Запіканка з фаршем і картоплею

d2933352b6620f1d57afe65e5887c9b5 Запіканка з фаршем і картоплею

Запіканка, без сумніву, є одним з найулюбленіших страв домашньої кухні. Приготувати її можна з чого завгодно. Ми ж пропонуємо порадувати домашніх ситним і оригінальним вечерею – запіканкою з фаршем і картоплею.

Запіканка з фаршем і картопляним пюре

Дуже ситна і дуже-дуже смачна запіканка виходить, якщо поєднати картопляне пюре з фаршем і цибулею. Фарш краще брати або зробити самому з рівних частин яловичини і свинини – тоді смак страви буде просто чудовим!

Інгредієнти:

  • Картопля – 700 р.
  • Свино-яловичий фарш 0.5 кг.
  • Твердий сир – 150 р.
  • Яйця – 3 шт.
  • Борошно – 3 ст. л.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Панірувальні сухарі – 30 р.
  • Рослинна олія
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування:

Спочатку приготуйте звичайне картопляне пюре. Для цього картоплю почистіть, помийте, поріжте на шматочки і викладіть в каструлю з холодною водою. Поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть до м’якості картоплі. Далі воду злийте, картопля посоліть і потовчіть в пюре.

Залиште пюре на 10 хвилин охолонути, а потім вибити в нього 3 яйця. Ретельно вимісіть ложкою або віночком.

Також висипте в картопляну масу борошно, знову розмішайте. Відкладіть пюре в бік і займіться приготуванням начинки.

Цибулину очистіть, дрібно наріжте і викладіть в гарячу сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Смажте на середньому вогні до рум’яного кольору (приблизно 3-5 хвилин), не забувайте перемішувати.

Далі викладіть до цибулі фарш, добре розмішайте лопаткою і смажте ще 10 хвилин, перемішуючи, щоб просмажене м’ясо з усіх боків. Під час приготування посоліть, поперчіть. Можете також по закінченні часу накрити сковороду кришкою і кілька хвилин згасити фарш з цибулею.

Підготуйте форму для запікання (краще взяти високу), змастіть її рослинним маслом і посипте панірувальними сухарями.

Дивіться також:  Рагу зі свинини

Розподіліть рівним шаром по дну половину всього картопляного пюре. Зверху посипте частиною тертого сиру, а потім викладіть фарш з цибулею. Знову посипте тертим сиром і «накрийте» залишилися картопляним пюре. Розрівняйте поверхню запіканки ложкою і змастіть зверху сметаною.

Надішліть форму для запікання в розігріту до 200 градусів духовку. Готуйте приблизно 40 хвилин, орієнтуючись на рум’яний верх запіканки. Готову запіканку трохи остудіть, наріжте на порційні шматочки і подавайте до столу.

Картопляна запіканка з курячим фаршем і яйцем

Запіканки з картоплею бувають різними – і зараз ви в цьому переконаєтеся. По наступному рецепту картопля потрібно натерти на тертці і змішати з тертим вареним яйцем. Смакота, я вам скажу, незвичайна!

Інгредієнти:

  • Картопля – 6 шт.
  • Яйце – 1-2 шт.
  • Курячий фарш – 300-400 р.
  • Сир твердий – 100 р.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком
  • Солодка мелена паприка – за смаком

Спосіб приготування:

Картопля очистіть, ретельно помийте, а потім натріть на крупній тертці.

Яйця відваріть круто (нехай покипить у воді 7-10 хвилин), охолодіть, очистіть від шкаралупи і теж натріть на крупній тертці. Змішайте яйця і картоплю. Все посоліть і поперчіть.

Курячий фарш викладіть в миску.

Твердий сир натріть на крупній тертці. Всипте частина сиру в фарш, додайте сіль і перець за смаком. Гарненько вимісіть м’ясну масу руками.

Підготуйте форму для запікання, змастіть її рослинним маслом. На дно викладіть половину всього тертої картоплі з яйцем. Зверху рівним шаром змастіть столовою ложкою майонезу.

Поверх майонезу викладіть фарш з сиром.

Потім покладіть другу половину тертого картоплі з яйцем і знову рівномірно змастіть майонезом.

На майонез висипте залишився тертий сир, зверху посипте меленою паприкою.

Духовку нагріти до 190 градусів. Відправте в неї нашу запіканку на 35-40 хвилин. Верх готової запіканки повинен бути золотистим.

Дивіться також:  Шашлик з горбуші

Картопляна запіканка з фаршем і овочами

У сезон овочів можна просто і швидко приготувати цілком бюджетну, але при цьому дуже смачну і ситну запіканку. Не бійтеся експериментувати: взявши за основу цей рецепт, ви можете міняти інгредієнти, при цьому щораз отримуючи нове оригінальне блюдо.

Інгредієнти:

  • Свино-яловичий фарш – 200 р.
  • Картопля – 300 р.
  • Баклажан – 200 р.
  • Помідор – 1-2 шт.
  • Оливки без кісточок – за смаком
  • Сир твердий – 150 р.
  • Сметана – 2-3 ст. л.
  • Майонез – 2-3 ст. л.
  • Часник – 2 зубчики
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Картоплю почистіть, помийте і наріжте нетовстими кружечками (товщина – приблизно 5 мм).

Баклажан очистити від шкірки, промийте і теж наріжте кружечками. Складіть шматочки на тарілку, трохи посоліть і залиште на 15 хвилин, щоб вони пустили сік.

Свіжий фарш викладіть в миску, злийте зайву вологу з кров’ю, посоліть і поперчіть. Добре вимісіть.

Глибоку форму для запікання змастіть рослинною олією (не тільки дно, але і стінки). На дно викладіть шар картопляних кружечків (половину картоплі залиште на потім), трохи посоліть і поперчіть. Зверху покладіть баклажани.

Наступний шар – фарш. Викладіть його ложкою і рівномірно розрівняйте.

На фарш викладіть порізані кружечками оливки без кісточок. Оливок не знадобиться багато, хоча, якщо ви їх дуже любите, можете зробити шар оливок товстіший.

Помідори промийте, поріжте кружечками і викладіть їх поверх оливок в один шар. Посоліть і накрийте запіканку ще одним шаром картоплі.

Зверху запіканку слід залити заливкою. Для того, щоб її приготувати, вилийте в маленьку мисочку сметану і майонез, видавіть з допомогою преса часник і трохи посоліть. Розмішайте і вилийте суміш поверх запіканки, розподіляючи її максимально рівномірно.

Дивіться також:  Котлети без яєць

Надішліть лист з запіканкою в духовку, розігріту до 190-200 градусів. Запікайте 30 хвилин. Потім витягніть, посипте тертим сиром і поверніть блюдо в гарячу духовку на 5-7 хвилин.

Запіканка з фаршем, картоплею і грибами в горщиках

М’ясо, картопля та гриби – ідеальне поєднання для смачної і ситної вечері. Спробуйте приготувати в горщиках цю запіканку і вона неодмінно стане одним з ваших улюблених страв.

Інгредієнти:

  • Картопля – 600 р.
  • Фарш (будь-який) – 400 р.
  • Печериці – 300 р.
  • Цибуля ріпчаста – 100 р.
  • Твердий сир – 150 р.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Рослинна олія

Спосіб приготування:

Цибулю очистіть, дрібно наріжте і викладіть в глибоку гарячу сковороду з рослинним маслом. Смажте, помішуючи, приблизно 5 хвилин, щоб цибуля стала золотистим.

Потім викладіть до цибулі фарш, добре розмішайте і розбийте лопаткою грудочки. Смажте разом близько 15 хвилин, не забуваючи час від часу перемішувати.

Тим часом печериці промийте, при необхідності їх злегка очистіть. Наріжте гриби пластинками, по закінченні часу додайте їх в сковороду до фаршу і цибулі. Посоліть, перемішайте і смажте разом 5-7 хвилин.

Картопля очистіть, поріжте не тонкою соломкою. Викладіть картоплю в окрему сковороду з рослинним маслом, посоліть і смажте на середньому вогні до золотистої скоринки.

Приготуйте порційні горщики або форму для запікання. Змастіть стінки і дно рослинним маслом.

На дно покладіть половину фаршу з цибулею і грибами. Потім викладіть всю картоплю. Поверх нього знову покладіть шар фаршу. Змастіть його поверхню майонезом і посипте тертим сиром.

Розігрійте духовку до 180-190 градусів. Надішліть горщики або деко готуватися в духовку на 25 хвилин. Запіканка готова!