Заправка для салату з морепродуктів

2d62903341ddf8dd98af5167e741a5fc Заправка для салату з морепродуктів

Незважаючи на те, що в Росії широко розвинений рибальський промисел, такі дари моря як креветки, гребінці, каракатиці, кальмари, а також численні молюски в раковинах вважаються у нас особливим делікатесом. З морепродуктів варять супи, готують другі страви, закуски та вишукані салати.

У салаті з морепродуктів важлива не тільки органічно підібрана комбінація інгредієнтів, але і якісно приготовлена заправка. Вона повинна не приглушувати, а, навпаки, відтіняти природний смак продуктів.

Універсальна заправка для салату

Рецепт цієї заправки в базовому варіанті відомий практично всім господиням. Вона підходить для багатокомпонентних салатів з великою кількістю свіжої зелені. Як подкисляющей цитрусової ноти в ній зазвичай використовують сік свіжого лайма чи лимона. В стравах з креветками або мідіями, які мають солодкуватий смак, цілком можна взяти за основу сік апельсина або мандарина.

До речі, для соусу краще відбирати темно-жовті лимони з пружною, але не м’якою шкіркою. Вони солодші і набагато більш запашні, ніж жорсткі світло-жовті плоди.

Інгредієнти:

  • Лимон – 1 шт.
  • Олія оливкова – 50 мл
  • Сіль. – 0,5 ч. л.
  • Чорний перець.
  • Сушена зелень – 1 ч. л.
  • Бальзамічний або винний оцет – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 ч. л.

Приготування:

  • Стерти з лимона всю цедру і вичавити сік з його половини.
  • Поєднати в мисці оливкову олію, лимонну цедру, бальзамічний оцет, цукор, сіль, чорний перець і сушену зелень, 2 або 3 ч. л. лимонного соку.
  • Збити міксером в однорідну масу і відразу ж заправити нею салат.
  • Зелена йогуртна заправка з часником

    Ідеальний Рецепт для страв з гребінцями, кальмарами або восьминогами. Гідна альтернатива майонезу. Кому не вистачить у заправці пряної ноти, цілком може урізноманітнити її чайною ложкою міцної гірчиці.

    Дивіться також:  Солодкий салат

    Інгредієнти:

    • Натуральний йогурт або дуже жирна сметана (30%) – 200 р.
    • Кріп або петрушка – 50 р.
    • Перець чилі свіжий – 1 шт.
    • Цибуля зелена пером або черемша – 50 р.
    • Чорний перець.
    • Сіль.
    • Часник – 4 зубчики.

    Приготування:

  • Стручок чилі очистити від плодоніжки і насіння. Спробувати його на смак і, виходячи з гостроти, на розсуд додати до інших компонентів.
  • Промити і перебрати зелень, крупно її порубати. Помістити в чашу блендера разом з цілими зубчиками часнику, перцем чилі і прянощами, натуральним йогуртом без добавок.
  • Збити в пишну однорідну масу. Заправляти салат безпосередньо перед подачею.
  • Горіхова заправка для зелених салатів з морепродуктами

    Велика кількість свіжої зелені і овочів в салаті робить його дієтичним. Морепродукти також не відрізняються особливою калорійністю, тому щоб підвищити жирність салату без шкоди для свого здоров’я, можна взяти на озброєння цей рецепт незвичайної заправки.

    Особливу принадність соусу надає натуральне нерафінована гірчична олія (можна використовувати лляне) з густим запашним ароматом.

    Інгредієнти:

    • Кедрові горішки – 50-100 р.
    • Петрушка сушена – 0,5 ч. л.
    • Сіль.
    • Мед – 1 ч. л.
    • Олія гірчична – 50 мл
    • Винний оцет – 1 ст. л.
    • Чорний перець.
    • Мускатний горіх за бажанням.

    Приготування:

  • Кедрові горішки прожарити на сухій сковороді і стовкти в кашку.
  • У чаші міксера з’єднати гірчичне масло, сушену петрушку, натуральний мед, винний оцет, сіль, мускатний горіх і чорний перець.
  • Збити все в однорідну масу і полити готової заправкою гірку салату зверху, тонкою цівкою.
  • Медова заправка для салату з морепродуктів

    Соус ідеально поєднується з креветками, мідіями і гребінцями. Його можна зробити кисло-солодким або гострим, за рахунок додавання свіжого стручки чилі. Імбир входить до його складу, теж дає свою гостру ноту, але вона значно м’якше.

    Дивіться також:  Салат болгарський

    Інгредієнти:

    • Мед натуральний рідкий – 1 ст. л.
    • Білий винний оцет – 1 ст. .л.
    • Імбир свіжий – 2 см. кореня.
    • М’ята свіжа – 2 гілочки.
    • Базилік – 30 р.
    • Насіння гірчиці – 20 р.
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 50 мл

    Приготування:

  • Насіння гірчиці розтерти в ступці. Імбир очистити від шкірки і подрібнити в кашку. Гострі компоненти змішати з рослинним маслом і дати настоятися 10 хвилин.
  • Свіжу м’яту і базилік розібрати на окремі листки. Жорсткі стеблинки не знадобляться. Зелень розтерти в однорідну масу, змішати з настоявшимся маслом, сіллю, білим винним оцтом, натуральним рідким медом.
  • Заправити страву безпосередньо перед подачею.
  • Гірчична заправка для салату з морепродуктів

    Універсальний соус для будь-яких закусок і салатів. Можна робити як з гірчичним порошком, так і з готовою гірчицею. У другому випадку потрібно коригувати кількість продуктів (солі, спецій, цукру), так як готова приправа вже має свій особливий смак.

    Інгредієнти:

    • Гірчичний порошок — 1 ст. л. без високої гірки.
    • Яєчний жовток – 2 шт.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Петрушка сушена – 1 ч. л.
    • Лимон – 1 шт.
    • Цукор – 1 ч. л.
    • Сіль – третина ч. л.
    • Чорний перець.

    Приготування:

  • Змішати курячі жовтки і гірчичний порошок в однорідну масу.
  • Поступово влити до них рослинне масло.
  • З лимона зняти всю цедру і всипати її в миску з заправкою. Туди ж влити половину соку лимона.
  • Всипати сушену петрушку, сіль, цукор, приправити чорним перцем і ретельно все перемішати.
  • Полити салат приготовленим соусом безпосередньо перед подачею.