Запіканка з брокколі

171376b09a6e1a98c6c3e8ae34f9f9ae Запіканка з брокколі

Брокколі – різновид капусти, у якої в їжу вживається велике зелене суцвіття, що складається з щільно притиснутих один до одного нерозпустилися бутонів. Головною родзинкою броколі багато дієтологи називають надзвичайно великий вміст білка, який у перерахунку на 100 р. чистої маси навіть більше, ніж в яловичині. Це дозволяє фахівцям сміливо називати її незамінним продуктом у дієтичному і вегетаріанському харчуванні.

Крім білка в капусті чимало вітамінів А, С і К, таких мікроелементів як калій, магній, фосфор, залізо. Вітаміни розпадаються при інтенсивній тепловій обробці, тому брокколі найчастіше готують на пару або у воді, а також запікають.

Запіканки з брокколі – смачні і ніжні страви, які зберігають в собі всю користь цієї незвичайної капусти. Делікатесний овоч чудово поєднується з усіма видами морепродуктів, м’яса і грибів, тому і рецепти запіканок містять у собі найрізноманітніші інгредієнти на будь-який смак.

Нижче запропоновано кілька простих і доступних рецептів страв з брокколі.

Запіканка «Хвилинка» з брокколі

Найпростіший варіант запіканки із зеленої капусти.

Список інгредієнтів:

  • Броколі свіжа – 1 кг
  • Сир – 200 р.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Молоко – 250 мл
  • Сіль.
  • Суміш спецій для овочів.
  • Чорний перець.
  • Масло рослинне – 30 мл

Спосіб приготування:

  • Злегка розігріти рослинне масло і обсмажити в ньому невеликі шматочки капусти брокколі. При використанні замороженого продукту, обсмажувати потрібно до повної готовності, але, не допускаючи повного розм’якшення шматочків.
  • Як тільки овочі підрум’яняться, відставити сковороду в сторону.
  • Дрібно натерти сир. У блендері збити молоко, тертий сир, спеції і пшеничне борошно.
  • Залити цією густою масою остуженную брокколі і поставити сковороду в духовку для запікання на 15-20 хвилин при 200 градусах. Маса повинна покривати шматочки капусти, але при цьому не заливати все простір повністю.
  • Вегетаріанська запіканка з брокколі і картоплі

    Дуже смачне поєднання розсипчастого картоплі і ніжних суцвіть брокколі. Час приготування овочів сильно різниться. Шматочки капусти запекутся буквально за 15 хвилин, а щоб отримати м’який картоплю доведеться витратити більше півгодини. Тому в страві використовується картоплини, відварені до напівготовності, або сирої овоч відразу натирається на тертці.

    Дивіться також:  Жульєн з мовою і грибами

    Список інгредієнтів:

    • Картопля – 500 р.
    • Броколі – 500 р.
    • Вершки 10 % — 200 мл
    • Сир твердий – 250 р.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Сіль.
    • Мускатний горіх.
    • Чорний перець в горошинах.
    • Лавровий лист.
    • Масло вершкове.

    Спосіб приготування:

  • Протягом 10-15 хвилин відварити бульби картоплі (до напівготовності). Вінок броколі розібрати на великі шматочки і бланшувати їх у крутому солоному окропі.
  • На малому вогні підігріти вершки, додавши в них лавровий лист, мускатний горіх, сіль і горошини чорного перцю.
  • На дрібному сирному профілі натерти весь шматок твердого сиру.
  • Відцідити вершки від спецій і остудити. Якщо вершки залишаться гарячими, то в них завариться борошно і розплавиться сир.
  • Розмішати в них ложку пшеничного борошна і додати половину тертого сиру.
  • Шматочки картоплі і брокколі залити вершковою основою і поставити посуд в духову шафу.
  • Форму змастити вершковим маслом. Температура запікання 180-190 градусів. Час – близько 30 хвилин.
  • За 10 хвилин до кінця присипати поверхню запіканки залишилися сиром. Коли на поверхні з’являться рум’яні «піки», страва готова.
  • За смаком, подавати в гарячому або холодному вигляді.
  • Запіканка з брокколі і курки

    Це запіканка складається з дрібно порубаних шматочків капусти і курки, смажених помідорів і цибулі, зроблена під сирною шапкою.

    Список інгредієнтів:

    • Куряче м’ясо (грудинка, стегенце) – 500 р.
    • Цибуля – 2-3 шт.
    • Помідори дрібні – 500 р.
    • Броколі – 500 р.
    • Сир – 250 р.
    • Томатна паста – 2 ст. л. без гірки.
    • Петрушка свіжа – 50 р.
    • Часник – 2 зубки.
    • Сметана або вершки – 200 р.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л. без гірки.
    • Гірчиця – 2 ч. л.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Масло рослинне – 50 мл
    Дивіться також:  Стейк зі свинини

    Спосіб приготування:

  • Капусту броколі розібрати на дрібні шматочки. Куряче м’ясо нарізати маленькими кубиками.
  • Нашаткувати кубиками ріпчасту цибулю і обсмажити його на рослинному маслі до прозорості. Лук повинен бути сухим, без надлишку жиру.
  • У час, що залишився після цибулі масло розчавити два зубчики часнику і на сильному вогні цілком швидко обсмажити дрібні помідори.
  • Змішати разом помідори, цибуля, брокколі і м’ясо. Рівномірно розподілити по змащеного олією деку або форми для запікання.
  • Дрібно натерти сир і вершкове масло злегка підморожене.
  • В чаші блендера збити томатну пасту, сметану (вершки), сир, вершкове масло і гірчицю, свіжу петрушку, сіль, борошно і спеції.
  • Залити цією густою масою овочі і поставити в духову шафу для запікання. Час приготування близько 30-40 хвилин при 180 градусах.
  • Запіканка з брокколі з фаршем і квасолею

    Дуже ситне блюдо, повністю заміняє собою комплексний обід. Замість зернової квасолі можна використовувати спаржеву або молоду стручкову (овочеву).

    Список інгредієнтів:

    • Свіжа капуста брокколі – 800 р.
    • Фарш свино-яловичий або свинина/курка (50 на 50) – 400 р.
    • Квасоля червона або біла – 340 р. (1 банку).
    • Часник – 6 зубчиків.
    • Перець чилі за смаком.
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Майонез або вершки – 250 мл
    • Сир – 250 р.
    • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
    • Борошно – 1 ст. л. без гірки.

    Спосіб приготування:

  • Розігріти рослинне масло і розчавити в нього 2-3 зубчики часнику. В ароматизованих маслі до хрусткої скоринки обсмажити консервовану квасолю.
  • Додати до неї дрібно нашатковану цибулю. Коли він стане прозорим, страву можна класти фарш.
  • Перемішати компоненти, добре посолити і поперчити. Покласти до них дрібні суцвіття свіжої капусти брокколі.
  • Обсмажити до напівготовності. Під час приготування, сковороду не накривати кришкою, щоб маса залишилася сухою і не тушкувалась.
  • Перекласти основу для запіканки у форму змащену маслом.
  • Дрібно натерти сир, змішати його з вершками або майонезом, борошном, спеціями, тиском часником (3-4 зубчики).
  • Залити соусом м’ясо з овочами і запекти при 190 градусах протягом 20-30 хвилин.
  • Дивіться також:  Плов в мультиварці

    Запіканка з брокколі, шинки та цвітної капусти

    Яскраве і смачне блюдо відмінно підходить для обідів на кожен день і для прикраси святкового столу.

    Список інгредієнтів:

    • Брокколі заморожена – 300 р.
    • Червоний цибуля – 150 р. (1-2 шт.)
    • Капуста цвітна заморожена – 300 р.
    • Кукурудза цукрова – 100 р.
    • Сухарі панірувальні – 400 р.
    • Сир – 200 р.
    • Молоко вищої жирності – 250 мл
    • Петрушка свіжа або кріп – 50 р.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л. з гіркою.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Шинка – 200 р.
    • Смужки бекону – 6 шт.

    Спосіб приготування:

  • До стану напівготовності відварити в підсоленій воді брокколі і цвітну капусту.
  • Пасерувати до прозорості цибулю, обсмажити великі кубики шинки.
  • Окремо до стану хрустких ламкого чіпсів посмажити скибочки бекону або грудинки.
  • Збити разом молоко, терте вершкове масло, спеції, свіжу зелень, половину сухарів і пшеничне борошно.
  • Шарами викласти шматочки броколі, цибулі та шинки, цвітної капусти. Всі овочі залити густим вершковим соусом.
  • Зверху щедро присипати сумішшю тертого сиру, зламаного бекону і панірувальних сухарів.
  • Запекти в протягом 30-40 хвилин при температурі 180-190 градусів.
  • Подавати в гарячому вигляді.