Юшка з коропа

8c21941170e9c306eb633f2611a9c1ca Юшка з коропа

Короп – це сазан, за довгі сторіччя одомашнена людиною. Він являє собою велику рибу коричневого або золотисто-зеленого кольору. У дикому середовищі найчастіше зустрічаються екземпляри вагою від 300 до 1,5 кг., але можна зустріти і справжніх гігантів під вагою 10 кілограмів.

У культурі виведено багато промислових і декоративних форм цієї риби. Цінують коропа за його виняткові смакові якості. М’ясо його жирне, з приємною текстурою і ніжним смаком, без якого-небудь різкого або специфічного запаху. Коштує такий продукт недорого і доступний абсолютно всім. З коропа варять не тільки чудову юшку, але і смажать смачні котлети, биточки і стейки. Єдиним недоліком риби є велика кількість кісток.

Юшка з коропа виходить жирної, навіть якщо в рецептурі використовуються свіжі, а не пасеровані овочі. Тому це потрібно враховувати при варінні.

Юшка з коропа південна

Готується буквально за півгодини, так як майже всі компоненти закладаються в каструлю одномоментно і швидко варяться.

Інгредієнти на 2 л. супу:

  • Короп середній – 1 або 2 тушки.
  • Картопля – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Томати червоні – 2 шт.
  • Паприка червона – 1 стручок.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Петрушка – 50 р.
  • Чорний перець цілий і мелений.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Сіль.
  • Вода – 1,5 л.

Приготування:

  • Помити, почистити і випатрати карпа. Вирізати зябра і очі. Розрізати тушку на великі порційні шматки. Залити водою і зварити бульйон з чорним перцем горошком, лавровим листом і сіллю. При необхідності процідити.
  • Підготувати овочі. Видалити шкірку у помідорів і солодкого перцю, нарізати їх кубиками. Нашаткувати моркву кружечками, картопля – кубиками, а цибулю – товстими півкільцями.
  • Додати овочі в суп, довести до кипіння. Посолити і приправити за смаком. Варити до готовності картоплі.
  • Листя петрушки розтерти в однорідну масу разом зі вершковим олією і меленим чорним перцем. Часник пропустити через чеснокодавку і змішати з зеленим маслом.
  • Зварену вуха розлити по порційних тарілках і заправити приготовленої пряною сумішшю.
  • Подавати з чорним хлібом.
  • Дивіться також:  Суп з свинини

    Юшка з коропа з потрохами гостра

    Для варіння юшки потрібні свіжі потрухи карпа – паюсна ікра (у плівках) і молочко. Можна використовувати печінку.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Тушка коропа масою до 1 кг
    • Перець чилі – 1 стручок.
    • Лимон або лайм – 1 шт.
    • Ікра паюсна.
    • Молоки.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Паприка свіжа — 1 шт.
    • Лавровий лист.
    • Суміш перців в горошинах.
    • Сіль.
    • Сметана – 3 ст. л.
    • Вода – 1,5 л.

    Приготування:

  • Обробити тушку карпа. Відокремити хвіст і голову. З голови видалити очі і зябра. Добре промити.
  • Хвіст і голову покласти в каструлю, додати лавровий лист і суміш перців горошком. Поставити варитися.
  • Через 10 хвилин варіння додати в суп порційні шматки коропа, трохи пізніше – паюсну ікру, молоки і печінка.
  • Після додавання потрухів всипати півкільця цибулі, кубики солодкої паприки.
  • Як тільки риба буде готова, вийняти її з супу. У що залишився бульйон з овочами влити сік половини лимона. Дати покипіти пару хвилин і заправити суп сметаною.
  • Зварені шматки риби очистити від кісток. Шматочки філе повернути в суп, а голову і хвіст карпа викинути.
  • Потримати вуха на малому вогні буквально дві хвилини і вимкнути.
  • Подавати з зеленню.
  • Юшка з коропа зелена

    Приготована за цим рецептом вуха виходить досить пісною, так як використовується не ціла тушка риби, а її філе. Черемшу і шпинат можна поміняти на будь-яку іншу зелень. Тільки в цьому випадку буде потрібно ще додати трохи часнику.

    Інгредієнти на 2 л. супу.

    • Філе коропа без кісток – 500 р.
    • Черемша свіжа – 200 р. (великий пучок).
    • Шпинат свіжий або в консервах – 200 р.
    • Картопля – 2 шт.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Вода – 1,5 л.
    • Сіль і улюблені спеції за вибором.
    Дивіться також:  Крем-суп з гарбуза

    Приготування:

  • У сковороді розтопити вершкове масло і обсмажити в ньому дрібно нарізані моркву і ріпчасту цибулю.
  • Закип’ятити воду, покласти в неї нарізане на великі шматки філе коропа і картоплю. Варити на середньому вогні.
  • Як тільки картопля дійде до напівготовності, додати в юшку пасеровані овочі, порубаний шпинат і черемшу. Посолити і приправити суп за власним смаком.
  • Коли риба звариться картопля – суп готовий.
  • Подавати з житнім хлібом або грінками.