Японський суп

ae25da913d96e454c8093f8d7808bd25 Японський суп

Для росіян кухня країни Висхідного Сонця давно перестала бути недосяжною екзотикою. У спеціалізованих журналах і кулінарних порталах можна знайти безліч цікавих рецептів японських страв, а в кожному великому супермаркеті представлено практично повний спектр необхідних для їх приготування продуктів.

Якщо є стійке бажання долучитися до самої вишуканої азіатської кухні, то краще всього почати з супів. Японські супи, незважаючи на часом нескінченний список входять до їх складу компонентів, на практиці досить прості і швидкі в приготуванні. Серед них можна знайти страви як із самих звичайних і відомих в Росії продуктів, так і з досить рідкісних у нас інгредієнтів, начебто різних сортів грибів, водоростей, концентрату дасі, бамбука або сиру тофу.

Всі японські супи варяться максимум за 15 хвилин і, як кажуть, на один раз. Подаються одразу після приготування. Повторно розігрівати їх небажано, а деякі страви так і зовсім цього не переживуть», втративши весь свій смак і первісну текстуру продуктів.

Курячий бульйон з Дайконом

Дайконом називають великий білий редис з дуже щільною і соковитою м’якоттю. Також існують схожі сорти кшталт «Ікла слона». Це овоч часто зустрічається не тільки в японських супах, але і в гарнірах, салати і закуски.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Супова курка – чверть.
  • Рис довгозерний (суміш білого і дикого) – 100 р.
  • Редис Дайкон – 150 р.
  • Цибуля-порей – 200 г (половина стебла).
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Кінза свіжа.
  • Вода – 1.5 л.
  • Соєвий соус за смаком.
  • Лимонний сік 15-30 мл або половина лимона – за смаком.
  • Сіль і цукор.

Приготування:

  • Зварити курячий бульйон, ретельно знімаючи з’являється сіру піну. Готовий бульйон процідити. Кістки вибрати і викинути, м’якоть розділити на невеликі шматки, повернути в каструлю.
  • Редис Дайкон нарізати брусочками, цибулю-порей – кільцями. Зелень порубати.
  • Окремо відварити суміш дикого і білого довгозернистого рису.
  • Як тільки бульйон знову закипить, додати в нього редис, кінзу, рис і цибулю. Варити на невеликому вогні до готовності овочів (близько 5 хвилин).
  • На смак заправити суп лимонним соком, соєвим соусом, сіллю і цукром.
  • При подачі покласти в тарілку по шматочку вершкового масла.
  • Дивіться також:  Бульйон з індички

    Рибний суп з дасі

    Дасі – це традиційний японський бульйон з риби. В Японії під цим словом мають на увазі свіжий рибний відвар, а в іншому світі – концентрат у гранулах або порошку. У наших магазинах можна знайти тільки в сухому вигляді. На кожній упаковці наведена своя дозування на 1 л рідини.

    Суп готується виключно з сьомги і пір’яного цибулі, тому виходить дуже рідким. При бажанні в нього можна додати рисову (так звану скляну) локшину.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Бульйон рибний Дасі – 750 мл (розвести по інструкції).
    • Стейк сьомги свіжий – 2 шт.
    • Цибулю зелене перо – 100 р.
    • Саке – 50 мл або
    • Горілка – 15 мл (1 ст. л.).
    • Соус соєвий – 1 ч. л.
    • Лимонний сік – 15-30 мл
    • Половина лимона.
    • Сіль.

    Приготування:

  • Зі стейків видалити шкіру і кістки, отримане філе нарізати на великі шматочки (2-3 див). Сьомгу злегка замаринувати. Для цього її потрібно змішати з сіллю, частиною лимонного соку і відставити на 5 або 10 хвилин. Потім швидко промити в одній воді.
  • Зелену цибулю крупно порубати.
  • Розвести і закип’ятити бульйон даси, додати в нього рибу і варити на малому вогні до готовності.
  • Заправити суп соєвим соусом, лимонним соком, рубаним зеленим луком.
  • Подавати з часточкою лимона.
  • Суп унагі — янагава

    Розкішний суп для святкового столу. На кожен день таке страву готувати досить накладно.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Вугор копчений – 300 р.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Гриби шиітаке свіжі – 30 р.
    • Салат рукола або фризі – 150 р.
    • Цибулю зелене перо – 100 р.
    • Соєвий соус – 60 мл
    • Цукор або мед – 2 ч. л.
    • Солодке рисове вино Мірін – 70 мл
    • Сушені Креветки – 1 ст. л. з гіркою.
    • Водорості комбу – 50 р.
    • Вода кип’ячена – 500 мл
    • Сіль та інші спеції за смаком.
    Дивіться також:  Суп з тюфтельками

    Приготування:

  • Спочатку потрібно зробити заправку. Для цього в мисці за допомогою блендера або віночка змішати соєвий соус, рисове вино мірін, порошок сушених креветок, цукор і сіль.
  • Каструлю з водою поставити на сильний вогонь і довести до кипіння. Всипати в суп водорості, шиітаке і зелений лук. Варити буквально пару хвилин і вимкнути вогонь.
  • Вугра нарізати на великі порційні шматки, зелений лук і салат фризі порубати, а свіжі гриби шиітаке нашаткувати соломкою.
  • В тільки що зняту з плити каструлю з супом влити курячі яйця, збиті разом з подрібненим салатом фризі, а також приготовану раніше заправку на основі соєвого соусу і вина. Все швидко перемішати.
  • Подавати гарячим, не допускаючи охолодження.
  • Суп з натяк і креветками

    Для цього супу також потрібно концентрат рибного бульйону дасі. Гриби натяк знайти не складе праці, так як їх часто продають в консервах або в замороженому вигляді під «маркою» звичайних опеньків. Ці два види дуже схожі між собою.

    У класичній рецептурі блюдо готується в порційних горщиках і доводиться до розуму на паровій бані. Тут представлений спрощений варіант, в якому все знаходиться в одному посуді і на плиті вариться на повільному вогні.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Креветки в панцирі дрібні – 300 р.
    • Гриби натяк – 200 р.
    • Яйця перепелині – 6 шт.
    • Свіжа зелень естрагону – 50 р.
    • Свіжа зелень кропу або кинзи – 50 р.
    • Скляна локшина – 50 р.
    • Соєвий соус – 2 ст. л.
    • Порошок дасі.
    • Вода – 1 л.
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.

    Приготування:

  • Креветки облити окропом і очистити від панцира.
  • Гриби натяк нарізати на невеликі шматочки.
  • Всю зелень крупно порубати.
  • Перепелині яйця збити з сіллю і соєвим соусом.
  • Розвести бульйон даси і поставити на повільний вогонь. Всипати скляну локшину, через пару хвилин гриби, креветки і рубану зелень.
  • Трохи потомити на вогні, потім влити в каструлі яєчно – соєву суміш і ретельно перемішати вміст.
  • Суп відразу зняти з плити і подати до столу.
  • Дивіться також:  Український борщ з пампушками

    Місо суп з цибулею

    Один з численних рецептів місо-супи. Їх назва походить від головного інгредієнта – пасти місо, зробленої з ферментованих соєвих бобів, пшениці або рису, інших зернових культур.

    Інгредієнти на 1,5 л.

    • Цибуля-порей – 1 стебло.
    • Цибуля зелена пером – 50 р.
    • Будь водорості – 100 р. або
    • Сушена морська капуста – 100 р.
    • Соєвий сир тофу – 300 р.
    • Вода – 1 л.
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.
    • Паста місо – 3 ст. л.

    Приготування:

  • Закип’ятити воду, зменшити вогонь і додати в каструлю сушені водорості.
  • Як тільки вони будуть готові, розвести в бульйоні пасту місо, всипати сіль і соєвий сир тофу, порізану на великі кубики.
  • Через 2 хвилини в суп покласти тонкі кружальця цибулі-порею (біла частина) і порубані пір’я зеленої цибулі.
  • Варити до готовності порею.
  • Зняти з плити і відразу подати до столу.