Запіканка з кабачків

f72bb427855cc294e8d61b55f0408b1f Запіканка з кабачків

Будь-яка запіканка є ідеальною заміною комплексного другого блюда, адже в ній часто є не тільки овочі, а й м’ясо, сир, курячі яйця. Таку страву дасть організму все, що необхідно для повноцінної життєдіяльності, – білки, жири, вуглеводи, мікроелементи і, найголовніше, достатня кількість енергії і відчуття ситості.

Зазвичай готують запіканки з відварних макаронів, картоплі, різних круп і навіть пельменів. У спекотну літню і осінню пору актуальними стають запіканки з кабачків. Влітку сам бог велів використовувати соковиту м’якоть молоденьких кабачків для легких і приємних шлунку страв, ну а восени їх визріла сухувата м’якоть чудово доповнить жирну рибу або м’ясо.

Італійська запіканка з кабачків

Гениальнейшее по сполучуваності продуктів і просте у виконанні страву за мотивами середземноморської кухні.

Інгредієнти:

  • Сир «Моцарелла» — 250 р.
  • Стиглі томати – 2 шт.
  • Кабачок «Цукіні»- 1 шт.
  • Цибуля зелена пером – 30 р.
  • Базилік свіжий – 30 р.
  • Сир твердий — 100 р.
  • Томатний сік – 150 мл
  • Чорний перець.
  • Сіль.
  • Масло рослинне – 30 р.

Спосіб приготування:

  • Сир «Моцарелла», томати і кабачок цукіні нарізати однаковими тонкими кружечками. Зелену цибулю і базилік дуже дрібно порубати.
  • Змастити сковороду або форму для випічки рослинним маслом. Духовку заздалегідь розігріти до 200 або 220 градусів.
  • Спіраллю, накладаючи кожен шматочок один на одного, викласти всі інгредієнти, послідовно чергуючи цукіні, помідори і моцарелу. Присипати зверху сумішшю пряних трав, залити томатним соком. Посолити і приправити.
  • Поставити в сильно розігріту духовку на 10 хвилин. Потім присипати тертим твердим сиром і знову повернути в духову шафу. Коли з’явиться рум’яна кірочка, запіканка готова.
  • Подавати з м’ясними стравами і свіжими коржами.

Запіканка з цільного кабачка

Просте сільське блюдо в шикарній подачі. Таким страва цілком можна вразити гостей на сімейному святі, адже замість форми для запікання використовується добре визрілий кабачок.

Дивіться також:  Перлова каша

Для страви знадобиться невеликий кабачок правильної форми, який необхідно розділити навпіл, очистити від насіння і акуратно вибрати м’якоть, залишивши стінки товщиною приблизно з 1см.

Інгредієнти:

  • Кабачок – 1 шт.
  • Паприка – 1шт.
  • Курка філе – 300 р.
  • Сир – 250 р.
  • Томатна паста несолона – 2 ст. л.
  • Петрушка сушена – 1 ч. л.
  • Гриби свіжі – 300 р.
  • Часник – 2 зубки.
  • Масло рослинне – 30 мл

Спосіб приготування:

  • У сковороді розігріти рослинне масло і додати розтертий часник. На ароматній олії обсмажити гриби до повної готовності разом з нашаткованої тонкою соломкою паприкою.
  • Куряче філе нарізати тонкою соломкою і додати в сковороду до грибів і паприці.
  • Підготовлену начинку змішати з дрібно нарізаною м’якоттю кабачка, сушеної петрушкою і томатною пастою. Посолити і приправити, викласти в імпровізовану форму.
  • Запікати в духовій шафі при температурі 180 градусів протягом 30 – 40 хвилин.
  • За 10 хвилин до готовності щедро присипати тертим сиром для утворення рум’яної скоринки.

Запіканка з кабачків з сиром

Запіканка з надзвичайно ніжною, повітряної текстурою. Замість жирного сиру можна використовувати будь сир типу бринзи або «Прометея».

Інгредієнти:

  • Кабачки дрібні – 3шт.
  • Борошно пшеничне – 100 р.
  • Сир жирний солоний – 200 р.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Масло вершкове – 80г.
  • Сир твердий – 50 р.
  • Молоко нежирне – 1 ст.
  • Часник – 2 зубки.
  • Зелень будь – 30 р.
  • Чорний перець.
  • Сіль.
  • Інші спеції за смаком.

Спосіб приготування:

  • Кабачки нарізати кільцями і обсмажити на вершковому маслі, попередньо посоливши і запанировав в пшеничному борошні. Якщо шкірка тверда, то її потрібно видалити.
  • При необхідності обсмажені овочі відкласти на паперові рушники, щоб стік жир.
  • В олію, додати дрібно нашатковану цибулю і пасерувати його до прозорого кольору разом з рубаною зеленню і кількома часточками часнику.
  • Смажені овочі злегка остудити і змішати з протертим сиром і курячими яйцями. Посолити і приправити.
  • Сковороду або форму для випічки змастити маслом. На дно викласти перший шар кабачків і прошарувати їх сирною сумішшю з цибулею. Так повторювати до тих пір, поки не закінчаться компоненти (зазвичай виходить 2-3 шари).
  • Приготувати білий соус. Для цього на сковороді довести до кремового кольору 1 ложку борошна, залити її молоком, додати сіль, чорний перець, сушені трави за вибором.
  • Коли соус загусне, залити їм зібрану запіканку. Поставити в духовку при середній температурі. За 10 хвилин до готовності присипати сиром для отримання апетитною скоринки.
Дивіться також:  Плов з баранини

chef.net.ua