Юшка з миня

e55a7f731f23397b8c45108b69878fe9 Юшка з миня

Минь – це риба середніх розмірів, повсюдно поширена практично у всіх північних регіонах Росії та Східної Європи. Іноді його називають прісноводною тріскою, так як він єдиний прісноводний представник цього загону.

М’ясо у миня дуже смачне, не пісне. Миня запікають цілком і смажать порційно, готують з його м’ясом пироги й пиріжки, різні закуски. З цієї риби виходять прекрасні биточки, тюфтельки і котлети. Хороший минь і в вусі. Причому настільки, що це блюдо не раз згадувалося в художніх творах минулих століть. Наприклад, у повістях Салтикова-Щедріна та деяких оповіданнях Чехова.

Єдиним недоліком риби є наявність дуже дрібної луски, яку важко очистити. З-за подібної особливості, в деяких рецептах «дикої» юшки миня закладають у котел неочищеним, тобто, прямо в лусці.

Юшка з миня класична

Старовинний і самий на даний момент відомий і поширений рецепт супу з будь-якого виду риби. В старих книгах ще зустрічалося таке поняття, як «кріпити» юшку. Це означало, що за пару хвилин до готовності в кипляче вариво вливали чарку горілки. За цей час алкоголь встигав випарується, а страва набувало пікантний присмак.

У списку інгредієнтів горілка не наведено, тому право експериментувати чи ні, залишається за кулінаром.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Минь в стейках – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 цибулина.
  • Петрушка свіжа – 50 р.
  • Морква — 1шт.
  • Коріння петрушки – 2-3 шт.
  • Сіль і улюблені спеції за смаком.
  • Духмяний перець в горошинах.
  • Лавровий лист.
  • Вода – 1 л.

Приготування:

  • Закип’ятити воду, покласти в неї великі стейки миня, лавровий лист і цілі горошини запашного або чорного перцю.
  • Ріпчасту цибулю нашаткувати дрібним кубиком, білі коріння – довгою соломкою, моркву – пятачками. Зелень петрушки дрібно порубати.
  • Варити до напівготовності, потім додати до риби свіжі овочі.
  • Посолити і приправити суп по своєму смаку.
  • Як тільки овочі будуть зварені, страва готова.
  • Подавати з січеною зеленню петрушки, поклавши в кожну тарілку по стейку миня.
  • Дивіться також:  Гур'євська каша

    Юшка з миня роздільна з потрохами

    Вариться з додаванням рибної дрібниці – «різношерстої» видобутку, словленной на риболовлі. При її відсутності суп теж вийде дуже смачним, але тоді потрібно буде стежити за тим, щоб з кісток і потрухів зварився насичений бульйон. Для цього потрібно або збільшити кількість риби в закладці, або зменшити кількість рідини.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Тушка миня цільна – 1 кг.
    • Рибна дрібниця – 300 р.
    • Рис – 50 р.
    • Щавель (або шпинат) – 400 р.
    • Морква – 1 шт.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.

    Приготування:

  • Тушку миня випатрати, панчохою зняти з неї шкіру, відрубати голову і хвіст, филетировать. Молоки і печінка відкласти в сторону. З голови видалити зябра і очі.
  • З плавників, голови, кісток, шкіри і хвоста зварити бульйон зі спеціями, потім процідити. Всі компоненти бульйону викинути.
  • Бульйон поставити на невеликий вогонь, всипати в нього рис і покласти шматочки печінки і молок.
  • Філе миня нарізати на великі шматки і злегка обсмажити в рослинній олії. До нього ж додати крупно натерту моркву.
  • Коли морква віддасть маслу свій колір, всипати в сковороду крупно нарізаний щавель. Овочі не потрібно готувати на сильному вогні, вони повинні лише трохи потушиться в маслі.
  • Як тільки щавель «схопиться» і стане м’яким, весь вміст сковороди перекласти в суп.
  • Варити до готовності рису.
  • Подавати юшку гарячої, з чорним хлібом, тостами або грінками.
  • Юшка з миня густа з часником

    Більшість рибних супів дуже рідкі, тут же представлений варіант з густою юшкою на основі білого соусу.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Минь в стейках – 6 шт.
    • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
    • Морква – 1 шт.
    • Часник – 5 зубків.
    • Розмарин – гілочка.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Кінза або петрушка свіжа – 50 р.
    • Вершки – 50 мл
    • Яйця курячі або перепелині – 2 шт. або 8 шт. відповідно.
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.
    • Вода – 1,5 л.
    Дивіться також:  Борщ з квашеною капустою

    Приготування:

  • Стейки залити водою і поставити на вогонь.
  • Яйця курячі відварити і натерти на крупній тертці.
  • Кінзу або петрушку порубати.
  • Морква нашаткувати соломкою або кубиками, всипати в каструлю до риби.
  • Зубки часнику розтерти в ступці або пропустити через чеснокодавку.
  • У сковороді розтопити вершкове масло і добре прогріти в ньому гілочку розмарину. Коли пряна трава віддасть маслу всі свої аромати, додати в нього часникове пюре.
  • Через хвилину поступово всипати в сковороду всю пшеничне борошно і обсмажити її до золотистого кольору. Влити 50 мл нежирних вершків, добре перемішати і весь вміст перекласти в каструлю з юшкою.
  • Варити до готовності риби.
  • Подавати, поклавши в кожну порційну тарілку по шматку риби і присипавши тертими яйцями і рубаною зеленню.
  • Також до страви підійдуть грінки з білого хліба.