Запіканка з гарбуза

fc45f03fbae6a0249c8490e872e0d7da Запіканка з гарбуза

У среднестатическом російською меню рідко зустрінеш страви на основі гарбуза. Найпоширеніші з них – це гарбузовий сік і рисова або пшоняна каша з додаванням її м’якоті. Між тим, ця культура є справжньою скарбницею, в якій протягом всієї зими практично в незмінному вигляді знаходяться речовини, щодня необхідні людському організму.

У м’якоті гарбуза дуже багато каротину (вітаміну А), який впливає на настрій, обмінні процеси, а також на стан очей, шкіри і волосся. Високий відсоток вмісту калію і заліза допомагає підтримувати тонус серцево-судинної системи, а велика кількість вітамінів С і D стимулюють імунні сили.

Незважаючи на всю свою користь, в чистому вигляді гарбуз подобається далеко не кожному. Пом’якшити і розбавити смак корисного і солодкого овоча можна, приготувавши запіканку з гарбуза. В залежності від рецепту вона служить другим блюдом, холодною закускою або десертом.

У її склад входять різні інгредієнти. Солодку культуру поєднують з сиром, рисом, картоплею, сорго, сухофруктами, м’ясом і зеленню, грибами і яйцями. Скріплюють компоненти запіканки зазвичай вершковий соус, сирна або яєчна заливка.

Запіканка з гарбуза з куркою і горошком

Поживна страва для щільного обіду. Замість свіжого горошку береться консервований продукт або цукрова кукурудза.

Список інгредієнтів:

  • Гарбуз – 200 р.
  • Картопля – 200 р.
  • Куряче (індиче) філе – 200 р.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Петрушка свіжа – 20 р.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Горошок зелений – 100 р.
  • Сухарі панірувальні – 100 р.
  • Сир будь – 200 р.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Вершки питні – 200 мл
  • Перець.
  • Сіль.
  • Інші спеції за смаком.
  • Борошно пшеничне – 1-2 ч. л. з гіркою.

Спосіб приготування:

Дивіться також:  Десерт зі сметани та желатину
  • Окремо відварити куряче філе, картопля. Куряче філе нарізати товстою соломкою, картоплю натерти на найбільшому профілі.
  • Гарбуз очистити і порізати кубиком. Дрібно порубати петрушку і ріпчасту цибулю.
  • На сковороді розтопити кілька ложок вершкового масла і обсмажити в ньому до м’якості гарбуза і ріпчасту цибулю. Поперчити масу і посолити.
  • Натерти сир. Змішати його з яйцями, вершками і чайною ложкою пшеничного борошна. Заливку добре посолити і поперчити.
  • Бланшувати в окропі зелений горошок. Змішати разом курку, гарбуз з цибулею, бланшований горошок, зелень і тертий картопля.
  • Форму для запікання змастити будь-яким маслом (жиром) і ретельно обсипати сухарями. Викласти основ запіканки і залити її підготовленої яєчно-сирною сумішшю.
  • Зверху щедро присипати панірувальними сухарями.
  • Запікати при 180 градусах протягом 30-40 хвилин.
  • Запіканка з гарбуза і пшона

    Прекрасне блюдо для легкої дієти або дитячого меню. Якщо калорії не так вже й важливі, то вершки питні можна поміняти на банку згущеного молока. Завдяки йому на поверхні з’явиться апетитна коричнева скоринка з подпалинками.

    Спосіб приготування:

    • Пшоно – 250 р.
    • Гарбуз – 200 р.
    • Курага – 100 р.
    • Борошно – 1 ст. л.
    • Мед або цукор – 2-3 ст. л.
    • Вершки – 200 мл
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Сухарі панірувальні – 150 р.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Відварити пшоно до готовності. Добре злити воду.
  • Курагу замочити в гарячій воді (не киплячою), перебрати і нарізати по можливості дрібним кубиком.
  • Порізати кубиками гарбуз і стушкувати її на вершковому маслі разом з курагою. Додати туди меду або цукру.
  • Вершки змішати з сухарями і борошном. Якщо використовується згущене молоко, то сухарі, цукор для гарбуза і борошно не потрібні.
  • Змішати разом пшоно, гарбуз з курагою. Викласти в посуд для запікання, змащену маслом і ретельно обсипану сухарями.
  • Залити основу запіканки вершками, не доходячи до її поверхні близько сантиметра. Якщо береться згущене молоко, то його просто розподіляють по верху і дають вбратися. Тоді при запіканні замість легкої рум’яної скоринки утворюється апетитний карамельний «наст».
  • Запекти страву при 180 градусах. Розрахунковий час запікання – приблизно 40 хвилин.
  • Дивіться також:  Варення з бананів

    Запіканка з гарбуза і брокколі

    Саме даний дієтичне блюдо на всі випадки життя. Його можна доповнити яєчнею або курячою відбивною.

    Список інгредієнтів:

    • Гарбуз – 200 р.
    • Сухарі панірувальні – 100 р.
    • Олія рослинна (вершкове масло ) – 50 мл або р.
    • Брокколі – 200 р.
    • Сир – 100 р.
    • Сіль.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Ріпчаста цибуля – 100 р.
    • Молоко – 100 мл
    • Перець.

    Спосіб приготування:

  • Розібрати капусту брокколі на рівні за розміром гілочки. Відварити невеликі суцвіття броколі до м’якості в підсоленій воді. Проста бланшировка в цьому випадку не підійде, так як капуста довго залишається жорсткою і може не пропектися в духовці.
  • Очищену гарбуз нарізати кубиками, цибулю нашаткувати півкільцями. Пасерувати в олії до напівготовності.
  • Сир дрібно натерти і змішати з молоком, сушеним кропом, спеціями і невеликою кількістю панірувальних сухарів.
  • Форму змастити маслом, добре присипати сухарями. Викласти основу запіканки – гарбуз з цибулею і суцвіття брокколі. Залити все сирною сумішшю, не доходячи до поверхні 1 див. Зверху додатково присипати тертим сиром.
  • Запікати при 180 градусах протягом 30-40 хвилин.