Як варити кальмари для салату

b330520de9aef91e81021c8f3ddd6dbf Як варити кальмари для салату

М’ясо кальмара – це незвичайний дар моря з насиченим гоструватим ароматом і ніжним смаком і м’якою текстурою. Кальмарів цінують не тільки за чудові смакові якості, але і за багатий есенціальний складу.

В них відмічено високий вміст білка і мінеральних елементів. Всього в 100 г м’якоті міститься цілих 18 р. білка – важливого джерела енергії і потрібних амінокислот. Що стосується жиру і вуглеводів, то в кальмарі їх до смішного мало – всього-то за 2 р.

Така пропорція основних поживних речовин робить м’ясо кальмара бажаним компонентом багатьох програм лікувального і спортивного харчування. Корисний він і звичайним людям. Виняток становлять маленькі діти і літні люди, так як єдиним недоліком цього продукту є високий рівень алергенності.

У сезон активної лову кальмар доступний за ціною навіть малозабезпеченим верствам населення і тому давно став звичним інгредієнтом багатьох російських страв. Його можна зустріти в салати і закуски, піци та іншої випічки з м’ясною начинкою. Мініатюрні тушки фарширують, тушкують або запікають під сиром, смажать і варять, маринують і сушать.

У більшості рецептур м’ясо кальмара використовують у вареному вигляді. Однак правильно зварити його під силу далеко не всім, у цьому процесі є кілька тонкощів. Неправильно приготовлений продукт виходить дуже жорстким, часом схожою на гуму, тому дуже важливо дотримати всі нюанси.

Як варити кальмари для салату та інших страв? Розглянемо кілька варіантів.

Варіант 1 Експрес

Цей спосіб підходить для невеликих порцій дрібно нарізаного продукту. Тобто, коли необхідно швидко зварити 100-200 р. вже порізаного тонкої (3-4 мм завтовшки) соломкою кальмара.

  • У глибокій мисці змішуються нарізані кальмари, сіль, чорний або червоний перець, пряні трави за смаком.
  • Додається 1 ст. л. яблучного (винного) оцту або лимонного соку, якщо необхідно прибрати специфічний гоструватий запах продукту.
  • Потім вміст миски заливається крутим окропом до верху і залишають на 10 хвилин.
  • Розсіл зціджує, а відварені кальмари використовуються за призначенням.
  • Дивіться також:  Овочевий салат

    Можна також приготувати їх і повністю прісними, просто залити окропом, не застосовуючи попередньо будь-яких приправ.

    Класичний Варіант 2

    Таким способом зазвичай готують велику кількість кальмарів і великі тушки. В даному випадку розглядається варіант варіння в розсолі, однак для складних салатів і закусок з майонезній заправкою продукт можна готувати без використання солі, перцю та інших прянощів.

  • У невеликій каструлі (1,5-2 л.) доводять до кипіння воду. Додають сіль (стандартно до 1 ч. л.), чорний перець у вигляді горошку, пару лаврових листів, будь сушені трави (кріп, петрушку, кріп, орегано). За бажанням, для прикраси створених страв, м’ясо можна підфарбувати, додавши до розсолу порошок солодкої паприки, куркуму або приправу каррі, буряковий сік.
  • Очищені від зовнішньої білкової плівки і внутрішніх прозорих хребтів кальмари опускають в киплячий розсіл. Якщо тушки маленькі, з тонкими стінками, то їх варять близько 1-2 хвилин. Більш великих особин готують трохи довше.
  • Потім вогонь під посудом вимикають, і тушки кальмарів залишають в розсолі ще на 10 хвилин. За цей час їх м’якоть добре просочиться ароматами приправ і не втратить своєї м’якості і ніжності.
  • Відварені шматочки нарізають на кільця або соломку.
  • Варіант 3 Радикальний

    До неподобства простий спосіб зварити кальмари для салату без всяких особливих вишукувань і зайвих складнощів. Ідеальний рецепт для студентів і людей, які не мають доступу до плити. Досить просто мати мікрохвильову піч.

  • Тушки кальмарів заздалегідь нарізають на потрібні за розміром шматочки, роблячи запас на те, що вони зменшаться в 2 рази при варінні. За бажанням солять і перчать.
  • Підготовлену нарізку розміщають в один шар на тарілці і заливають невеликою кількістю кип’яченої води, таким чином, щоб вона наполовину покривала всі шматочки.
  • Блюдо поміщають в мікрохвильову піч на 3-4 хвилини при середній потужності.
  • Дивіться також:  Салат з червоної капусти

    Єдиним недоліком такого варіанту приготування є те, що з першого разу складно домогтися саме м’якою і соковитої м’якоті. Як правило, спочатку виходять хвацько закручені шматочки з щільної і жорсткої текстурою. І тільки в результаті декількох експериментів з температурою і тривалістю підігріву можна домогтися бажаного.

    Як видно, в приготуванні кальмарів немає нічого особливо складного. Сподіваємося, що після прочитання статті у вас не залишиться питань у тому, як варити кальмари для салату і закусок.