Юшка з сома

bcf3320e989efd313b0376d4d02a34fc Юшка з сома

Звичайний сом належить до числа найбільших прісноводних хижих риб, поширених на території Росії. Його маса може досягати до 4 центнерів, а довжина тіла – до 5 м. Сплутати цього здорованя з іншою рибою не вийде, настільки у нього ефектна і запам’ятовується зовнішність. Його характерні вуса і шикарний хвіст (плесо), в якому він накопичує жир, явно виділяють його серед інших водних мешканців.

Великий сом є бажаною здобиччю для кожного рибалки. Це цілком закономірно, адже його м’ясо відрізняється високою жирністю, багатим мінеральним і вітамінним складом, дуже ніжним і м’яким смаком з солодкуватою нотою. У ньому практично немає кісток, що особливо актуально для любителів великих стейків, не бажаючих вишукувати в них жорсткі костисті «прутики». Завдяки своєму складу і малій кількості сполучної тканини, набагато легше засвоюється м’ясо сома, на відміну від інших видів риб.

Сома смажать і тушкують, варять на його основі дуже ситні супи. Юшка з сома може вийти смачною і без обсмажування продуктів.

Юшка з сома класична

Готується, як і більшість рибних бульйонів. З додаткових інгредієнтів – тільки спеції, цибуля і ароматні коріння. Виходить гострим за рахунок перцю чилі. До речі, стручки перцю бажано попередньо спробувати, так як їх гострота буває різною. Часом навіть маленький перчик робить страву практично повністю неїстівним.

Інгредієнти на 3 л. юшки:

  • Сом масою 1,5 кг.
  • Селера кореневої – 1 великий корінь.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Чорний і запашний перець в горошинах.
  • Лавровий лист.
  • Перець чилі свіжий – 1 стручок.
  • Вода – 2,5 л.
  • Сіль і улюблені спеції за смаком.
  • Зелень петрушки або кінзи свіжа.

Приготування:

  • Випатрати і обробити сома. Вирізати зябра. Голову розрубати на кілька частин. Голову і плавники скласти в каструлю, додати спеції і зварити насичений бульйон. Процідити його і знову поставити на плиту. Тельбух викинути.
  • Частину тушки филетировать. Філе розділити на шматки товщиною 1.5 – 2 см і додати в суп.
  • Цибулю дрібно нашаткувати і пасерувати в вершковому маслі до прозорості, перекласти в юшку.
  • Порубати зелень і нашаткувати кільцями перець чилі (без насіння).
  • Селера очистити і нарізати великим кубиком, всипати в каструлю, разом з чилі і зеленню.
  • Варити до готовності риби і відразу зняти з вогню.
  • Подавати з чорним хлібом.
  • Дивіться також:  Як приготувати грибний суп

    Юшка з сома з вином

    Своєрідний симбіоз традиційної російської і французької кухонь. Замість традиційної чарочки горілки тут використовується біле сухе вино. Рис для страви треба брати на кашу, тобто, добре разваривающийся і дає густий крахмалистый бульйон. Його кількість потрібно варіювати за своїм смаком. В ідеалі, повинен вийти густий суп з «юшкою», але ніяк не суп-пюре. Також рис можна поміняти на картоплю.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Порційні шматки сома – 4 стейка.
    • Рис круглий – 100-150 р.
    • Зелень сушена (базилік, петрушка) – по 1 ст. л.
    • Цибуля-порей – 1 стебло.
    • Масло рослинне або вершкове – 50 г.
    • Вино біле сухе – 80 мл
    • Чорний мелений перець.
    • Мускатний горіх.
    • Розмарин або чебрець.
    • Вода – 1,5 л.
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.

    Приготування:

  • Стейки цілком покласти в воду і поставити каструлю на середній вогонь. Рис перебрати і промити і додати до риби. Посолити, додати улюблені спеції.
  • У сковороді розігріти олію і прожарити в ньому гілочку розмарину. Видалити її. В отриманому ароматній олії обсмажити до м’якості тонкі півкільця цибулі-порею.
  • Потім обсмажену цибулю, поперчити, приправити тертим мускатним горіхом, сушеної зеленню. Витримати одну або дві хвилини і залити вміст сковороди білим вином. Тримати на невеликому вогні, щоб вино майже выпарилось, але нічого не підгоріло.
  • Зварені стейки викласти на тарілку і обробити видалити кістки і шкіру. Філе залишити великими шматками.
  • Рис в каструлі повністю подрібнити заглибним блендером. Повернути шматки філе в суп. Туди ж перекласти приготовану винно – цибульну заправку.
  • Залишити на вогні ще пару хвилин і зняти з плити.
  • Юшка з сома розсільна з крупкою

    По суті, це рідкий рибник з будь дрібної крупою, начебто пшона, пшеничного або кукурудзяного крупи.

    Дивіться також:  Борщ з квашеною капустою

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Стейки сома – 4 шт.
    • Крупка пшеничне – 100 р.
    • Розсіл огірковий – 1 ст.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Кріп сушений – 1 ст. л.
    • Часник – 2 зубки.
    • Морква – 1 шт. дрібна.
    • Огірки мариновані – 3-4 шт.
    • Вода – 1,5 л.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Бульйонна приправа або каррі.
    • Сіль і улюблені спеції за смаком.

    Приготування:

  • Залити стейки водою і поставити на середній вогонь, додавши всі улюблені спеції.
  • Як тільки вода закипить, всипати приблизно 2/3 склянки промитої крупи.
  • Моркву і ріпчасту цибулю нашаткувати дуже дрібним кубиком і злегка спасерувати в олії. Додати в суп.
  • Варити юшку до готовності стейків. Дістати їх з супу і розібрати на шматочки без кісток і шкіри. Повернути в каструлю.
  • Огірки очистити від шкірки, натерти на тертці і покласти в блюдо. Туди ж влити проціджений розсіл.
  • Посилити вогонь, щоб вуха покипела пару хвилин. Потім розчавити в каструлю зубки часнику і всипати сушений кріп.
  • Зняти з плити і залишити настоятися близько 15 хвилин.
  • Подавати гарячим.