Запіканка з картопляного пюре

e6c663890c88e1cd17cf3895f69450ab Запіканка з картопляного пюре

Картопля смачна у будь-якому вигляді: відварному, смаженому, тушкованому або запеченому. Незважаючи на це багато страви на його основі швидко приїдаються, і хочеться чогось особливого. У подібному випадку на виручку прийдуть рецепти з цієї статті.

Однаково відмінна запіканка вийде як з свіжого пюре, так і з вчорашнього. В якості начинки підійдуть будь-які продукти з холодильника – різні овочі, консерви (горошок, кукурудза, огірки), м’ясні напівфабрикати, птиця, риба або вирізка.

Секрет запіканки простий. У начинці і основі потрібно використовувати компоненти повністю готові до вживання, тобто, обсмажені або відварені. В цьому випадку для випічки потрібно всього лише 20-30 хвилин, а в страві не буде сюрпризів на кшталт жорстких шматочків цибулі або червоних шматочків фаршу.

Картопляна запіканка з сиром і яйцем

Звичайна закрита запіканка з легкої начинкою, присипана зверху сушеним кропом, крупною сіллю і прянощами. Для більшого обсягу і калорійності можна додати відварену в підсоленій воді рис.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Масло вершкове – 150 р. (100 р. для пюре і 50 р. для форми).
  • Сухарі панірувальні – 100 р.
  • Яйце куряче – 8 шт. (2 для пюре, 6 для начинки)
  • Сир «Моцарелла» — 250 р.
  • Цибулю зелене перо – 100 р.
  • Сіль.
  • Кріп сушений – за бажанням.
  • Велика сіль за бажанням.
  • Прянощі за вибором.
  • Спосіб приготування:

    • Курячі яйця зварити круто. Крупно порубати кубиками сир і яйця. Зелена цибуля добре обшпарити окропом, дрібно нашаткувати.
    • Змішати всі складові начинки і злегка підсолити.
    • Картоплю відварити з сіллю і спеціями. Бульйон злити, частина на всяк випадок залишити в окремому посуді. Овоч розім’яти в дуже густе пюре, додавши шматок вершкового масла.
    • Дати пюре охолонути до кімнатної температури і розбити в нього два курячих яйця. Якщо маса вийде дуже крутий, то можна підлити трохи бульйону.
    • Форму для запікання змастити шматочком вершкового масла, присипати панірувальними сухарями.
    • Пюре розділити на дві рівні частини. Першу рівномірно розподілити по дну. Зверху викласти начинку і другий шар картоплі. Запіканку не потрібно робити високою, інакше маса не пропечеться.
    • Поверхню змастити яйцем, присипати кропом і сіллю.
    • Запекти при температурі 200 градусів протягом 30 хвилин.
    Дивіться також:  Тефтелі з рисом

    Дитяча запіканка з картопляного пюре з курячою печінкою

    Зазвичай маленьких дітей досить важко змусити є курячу печінку, так як вона часто виходить сухою і трохи гіркуватою. Між тим цей продукт необхідний у дитячому раціоні, так як при малій кількості жиру, куряча печінка містить багато заліза в доступній геммо-формі і інші корисні елементи. Ніжна запіканка з картопляного пюре «сховає» смак невдало приготовленої печінки і навіть дуже вередлива дитина з задоволенням з’їсть шматочок ласощів.

    Якщо страва готується виключно для малюків, то в начинці використовують відварну моркву, якщо для більш дорослих людей, то коренеплід можна попередньо обсмажити у вершковому маслі.

    Інгредієнти:

  • Печінка куряча – 300 р.
  • Яйце куряче – 4 шт.
  • Картопля – 1 кг.
  • Масло вершкове – 150 р.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль.
  • Сухарі панірувальні – 100 р.
  • Зелень за бажанням.
  • Спосіб приготування:

    • Печінка відварити в підсоленій воді до повної готовності. Відсудити і пропустити через м’ясорубку один або два рази.
    • Моркву і два курячих яйця відварити, очистити і нарізати кубиком.
    • Картоплю відварити, також не забувши підсолити воду. Злити рідину, овочі пюрировать, додавши 80-100 р. і дати їм охолонути. Після вбити два яйця і вимісити пластичну масу.
    • Форму прогріти, змастити шматочком вершкового масла і обсипати білими сухарями.
    • Половину картопляної маси розподілити по дну. Зверху розмістити печінка, суміш яєць і моркви. За бажанням, присипати зеленню. Викласти другий шар картоплі, змастити його яйцем і присипати хлібної крихтою.
    • Запекти до готовності при температурі 180 градусів. Щоб утворилася скоринка, в самому кінці збільшити температуру до 200 градусів.
    • Запіканку подавати до столу в гарячому або холодному вигляді.

    Запіканка з картопляного пюре «Гніздечка»

    Оригінальне барвисте блюдо для маленьких дітей. За принципом рецепт приготування мало відрізняється від інших особливим його робить подача. На зібраній запіканці за допомогою кондитерського мішка або звичайного поліетиленового пакету роблять своєрідні гніздечка, які в самому кінці приготування розбивають по яйцю.

    Дивіться також:  Котлети на пару в мультиварці

    Деякі господині, які мають дітей, виявляють свою фантазію. Вони збивають яйця, заливають в ніші, а потім викладають поверх смішні мордочки з пір’їн цибулі, відвареної моркви, печеного солодкого перцю, маслин. Свіжі овочі для цих цілей не підійдуть, так як не встигнуть пропектися. Гніздечка заповнюють за 5 хвилин до повної готовності.

    Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Масло вершкове – 150 р. (50 р. для форми і 100 р. для пюре).
  • Сосиски свинина/яловичина – 6 шт.
  • Кукурудза – 2 ст. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Яйце куряче – 6 шт. (4 шт. для начинки, 2 шт. для пюре).
  • Сир «Російський» — 100 р.
  • Сіль.
  • Зелень за бажанням.
  • Панірувальні сухарі – 100 р.
  • Спосіб приготування:

    • Моркву відварити. Сир натерти. Сирі сосиски нарізати пятачками, а моркву кубиками або соломкою. Змішати компоненти начинки, підсолити.
    • Відварити зі спеціями і сіллю картоплю, злити бульйон і потовкти його в густе пюре. Дати охолонути до кімнатної температури, заправити вершковим маслом і вбийте в нього два або три яйця (див. по консистенції).
    • Досолити і приправити при необхідності. Відкласти невеликий шматочок в іншу миску, що залишилася масу розділити на дві рівні частини.
    • Форму для запікання змастити шматочком вершкового масла і присипати панірувальними сухарями. Викласти шар картопляного пюре.
    • Рівномірно розсипати начинку і зробити другий шар пюре.
    • Випікати протягом 30-40 хвилин при температурі 180 або 200 градусів до утворення піджареної скоринки.
    • За 5 хвилин до готовності на поверхні запіканки зробити гніздечка з пластичного картопляного пюре за допомогою кондитерського мішка.
    • Якщо є насадки, то краще скористатися дрібної зірочкою і просто виконати рифлений коло або сформувати в гніздечко два ряди листочків.
    • Розбити всередину яйце, присипати зеленню за бажанням і потримати в духовій шафі ще близько 5 хвилин.
    • Запіканку подавати до столу гарячою, в цілому вигляді.
    Дивіться також:  Вівсяні котлети

    Запіканка з картопляного пюре з сиром або «Бульбяшник»

    Страва підходить для харчування дорослих і дітей. Якщо воно готується для малюків, то сир береться протертий нежирний. Якщо для зрілих людей, то можна спробувати приготувати з зерненым солоним сиром.

    Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Сир протертий або зернистий – 250 р.
  • Горіхи або солоний арахіс – 50 р.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Сухарі панірувальні – 100 р.
  • Сметана жирна – 2 ст. л.
  • Кмин або фенхель – 0.5 ч. л.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Сіль.
  • Спосіб приготування:

    • Ріпчасту цибулю істереть на тертці в кашку.
    • Відварити картоплю до повної готовності, не забувши його посолити і приправити. Розім’яти в круте пюре. Поки воно гаряче, ввести в нього цибульну кашку.
    • Потім дати охолонути до кімнатної температури і вбити два яйця, всипати кмин. При необхідності розбавити масу овочевим бульйоном.
    • Сир змішати зі сметаною, подрібненими горіхами. Трохи підсолити.
    • Форму змастити вершковим маслом, обсипати білими сухарями, щоб запобігти прилипання і пригорання.
    • Викласти половину пюре вниз, зверху розподілити сирну прошарок, потім залишок картоплі.
    • Змастити яйцем, присипати сухарями і запекти до апетитної скоринки при температурі 180 градусів.