Суцвіття кропу – 2-3 гілочки,
    • Чорний перець – 5 горошин.
    • Сіль – 2 ст. л.

    Засолювання:

    • Суцвіття кропу, горошини перцю і поламані гілочки смородини поміщають на дно посуду.
    • Зверху укладають невеликі огірочки.
    • Листя черемші укладають зверху, так як вони дуже тонкі і ніжні.
    • Ємність заливають підготовленим розсолом і встановлюють на неї невеликий гніт.
    • Через добу, при витримці кімнатній температурі, хрусткі малосольні огірочки будуть готові.

    Секрети смачного засолу

    У кожної господині є свої особливі хитрощі щодо того, як домогтися отримання ароматних і хрустких огірків.

    Ось деякі з існуючих:

    • Перед засолюванням, якщо овочі не зірвані безпосередньо з грядки, їх краще вимочити в холодній воді протягом години-півтори.
    • Щоб прискорити процес приготування, маленькі плоди з ніжною шкіркою злегка наколюють. Більш великі плоди, з жорсткою шкіркою, надрізають уздовж, а також у них видаляють кінчики.
    • Частина кулінарів практикує заливку холодним розсолом, проте в більшості випадків рекомендують використовувати сиру воду кімнатної температури.
    • Важливими при приготуванні солінь і правильність встановлення твердого гніту. Між кришкою посуду та її стінкою повинен залишатися зазор розміром не менше 1,5 см. для доступу атмосферного повітря до розсолу. Вантаж повинен бути сумірний обсягом закладки та щільно притискати огірки, щоб вони не спливали.
    • Найкраще в якості ємності для соління підходять глибокі емальовані каструлі скляні банки або старі дерев’яні діжки з-під бабусиних солінь. Набагато гірше огірки виходять в посуді з нержавіючої сталі. Брати в якості тари ємності з інших металів не бажано.
    • Шанувальникам старовинних прикмет і повір’їв, варто знати, що солять огірки на стару місяць, тобто, на убуваючу.
    Дивіться також:  Салат з сиром фета

    Взявши за основу найпростіший рецепт приготування можна досягти вражаючих результатів. Соління огірків – дуже тонкий, індивідуальний процес, який у різних умовах відбувається по-різному, тому і непрофесіоналові цілком по силам винайти у підсумку свій власний варіант засолювання.