Юшка з сьомги

8eae1b0ecacce950d53a3518976b0790 Юшка з сьомги

Ніжно-рожева м’якоть сьомги – це вишуканий делікатесний продукт, що містить дуже багато життєво важливих для людського організму речовин. Супи на основі цієї породи риби виключно поживні і смачні, адже крім багатого вітамінного і мінерального складу, сьомга має ще і чудовий смак.

Готувати юшку можна з самих різних частин риби. З філе виходить дуже ніжний бульйон з крапельками рожевого навару, з більш «бюджетних» частин – голови, хвости і теши (обрізків з черева) готують дуже калорійні супи, так як ці компоненти містять дуже багато жиру.

Вуха проста з голови

Хоча закріплений за сьомгою статус делікатесу і зобов’язує поєднувати її з не менш вишуканими приправами і рідкісними інгредієнтами, в цьому рецепті юшки не знайдеться нічого незвичайного, тільки рядові картоплю, моркву і цибулю. Тим не менш, вуха виходить дуже наваристою і апетитною, адже саме риба і визначає її смак.

Важливо! Для юшки береться голова сьомги, яка після теши є самої жирної її частиною. Тому використовувати в супі інші види жирів (вершкове або рослинне масло при пассировке) небажано. І цибулю, і моркву закладаються в каструлю сирими.

Інгредієнти на 3 л. супу:

  • Голова сьомги – 1 шт.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. або
  • Цибуля зелена пір’ям – 30 р.
  • Лавровий лист, горошини чорного і запашного перцю або суміш перців.
  • Сушений кріп, орегано або базилік, приправа каррі, сіль за смаком.
  • Вода – 2,5 л.
  • Яйце куряче, перепелине – ½ або 1 шт. відповідно.

Приготування:

  • Голову сьомги добре промити, очистити від залишків луски і поставити варитися на середньому вогні близько півгодини.
  • У каструлю відразу помістити лавровий лист і суміш перців горошком, загорнуті в шматочок марлі.
  • Як тільки голова сьомги буде майже готова, всипати в суп крупно нарізані овочі, порошкові спеції (сушений кріп, орегано, базилік, карі для кольору), сіль.
  • Витягнути марлевий мішечок з цілими прянощами. Варити 10 хвилин.
  • Голову сьомги розібрати від кісток і розділити на порційні шматочки.
  • Подавати з половинкою яйця.
  • Дивіться також:  Суп з квасолею

    Молочна юшка з сьомги та морепродуктів

    Дієтологами не завжди вітається зміст в одній страві молочних продуктів і дарів моря. Існує думка, що це дуже важке поєднання для шлунка. Однак практика північних народів Росії (молочний борщ зі снетками) і більшості азіатських націй (суп том ян) свідчить про те, що воно помилково, а такі страви не тільки корисні, але і дуже смачні.

    Запропонований рецепт ухи з сьомги є своєрідною російської варіацією китайських і в’єтнамських супів з морепродуктів. Тут замість кокосового молока використовується звичне коров’яче або вершки, замість морської дорада і рідкісних молюсків – наша улюблена сьомга, мідії, дрібні креветки або кальмари.

    На кожен день готувати таку страву невигідно, так як для нього потрібні стейки сьомги, а не хвости, голова або тішачи. Стейки володіють меншою жирністю, тому при додаванні калорійних вершків смак супу виходить збалансованим. Якщо придбати філе немає можливості, то можна брати і голову риби, але від неї використовувати для бульйону тільки «комір» з м’ясом.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Стейк сьомги середнього розміру – 1 шт.
    • Картопля – 1 шт.
    • Селера кореневої – 50 р.
    • Селера листова – 50 р.
    • Цибуля червоний – 1 шт.
    • Креветки варено-морожені – 50 р.
    • Мідії варено-морожені – 50 р. або
    • Кальмари свіжі – 50 р.
    • Вершки 10 або 20 % жирності – 200 мл
    • Вода – 1 л.
    • Куркума або каррі – 1 ч. л.
    • Сіль, лавровий лист і запашний горошок, інші спеції за смаком.

    Приготування:

  • Закип’ятити воду, підсолити, додати куркуму або каррі для додання бульйону золотистого кольору, лавровий лист і горошини запашного перцю. Відварити в приправленою воді стейк сьомги.
  • Відкласти готове філе на тарілку, вибрати кістки, обробити на порційні шматки.
  • Картопля і корінь селеру нарізати кубиками, червоний лук – тонкими півмісяцями. Креветки і мідії залишити як є. Якщо використовуються кальмари, то їх очистити і нашаткувати смужкою.
  • Всі овочі і морепродукти всипати в рибний бульйон і варити на повільному вогні.
  • Як тільки всі компоненти супу будуть готові, повернути в нього оброблену сьомгу, влити вершки або молоко, покласти крупно порізану зелень селери. Досолити і приправити за смаком.
  • Варити 5 хвилин, після чого зняти з плити.
  • Подавати із зеленню і сиром.
  • Дивіться також:  Суп з фрикадельками

    Юшка з сьомги Рибне асорті

    Для цього супу можна брати будь-яку річкову і морську рибу, навіть найдешевшу. Зазвичай потрібно 3-4 виду, включаючи сьомгу. Благородна червона риба змінює смак супу до невпізнання. Навіть якщо зварити таку юшку з додаванням рядового хека або минтая, вона вийде дуже смачною і апетитною.

    Дрібненьку річкову рибу деякі «професіонали» варять прямо в лусці, але краще не експериментувати.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Набір для ухи з сьомги – 300-400 р.
    • Риба дрібна річкова – 200 р.
    • Тріска – 200 р.
    • Картопля – 1-2 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Цибуля – перо або ріпчаста – 1 шт. або 50 г зелені.
    • Вершкове масло – 1 ст. л.
    • Рис довгозерний – 50 р.
    • Вода – 2,5 л.
    • Сіль, спеції за смаком.

    Приготування:

  • У киплячу волу додати спеції, великі шматки сьомги і тріски, річкову рибу цілими тушками.
  • Через 10 хвилин додати до бульйону нарізану кубиками картоплю і промитий довгозерний рис. Продовжувати варіння на середньому вогні.
  • Крупно нарізані цибулю і моркву пасерувати в невеликій кількості вершкового масла і потім ввести в суп.
  • Після додавання всіх компонентів спробувати суп, досолити і приправити за смаком.
  • При подачі в кожну тарілку покласти по цілої тушки річкової риби, шматку тріски і сьомги. Присипати вуха свіжої або сушеної зеленню.